BFTZ 170

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának jubileumi nagykoncertje.

„BFTZ 170” címmel rendezi meg jubileumi nagykoncertjét a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara november 23-án a Müpában: az esten Erkel, Dohnányi, Vajda Gergely és Dvořák művei csendülnek fel Madaras Gergely és Marco Comin vezényletével.

Erkel Ferenc vezényletével 1853. november 20-án rendezték meg a Magyar Nemzeti Múzeumban az első „philharmoniai hangversenyt”, mely a későbbi Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara 170 éves történetének első állomása volt. A krónikások szerint ettől a naptól kezdve beszélhetünk hazánkban szimfonikus zenekari életről, hiszen Erkel mindjárt az első koncert alkalmával öt hangversenyből álló bérletet hirdetett, aminek köszönhetően a közönség rendszeresen találkozhatott az európai klasszikus zene varázsával.

Az együttes történetében mérföldkőnek számító hazai szerzők művei mellett egy ősbemutatóval is készül a Zenekar. A koncert második részében a cseh romantika nagy közönségkedvence csendül fel: 1899-ben a Filharmóniai Társaság zenekara mutatta be a hazai közönségnek Dvořák kilencedik, „Az Újvilágból” címmel el-látott szimfóniáját, óriási sikerrel. Ezt a grandiózus művet Marco Comin olasz dirigens vezényletével hallhatja a közönség.

A koncert során Becze Szilvia műsorvezető segítségével ismerhetik meg a Filharmóniai Társaság elmúlt 170 évének legemlékezetesebb pillanatait. Ünnepelje együtt a BFTZ-vel november 23-án a hazai szimfonikus zenekari élet születését, legyen részese egy művelődéstörténeti jelentőségű hangversenynek.

2023. november 23., csütörtök, 19:30 - MÜPA

Karmester:

   Madaras Gergely, Marco Comin

Műsoron:

   Erkel: Ünnepi nyitány

   Vajda Gergely: Bolondmese – Scherzo zenekarra (ősbemutató)

   Dohnányi: Szimfonikus percek, op. 36

   Dvořák: 9. (e-moll) szimfónia („Az Újvilágból”), op. 95

Műsorvezető: Becze Szilvia

Pillanatképek egy zenekar történetéből. Kiállítás a Budapesti Filharmóniai Társaság fennállásának 170. évfordulója alkalmából

2023-ban ünnepli fennállásának 170. évfordulóját Magyarország első hivatásos hangszeres együttese, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara. A Doppler-fivérek (Ferenc 1821–1883; Károly 1825–1900) és Erkel Ferenc (1810–1893) kezdeményezése nyomán megszervezett zenekar jelentős múltra tekint vissza és ma is koncertezik. Az együttes tagjait először a Nemzeti Színház, majd az 1884-ben megnyitott Magyar Királyi Operaház zenekarának állandó tagjaiból verbuválták, ezért a két intézmény működése szorosan kapcsolódott – és kapcsolódik ma is – egymáshoz. A „Pillanatképek egy zenekar történetéből” című kiállítás a Társaság gazdag irattári dokumentumaiból válogat – ezek 2022‑ben letétként kerültek elhelyezésre a HUN-REN BTK Zenetudományi Intézet 20–21. Századi Magyar Zenei Archívumába –, s betekintést enged a zenekar eddigi működésének valamennyi korszakába. A kiállított tárgyi és irattári emlékek az együttes archívumában megőrzött legfontosabb dokumentumtípusokat, magyar zeneszerzők ősbemutatóit, a filharmonikusok élén szereplő külföldi vendégkarmestereket, az országhatáron kívül megvalósult turnékat, valamint a zenekar mindennapjait is bemutatja a kezdetektől a 21. századig. A főváros legrégebben működő szimfonikus zenekarának dokumentumai egyúttal a százötven éve egyesített Budapest zeneéletének történetéhez is adalékokkal szolgálnak. A kiállítás a Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeumában november 16-án nyílik, a tárlat kurátora: Laskai Anna.

További információ itt.    Jegyinformáció itt,   és  email.