Szent István Filharmonikusok: Stephanus I.

Forradalmár alkotók - Petőfi és Theodorakisz.

Október 28-án kerül megrendezésre a Szent István Filharmonikusok, Stephanus hangversenysorozatának első koncertje a Müpában, mely az őszi szezon egyik legkiemeltebb koncertje. Olyan rendkívül rangos művészvendégekkel, mint Miksch Adrienn énekművész, Fekete Attila Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, Kollátosz Jorgosz klarinétművész - klarinéttanár, magánénekes és Záborszky Kálmán Kossuth-díjas karmester, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. A koncert első részében a kortárs magyar zeneszerzés két jeles alkotójának, Dragony Tímeának és Dubrovay Lászlónak Petőfi ihlette művei kerülnek bemutatásra, majd Mikisz Theodorakisz szerzeményei csendülnek fel, megidézve a görög zenei világot és  hangulatot.

Dragony Tímea (1976) Bartók Béla–Pásztory Ditta- és Artisjus-díjas zeneszerző, zenepedagógus. 2022-ben elnyerte az Artisjus díját az ‘Év Komolyzenei műve’ kategóriában a To a Skylark című művéért, valamint a Magyar Művészeti Akadémia 2021-től 2024-ig szóló alkotói ösztöndíját. A Petőfi kantáta (szoprán hangra, nőikarra és szimfonikus zenekarra) című alkotása 1998-ban készült, amelyet az Országos Petőfi Quodlibet Zeneművészeti Pályázat oratórikus kategóriájában 25 éve 1. díjjal jutalmaztak. A műből azóta hangfelvétel készült, de eredeti formájában, szimfonikus zenekarral most hallhatja majd először a közönség. Dragony Tímea zenei nyelvezetében a zeneszerzői szándék a szerelem sokszínűségének bemutatása volt. Amíg a Petőfi kantátában a vágyakozás és a dráma hangjai, a Csillagsugár zenei nyelvezetét a boldogság, öröm kitörő, féktelen boldogság energiája szövi át.

Dubrovay László (1943), (lásd fotó) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, nyugalmazott egyetemi tanár, érdemes művész, az MMA rendes tagja. Dubrovay László közelmúltban írt zenekari dalainak Petőfi Sándor szerelmes versei adták az ihletet. Dubrovay László szerint a romantikus költészetben a szerelmes verseket mindig a vágy és a boldogtalanság inspirálta. Ezzel szemben Petőfi Sándor szerelmi költészete a boldogságból meríti csodálatos képeit, hasonlatait, élet és halál legfontosabb kérdéseinek felvetését, az ember és a természet harmóniájának varázslatos megjelenítését.

Mikisz Theodorakisz (1925–2021) görög zeneszerzőt a Zorba, a görög (1964) című filmhez írt zenéje tette ismeretté. A hangverseny-programban mások mellett részletek hallhatók Axion Esti (Dicsértessék) című oratóriumából, amelyben Görögország történetét meséli el a görög ortodox liturgia alapján. A műben a hagyományos görög pengetős hangszerek is fontos szerephez jutnak.

2023. október 28., szombat, 16:00 – Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Műsor:

Dragony Tímea: Petőfi-kantáta – szoprán szólóra, női karra és szimfonikus zenekarra a költő „Lennék én folyóvíz” című versére (1998) (Ősbemutató)

Dragony Tímea: Csillagsugár – vegyeskarra és szimfonikus zenekarra

Petőfi Sándor „Az erdőnek madara van” című versére (2023) (Ősbemutató)

Dubrovay László: Szerelem, szerelem…

9 dal Petőfi Sándor verseire tenor, vagy szoprán hangra és zenekarra

  1. Szerelem, a szerelem…

  2. Száll a felhő…

  3. Ereszkedik le a felhő…

  4. Odajárok, hova…

  5. Reszket a bokor, mert…

  6. Lennék én folyóvíz…

  7. Alkony

  8. Az erdőnek madara van…

 9. Ilyen óriást, mint...

Mikisz Theodorakisz

I gitonya ton angelon – Hartaeti/   Az angyalok szomszédságában - Papírsárkányok

Tis dikeosinis / (az Axion Esti című oratóriumból) Az igazság fénye

Ena to helidoni/ (az Axion Esti című oratóriumból) Egy csak egy a fecske

Aprili mou/ Áprilisom

O kaimos/ Bánat

Vrehi sti ftohogitonia/ Esik a szegénysoron

Strose to stroma sou – Zorba/ Vesd be fekhelyed - Zorba

Közreműködik:

Miksch Adrienn, Fekete Attila és Kollátosz Jorgosz (ének)

Pitliakas Antonios és Efraimidis Petros (buzuki),

Szent István Király Oratóriumkórus (karigazgató: Záborszky Kálmán)

Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium Női- és Férfikara (karigazgatók: Soltész Éva és Safarek Krisztián)

Vezényel: Záborszky Kálmán

További információ itt.