Finy Petra: Almás pite - Mesék családi ünnepekről és együttlétekről

A nagyszülőkről szóló Bodzaszörp című kötet megjelenése után Finy Petra újabb szívhez szóló mesekönyvvel jelentkezik.

Az Almás pite történetei a családi ünnepeket és az együtt töltött idő fontosságát mutatják be. A gazdagon illusztrált kötet nagyovistól a nagyszülőkig ismét több generációt szólít meg, és azt üzeni, szánj időt a családodra, legyen igazi ünnep, amikor együtt vagytok. A mesék szereplői egy kissé szeleburdi család tagjai, akik időnként ugyan meglepő helyzetekbe csöppennek, de végül mindent megoldanak humorral és sok-sok szeretettel. A történetekben Fekete István természetimádata, Lázár Ervin igazságszeretete és Janikovszky Éva humora is felragyog. A családi ünnepek bemutatásán kívül a kötet néhány ritkán tematizált problémát is bemutat, mint amilyen a mozaikcsaládok folyamatos alkalmazkodást igénylő működése vagy egy szeretett rokon elvesztésének a feldolgozása. De akármilyen téma is kerül szóba, az olvasó minden történet végén azt érezheti majd, milyen jó lehet ebben a családban élni.

„Ha olvasod ezeket a jó meséket, otthonra találsz egy nagy, igazi családban. Vannak benne öregek, fiatalok, kicsi gyerekek. Még egy kutya is idetartozik.  Együtt élnek, együtt ünnepelnek. És téged, az olvasót is befogadnak maguk közé, akár van saját családod, akár nincs. Megmelegszik a szíved.” Marék Veronika

„Sok ilyen szívből jövő, kedves, magával ragadó könyvre volna szükség, mert nagyon jó érzés belecsöppenni egy olyan összetartó család életébe, ahol gyereknek és felnőttnek lenni is jó. Az Almás pite meséi a gyerekkori nyarakat juttatták eszembe, a bringázásokat és bogárgyűjtéseket, a szomszéd néni süteményeit, és az egész nyárillatú, burjánzó kertet, ahol soha egyetlen percig sem unatkoztunk.” Berg Judit

     „Illatos tavaszi vasárnap volt, május legelső vasárnapja. Anya arra ébredt, hogy Brúnó, Betti és Bébibaba is ott tornyosul a feje fölött. Mindhárom gyerek kezében egy-egy tulipán volt. Nos, Bébibabáéban inkább csak egy tulipán maradéka, mert akárhogy figyelt rá Apa, a csetlés-botlása közben valahogy ez-az leröpült a tulipánról. De a szára még megvolt. A három gyerek nemcsak virágot szorongatva tornyosult, de még énekelt is Anyának.” (Idézet a könyvből)

Együtt lenni jó. Családi körben pedig a legjobb. Mi is lenne velünk közös ünnepek, szívmelengető rítusok és hagyományok nélkül? A húsvétban, karácsonyban, egy születésnapban vagy anyák napi ünnepségben nem is maga az ünnep a legszebb, hanem az, hogy egymást inspiráljuk derűnkkel, életszeretetünkkel. Brúnóék családjában szinte mindenkinek van valami vicces hobbija vagy hóbortja, ezért náluk még emlékezetesebb a közös ünneplés. Náluk egy családi ünnep során előfordulhat, hogy a nagymama búvárkodni kezd, húsvéti tojás helyett a kertben sünit találnak, a nagypapáról kiderül, tud villamost vezetni. Az Almás pite című mesekönyv úgy mutatja be a családi ünnepeket, hogy közben végig arra helyezi a hangsúlyt: lehet bármilyen zűrös is a körülöttünk lévő világ, történjen bármennyi rossz dolog is otthonunk falain kívül, a család ereje és vidámsága mindenen átsegít. Főként, ha akad egy frissen sült almás pite, amiben a hozzánk közelállók összes szeretete benne van. A történeteket Bogdán Viki lélekemelő illusztrációi keltik életre.

     „Nagypapáék kertje nem csak akkor volt kellemes, amikor az almás pitéhez gyűjtötték be a kora nyári almákat, homokoztak, lepke-bábot vadásztak, olvasgattak vagy fociztak. Húsvétkor is remekül ki lehetett használni a rengeteg bokorzugot, fűcsomót, faaljat, titkos ficakot. A ficak szó Brúnó egyik kedvenc szava volt, és bizony meg kell hagyni, a titkos ficakok felkutatásában mindig is ő volt a legjobb. Egyszerűen sasszeme volt.” (Idézet a könyvből)

Szerkesztette: Both Gabi

Megjelenés: október 9.

Keménytábla, gazdagon illusztrált, 5+-os korosztálynak

Hirdetés