Reigl kiállítás finisszázs a Kiscelli Múzeumben Róka Enikő kurátorral és Gergye Krisztián kortárs táncossal

Október 22-én, vasárnap finisszázst tart a Kiscelli Múzeum a Szárnyalás–Vol–Flight. Reigl Judit figurális festészete című kiállításán.

Program:

14.30-15.30 Tárlatvezetés Róka Enikő kurátorral

16-17.30 Szabadesés. Tánc-performansz Reigl Judit Szárnyalás című kiállítására. (Koncepció, rendezés, performansz: Gergye Krisztián, jelmez- testfestés: Béres Móni)

Gergye Krisztián ajánlója:

"Reigl Judit figuratív képei felfoghatatlan elementáris erővel hatnak rám! Felforgatnak, felemelnek! Nézve a képeit mintha magam is lebegni kezdenék. A képhatáron túlárad az atmoszféra, és olyan közel kerül hozzám a kép tárgya, hogy már csak az alakok torzói férnek bele a látómezőmbe. Ha elfordulok, kénytelen vagyok visszazuhanni a földre. Épségben ugyan, de nem érintetlenül. Megrendülve érzékelhetem a létezés súlyát! A tánc megfoghatatlansága talán abban rejlik, hogy az emberi test absztrakcióvá válik a szemünk láttára, Reiglnél elképesztő, ahogy az absztrakcióból szublimálódik a test. Hihetetlen megjelenülés."

Reigl Judit születésének 100. évfordulóját kiállításokkal ünnepli számos európai és hazai múzeum. A Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár tárlata a berlini Neue Nationalgalerie és a budapesti Szépművészeti Múzeum kiállításait köti össze: míg az előbbi a művész legismertebb alkotói korszakát, az 1950-es és 1980-as évek közötti festményeit tekinti át, az utóbbi Reigl munkásságának első és utolsó éveiből válogat. A Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár e két kiállítás törzsanyaga közötti periódusra fókuszál, és első ízben mutatja be, milyen jelentős helyet foglalt el Reigl Judit egész életművében az emberábrázolás.

Művészi pályájának egymást követő – vagy átfedő, a ráfestések miatt sokszor egymást lefedő – korszakait Reigl egyetlen organikus folyamatnak látta, nem tett különbséget absztrakció és figurativitás között. A kritika azonban sokáig értetlenül fogadta az időről időre felbukkanó figuratív képeit, s ma is lényegesen nagyobb az absztrakt munkái iránti érdeklődés. A Szárnyalás–Vol–Flight c. kiállítás Reigl periférikusnak tekintett, kevéssé ismert sorozataira hívja fel a figyelmet, hiszen életműve csak ezek beemelésével és a művész következetes gondolkodásának feltárásával értelmezhető. A kiállítás a művész hagyatékát őrző és a szerzői jogokkal rendelkező párizsi alapítvánnyal, a Fonds de dotation Judit Reigllel együttműködésben valósul meg.

Kurátorok: Cserba Júlia, Gát János, Róka Enikő

A kiállítás 2023. október 27-ig megtekinthető a Kiscelli Múzeum templomterében.

Facebook esemény itt.

(Fotó Éder Vera)