Különleges ősbemutatóval zárul Szigligeten az Eger-víz Napok rendezvénysorozat!

Október 14-én Szigligeten lesz az „Eger-víz patakművészeti őrség…” projekt utolsó helyi rendezvénye.

Ezúttal is több helyszínen, változatos programokkal várják az érdeklődőket.

A Hajókikötőben 13:30-tól kerül sor a Szigligeti Általános Iskola által készített madárodúk kihelyezésére, amelyet víztisztaság-mérés követ. Az eseményen köszöntőt mond Balassa Dániel polgármester és Márta István. 15 órától népdalos hajókázásra invitálják a résztvevőket Juhász Rékával és zenekarával a Szent Benedek sétahajón.

A Pipitérben 16.30 –kor kezdődik a Szigligeti Táj- és Településvédő Kör díjátadója, majd 18:00 –tól a Básti Lajos Közösségi Házban a Free Style Chamber Orchesta (lásd fotó) közreműködésével hallhatjuk Nagy János Eger-víz szvit című darabjának ősbemutatóját.

Az Erkel Ferenc díjas zeneszerző így nyilatkozott a kompozícióról:

 „.. A hagyományos kamarazenekari összetétel mellett egy jazz combo egészíti ki a nagyzenekart, valamint népzenei szólisták, ének, tekerő. Az elkészült mű követi az eredeti koncepciót, azonban a mű írása közben a zene a saját törvényeit követve elmozdult más irányokba, a népzenét nem, mint idézetet, hanem, mint inspirációt használva a végleges darabhoz. Így elhangzanak eredeti népi motívumok, népdalok, más tételeknél inkább a népzenei dallamvilág, a népdalok szellemisége a meghatározó.”

Az eseményt a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet, Szigliget Önkormányzata, valamint a Veszprém-Balaton EKF 2023 támogatja, a programokra a belépés ingyenes.

További információ:    web,    facebook.