Védd meg a mobilodat a véletlen balesetektől: ezért éri meg kijelzővédő fóliát használni!

Nincs olyan ember, aki már legalább egyszer nem nézett  a telefonja után lélegzetvisszafojtva, miközben az kicsúszott a kezei közül. Fürdőszobában, konyhában vagy utcán – a baj bárhol utolér, különösképp akkor, ha vadiúj készüléket vásároltunk. Ahhoz, hogy hosszú távon meg tudjuk őrizni okostelefonunk szinte érintetlen állapotát, érdemes felkészülni a legváratlanabb szerencsétlenségekre.

Ebben különösen hatékony segítséget nyújtanak a kijelzővédő fóliák és üvegek, amelyek széles választékából válogathatunk, ha szeretnénk elkerülni a borsos szervizdíjakat.

Mi a különbség köztük? Melyiket érdemes választani, ha extra védelemmel szeretnénk ellátni az okostelefonunkat? Megéri egyáltalán? Cikkünkben számos felmerülő kérdésre választ adunk.

Kijelzővédő fólia vagy üveg – mi a különbség?

Akár épp most költöttél egy komoly összeget az új okostelefonod megvásárlására, akár csak szeretnél elővigyázatos lenni a készüléked védelme érdekében, a telefontokok mellett képernyővédő fóliába is érdemes beruháznod. Mára már a képernyővédők számos típusát különböztethetjük meg, azonban elöljáróban fontos különbséget tenni a fóliák és az üvegek között.

Bár a köznyelvben az üvegből készített kijelzővédőket is fóliaként, tehát üvegfóliaként emlegetik, valójában a kettő kizárja egymást. Léteznek ugyanis kijelzővédő fóliák és kijelzővédő üvegek, amelyek funkciójukban javarészt megegyeznek, de strapabírásuk tekintetében jelentős mértékben eltérnek.

A Tempered Glass képernyővédőkről, avagy az “üvegfóliákról” röviden

Az edzett üvegből készült képernyővédők (Tempered Glass) erősebbek és tartósabbak, így magasabb szintű védelmet nyújtanak a nagyobb ütésekkel és karcolásokkal szemben. Sokkal áthatóbb védelmet biztosítanak a telefonbalesetek esetén, arról nem beszélve, hogy speciális kialakításuknak köszönhetően a legtöbb esetben plusz funkciókkal is rendelkeznek.

A prémium minőségű üvegvédők ára magasabb, de ennek kézzelfogható oka van: a gyártók kivételes üvegből vagy anyagötvözetből készítik, extra bevonatokkal is ellátják őket. Ilyen például az olajtisztító bevonat, amely segít a képernyő tisztán tartásában – nem kell ujjlenyomatoktól és a képernyőre ragadt zsírfoltoktól tartani –, továbbá az antiglare bevonat, amely  ragyogó napsütésben is képes mérsékelni a fényvisszaverődést. Néhány típusát blue screen, azaz kékfény-szűrővel is kiegészítették, hogy minél kevésbé fárassza tulajdonosa szemét.

A Tempered Glass képernyővédők hátránya (magasabb áruk mellett), hogy vastagabbak, amely sokakat nem csak esztétikailag, de felhasználói szinten is zavar. Ezenkívül nagyobb ütés hatására összetörhetnek és cserére szorulhatnak – ez azonban még mindig jobb, mintha az egész kijelzőt kellene pótolni.

Az üveg képernyővédők több rétegből épülnek fel, amelyeket nanotechnológiai módszerrel egyesítenek. Az üvegek keménységét a Mohs-féle keménységi skála szerint mérik, a legerősebb üvegvédő 9H keménységű, ami azt jelenti, hogy csupán egy értéknyi különbség van közte és a gyémánt keménysége között

Öngyógyító, vágható kijelzővédő fóliák

A hagyományos kijelzővédő fóliákhoz hasonlóan ezek a fóliák sem edzett üvegből készültek, ugyanakkor különleges, öngyógyító bevonatuknak köszönhetően az apróbb karcok szobahőmérsékleten eltűnnek róla. A készülék képernyőjét csaknem hasonló mértékben képesek megvédeni, mint az üvegfóliák. Mivel maga a fólia vékonyabb, műanyagból készül ezért egyes szaküzletekben egy speciális vágó gép segítségével méretre is tudják vágni, így akár egy több éves okostelefon, okosóra vagy tablet képernyőjére is fel lehet tenni az öngyógyító fóliát.

