„Ősszel is Balaton 2” sétáló borkóstoló és mesterkurzus Balatonalmádiban

A Bor és Piac Kft. szervezésében nagy érdeklődés mellett került megrendezésre a „Borban az egészség” című projekt keretében.

A rendezvényt az egy évvel ezelőtti, hasonló elnevezésű és tematikájú kezdeményezésük ihlette, ami várakozás feletti érdeklődés, mintegy kétszáz fő részvételével, és igen pozitív visszajelzések mellett valósult meg. A program során idén is 25 balatoni borászat kiváló tételeit kóstolhatták a látogatók, akik a környékről és a fővárosból érkeztek. Nagy örömünkre szolgált, hogy visszatérő partnereink mellett új kiállítók is elfogadták meghívásunkat.

Az idei mesterkurzus az egészség és fenntarthatóság mellett a helytörténeti hagyományokat is felelevenítette. Hangsúlyt kaptak a rezisztens fajták, a dűlő szelekció, kénmentes borkezelés. Felvidéki példák bemutatásával a hagyományos érlelési eljárások, narancsbor készítés is megjelent. Ezen túlmenően teret kapott a borturizmus szerepe a borászatok több lábon állásában, gazdasági fenntarthatóságában.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program idén ősszel már másodszor támogatta a tavaly sikeresen megrendezett, a borkultúrát és a kulturált borfogyasztást segítő, népszerűsítő „Ősszel is Balaton 2” című rendezvényt. Bor és Piac által szervezett, balatoni borokat bemutató sétáló borkóstoló és mesterkurzus november 4-én volt Balatonalmádiban a Pannónia Kulturális Központban. További információk itt.

A kiállító borászatok:

a’ Capella Szőlőbirtok, Androsics Birtok, Barcza Pincészet, Bezerics Szőlőbirtok, Békássy Borászat, Fodor Borbirtok, Gyukli Pince, Homola Pincészet, Istvándy Pincészet-Badacsony, Istvándy Jenő Pincészete, Kolonics Károly, Lídia Borház, Mórocz Pincészet, Mörk Pincészet, Petrányi Pince, Pócz Pincészet, Rádpuszta Szőlőbirtok, Söptei Zsolt Pincészete, Szer-Elem Szőlőskert, Tagyon 730 Bormanufaktúra Szőlőbirtok, Taverna Borászat, Tornai Pincészet, von Beőthy Pince, Villa Gyetvai Borászat, Villa Tolnay Borház.

A szakmai konferencia és mesterkurzus programjain:

Dr. Bodor-Pesti Péter beszélt a dűlőszelekció lehetőségeiról a Balaton körüli borvidékeken, Dr. Kovács Emőke, Balaton-kutató, történész „ez a magyarok tengere, Jó ízű étket ád fogasa, sigere…” címmel érdekességeket ismertetett a balatoni gasztronómia és borászat történetéből. Söptei Zsolt, Söptei Borászat, Borfogyasztás félelmek nélkül előadása a miért fontos érett szőlőből bort készíteni kérdést boncolgatta, Gyukli Krisztián a Gyukli Pince három rezisztens szőlőfajtából készülő borát mutatta be, Tornai Tamás, Tornai Pince a nagybirtok kategóriában a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj győztese beszélt a borturizmusban rejlő lehetőségekről, valamint bemutatta a pincészet emblematikus Olaszrizling borát.

Befejezésként Geönczeöl Attila, borszakíró a Felvidéki Olaszrizling termőhelyeket és stílusokat muttatta be a Pivnica Čebovce, Csáb – Olasz rizling Andezit 2022, Bóna Winery, Bátorkeszi – Olasz rizling 2020, Geönczeöl Attila, Garamkövesd – Orange 2022 (Olasz rizling) borsoron keresztül.