Így teremthetünk karácsonyi hangulatot gyerekekkel

Minden évben elérkezik a karácsony és vele együtt az ünnepi előkészületek. Mindenki másképpen tekint a karácsonyra, akár hívő, akár nem hívő abban egyetértenek, hogy a karácsony az év leghangsúlyosabb ünnepe, főként a vásárlások területén. Az adventtel elkezdődik az őrület, a gyerekek izgatottak, a szülők túlterheltek, kevés az idő az ünnep előtti készülődéshez.

Hogyan teremtsünk karácsonyi hangulatot?

Az advent a várakozásról szól. A szeretet ünnepére készülve karácsonyi hangulatot teremthetünk több tevékenységgel vagy apró ajándékkal. Bár ovis ágyneműhuzatot Disney mintával karácsonyra vásárolunk legtöbbször, de lecserélhetjük a gyerek ágyneműt az adventi időszakra valami már meglévő hangulatos karácsonyi mintásra. De sok dolgot tehetünk még, ami hozzájárul a karácsonyi hangulathoz.

  • A rászorulók megsegítése

Az ünnep az ajándékozásról is szól, de vannak akik nem tehetik meg, hogy adjanak ajándékokat, sőt nem is kapnak. Ezért tanítsuk meg a gyerekünknek, hogy a karácsony nem csak a vásárlásokról szól, hanem szólhat arról is, hogy mi szerzünk örömet azoknak, akik rászorulnak. Nem kerül sokba, ha a saját feleslegessé vált játékaiból, kinőtt, de használható ruhaneműből válogatunk össze, hogy jótékonykodjunk egy kicsit. A gyerekek biztosan élvezni fogják a válogatást, csomagolást.

  • Készítsünk forró csokit!

Régóta a  kamrában heverő csokoládék és különféle csoki figurák jól felhasználhatók egy csésze forró csokihoz, amiből jóleső kényeztetés is kerekedhet, ha tejszínhabbal és pillecukorral díszítjük.

  • Mézeskalács Házikó készítés

Nagyon régóta a mézeskalács a karácsony ünnepéhez kötődik, de nemcsak a fára és nem csak díszek formájában készíthetjük el, hanem házikót is formálhatunk mézeskalácsból. Igaz, hogy időigényes, de biztos, hogy sokáig fogunk emlékezni rá. Megfelelő mintákat lehet találni hozzá az internet segítségével.

  • Betlehem

Rengeteg anyagféleségből lehet betlehemet készíteni, nem a tökéletesség a lényege hanem az együtt töltött idő. Közben amíg készül elmesélhetjük a betlehem történetét  majd ha már elkészült akkor a gyerekek is elismételhetik a történetet.

  • A várakozás

A karácsonyt megelőző négy hétben várjuk az ünnep eljöttét, várjuk a szeretet ünnepét, vagy Jézus születését. Ilyenkor a gyerekek sokat kérdeznek, sok minden felmerül bennük és nem csak az, hogy van-e Jézuska.  A gyerekek szeretnek beszélgetni ha találnak hozzá beszélgetőtársat. Éppen ezért érdemes beszélni a türelemről, mások segítéséről, a szegény és a gazdag emberek karácsonyáról, hogy érezze a karácsony szellemét. A család minden tagja beszélgessen a karácsonyról a maga szempontjából. Rohanó világunkban alig van már idő a személyes kapcsolatokra, a nagyobb gyerekek már telefonon beszélgetnek, de az óvodáskorúakat még érdekelhetlik a személyes motivációk.

Összegezve

Az advent a várakozás ideje, amikor készülődünk a karácsonyi ünnepre. Tegyünk olyan dolgokat, amelyeket az év többi részében nem szoktunk, jótékonykodjunk, kényeztessük magunkat, készítsünk betlehemet vagy mézeskalács házat, ezzel emelve az ünnepi várakozást hangulatát.