A hagyományos kijelzővédő fóliák

A hagyományos kijelzővédő fóliák a Tempered Glass elődjei. Sokkal vékonyabbak és rugalmasabbak, ezért épp azokban a tulajdonságokban erősebbek, amelyekben az edzett üvegből készített típusok alulmaradnak. Vékonyságuk miatt kevésbé feltűnőek, valamint nem tudnak összetörni, viszont – mivel csak egyetlen műanyagrétegből állnak –, kevésbé hatékonyak  a karcolásokkal és az ütésekkel szemben.

3+1 ok, amiért megéri kijelzővédő fólia vagy üveg mellett dönteni

1. Karc- és ütésvédelem

Ahogy arról korábban szó esett, a képernyővédő fóliák és üvegek elsődleges funkciója, hogy megóvják a telefont az állandó súrlódások okozta karcolásoktól és a véletlen leejtés miatti károktól. Maximális garanciát nem jelentenek, hiszen a készülék így is képes olyan módon a földre esni, ami után pillanatok alatt ripityára törik a kijelző. Ennek ellenére a kijelzővédők gyakran enyhítik az esés okozta károk mértékét, ezért megéri beruházni rájuk.

2. Szennyeződések elleni védelem

Az állandó használat miatt az okostelefonok felhalmozzák a baktériumokat. Egyes képernyővédők az üvegbe ágyazott antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, ami képes eltávolítani a kórokozókat a képernyőről.

3. Szemkímélő funkció

A piacon ma már több szemkímélő funkcióval ellátott képernyővédő is kapható. A korábban említett kékfény-szűrő fóliák mellett megjelentek az antireflexiós (AR) képernyővédők is. De mit is jelent ez pontosan?

Az antireflexiós bevonat olyan speciális réteg, amelyet kijelzők, szemüveglencsék és más optikai eszközök felületére helyeznek el annak érdekében, hogy csökkentsék a nem kívánt fényvisszaverődést és tükröződést, ezzel javítva a látásélményt és elkerülve a szemfáradtság kialakulását. Alapvető működését az interferencia jelensége teszi lehetővé – a fény AR-bevonattal ellátott felületre érkezve több rétegen keresztül halad át.

+1 Karbantartás és minőségmegőrzés

Ha azt tervezed, hogy a telefonodat hamarosan eladod és újabbra cseréled, akkor legjobb, ha képernyővédőt használsz. Még a legkisebb sérülések és karcolások is képesek jelentős mértékben csökkenteni az okostelefon értékét, amit így jó eséllyel elkerülhetsz. 

Így válassz kijelzővédőt a telefonodra!

Gyakran felmerül a kérdés, hogy melyik kijelzővédőt érdemes megvásárolni, hiszen ár-érték arányban meglehetősen széles a paletta. Ahogyan minden más esetben, itt is a személyre szabottság a kulcs, ugyanis a tökéletes képernyővédő fólia kiválasztása egyszerre függ a készülék típusától, költségvetésünktől, kockázattűrő képességünktől és esztétikai elvárásainktól.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy azok, akik folyamatosan a telefonjukon keresztül léteznek – akár magánéletükben, akár a munkájuk során –, azoknak a legmagasabb szintű sérülésmegelőzésre kell felkészülniük, így az edzett üvegből készült kijelzővédőket érdemes választaniuk. Ha viszont az alacsonyabb költség a cél, a klasszikus műanyagfóliák (PET vagy TPU) között célszerű keresgélni.

Egyetlen képernyővédő fóliával sincs vesztenivaló

A telefonsérülés mértékét rengeteg tényező befolyásolja: függ a magasságtól, ahonnan leesik, az anyagtól, amin landol, a tárgytól, ami megkarcolja, sőt még a páratartalomtól is. Azonban a képernyővédő fólia vagy üveg nagymértékben hozzájárul a telefonkár csökkentéséhez. Így nem kérdés, hogy az extra képernyővédelem megéri-e, hiszen egy kijelzőcsere díjából még a legdrágább fóliákból is rengeteget  tudnánk megvásárolni.