Évente több ezer liter vizet spórolhatunk, ha jól választunk mosógépet!

Éves szinten mintegy 3600 liternyi vizet takaríthat meg egy négyfős család, ha igazán hatékony mosógéppel rendelkezik otthon.

Mindez fakad abból, hogy tetemes különbségek vannak a vizet legjobban és a legkevésbé jól felhasználó készülékek fogyasztása között. Előbbiek esetében egy kilogramm ruha tisztára mosásához 4 liter víz is elegendő lehet, míg egyes gépeknek ehhez 7 literre van szükség. Nem mindegy tehát, miként választunk - mutatnak rá a Candy Hoover Hungary Kft. szakértői.

Egy napokban publikált friss összesítés szerint a ma használt mosógépek átlagosan 48,8 litert használnak fel mosási ciklusonként. A kalkulációt az In the Wash című független lap készítette a Nagy-Britanniában leggyakrabban vásárolt mosógépek adatai alapján. A kérdés a környezetvédelem szempontjából igencsak hangsúlyosnak mondható, mert egy mosógép egy négyfős család havi vízfogyasztásának mintegy 20-25%-át teszi ki. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy ezen a téren mennyire hatékony készüléket választunk magunknak, különösen akkor, ha csökkenteni szeretnénk az ökológiai lábnyomunkat.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a mosógépek energiacímkéjén található besorolása kizárólag a villamosenergia-fogyasztásra és nem a vízfelhasználásra vonatkozik. Ha csupán a felhasznált literek számát vesszük alapul, akkor egyszerű ökölszabály él, vagyis a felhasznált víz mennyisége a dob kapacitásától függ. A kisebb, 7 kg-os töltősúllyal rendelkező mosógépek általában kevesebb vizet használnak, mint a nagy kapacitású, 12 kg-os készülékek.

A cikk a készülékek kapacitásához tartozó ciklusonkénti átlagos vízfogyasztását is kalkulálta.

E szerint:

  7 kg-os mosógép átlagosan 43,6 liter

  8 kg-os mosógép átlagosan 45,2 liter

  9 kg-os mosógép átlagosan 47,5 liter

 10 kg-os mosógép átlagosan 51,5 liter

 11 kg-os mosógép átlagosan 54,9 liter

 12 kg-os mosógép átlagosan 53,5 liter

 14 kg-os mosógép átlagosan 62,3 liter

A vízfelhasználás hatékonyságának meghatározásánál azonban ennél többről van szó – azt kell tisztázni, hogy egy kilogramm mosandó ruhára mekkora vízfogyasztás jön össze.

Ezen a téren az rajzolódik ki, hogy a legjobb készülékek kilogrammonként csupán 4 liter vizet használnak fel ciklusonként, míg az ilyen szempontból kevésbé jó gépeknél ez elérheti a 7 litert is.

Az adatok alapján pedig a Haier i-Pro Series 7 modellje, amely 12 kilogramm ruhát képes egyszerre mosni, az abszolút, ciklusonkénti 48,9 literes fogyasztásával előkelő helyen áll. Ezzel ugyanis csaknem a 9 kilogrammos készülékek „ligájában” játszik, míg a kilogrammonkénti 4,1 literes vízfogyasztással a 3. leghatékonyabb vízfogyasztást produkáló gép a mezőnyben.

Megdöbbentő különbséget kapunk, amikor a legkevésbé hatékony készülék és a Haier, a lista dobogósának teljesítményét vetjük össze a gyakorlatban. Egy 4 fős, család havi szinten tisztára mosandó, mintegy 100 kilogrammnyi szennyesét előbbivel – a mosási kapacitáskülönbségek miatt – 15 ciklus, míg utóbbival 9 használat alatt sikerül megtisztítani. A két mosógép közötti vízfelhasználási különbség pedig ekkor eléri a 300 litert, ami egy év alatt már 3600 litert tesz ki Ez pedig hatalmas eltérés, különösen, ha azt vesszük figyelembe, hogy az édesvízfelhasználás üteme talán manapság a legnagyobb. Az összehasonlítás egyértelműen rámutat arra is, hogy a többfős családoknak érdemes ebből a szempontból is, a nagyobb kapacitású mosógépet választaniuk, ruháik hatékony tisztántartására.