Ikonikus épületek, hidak és műemlékek tündököltek kékben a Gyermekek Világnapján

A gyerekek ma egy olyan világban élnek, ahol a jogaik egyre nagyobb veszélyben vannak.

November 20-án, a Gyermekek Világnapján ismét kékbe, az UNICEF színébe borultak épületek, hidak és műemlékek a világ gyermekeiért az E.ON Hungária Csoport támogatásával. A gyerekek óriási kihívásokkal küzdenek világszerte: háborúk, fegyveres konfliktusok, éhség és szomjúság, betegségek és sok esetben a klímaváltozással kapcsolatba hozható természeti katasztrófák sorozata veszélyezteti életüket. Megközelítőleg 400 millió - vagyis körülbelül minden ötödik - gyermek él konfliktus sújtotta övezetben, vagy éppen menekül onnan.

Egy gyerek szükséglete egyben joga is. Minden gyereknek joga van a biztonsághoz, az oktatáshoz, az egészséges fejlődéshez és minden gyereknek jár a LEHETŐSÉG, hogy ne csak túléljen, hanem kibontakozhasson. November 20-án az ENSZ 34 éve elfogadott Nemzetközi Gyermekjogi Egyezményét ünnepeljük, amelyet Magyarország az elsők között ratifikált. Az egyezmény biztosítja azokat a jogokat, amelyek minden gyermeket megilletnek.

                                           A gyermekjogok alapvető emberi jogok, mégis túl sokszor sérülnek.

„Az E.ON Hungária Csoportnál kiemelt figyelmet fordítunk a gyerekekre a társadalmi felelősségvállalási programjainkban: esélyteremtő, felzárkóztató és zöld edukációs programokkal segítjük a kibontakozásukat. Ezt a célt nem lehet néhány hét vagy hónap alatt elérni, folyamatos jelenlétre van szükség, ezért összetett és egymást erősítő programokban és hosszabb időtávban gondolkodtunk. Ezért álltunk idén is az UNICEF Magyarország kezdeményezése mellé és hívtuk fel közösen a figyelmet a gyermekjogok és betartásuk fontosságára” – mondta Losonczi Gergely, az E.ON Hungária Csoport vállalati kommunikációs vezetője.

Idén ismét kékben tündökölhetett Budapest egyik legismertebb látványossága, a nemrég felújított Széchenyi Lánchíd. Az UNICEF Magyarország világnapi kampányához ebben az évben is csatlakozott többek között a Művészetek Palotája, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Margitszigeti Víztorony, a Puskás Aréna, a Budapesti Corvinus Egyetem, az Akvárium Klub, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapest Duna Aréna, a Hotel Clark Budapest, a biatorbágyi Tópark Iroda- és Lakópark, a győri Jedlik Ányos-híd és Városháza, a székesfehérvári Városháza, a pécsi TV torony, a miskolci Polgármesteri Hivatal, a szentendrei Városháza, a gyulai Almásy-kastély és a jászboldogházai Mesevár Óvoda és Bölcsőde épülete. A kékítés fő támogatója az E.ON Hungária Csoport. A Széchenyi Lánchíd kivételes világítása a Fővárosi Önkormányzat, és az irányítása alá tartozó BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. közreműködésével valósulhatott meg.

A gyermekvédelmi szervezet idén először országos „Ébresztő órával” is ünnepelte november 20-át, vagyis az ország minden vármegyéjében tartottak gyermekjogokat ismertető interaktív iskolai foglalkozásokat az UNICEF Magyarország képzett trénerei. Csak a mai napon közel 1000 diák vett részt az előadásokon, de a 2014 óta futó edukációs program eddig összesen már 25 000 gyerekhez ért el. Mások jogainak tiszteletben tartása is a saját jogok megismerésével kezdődik, ezért a világszervezet célja, hogy a gyerekek minél szélesebb körben tájékozódhassanak az őket megillető jogokról.

Az UNICEF Magyarország idén is kiemelten kezeli a gyermekek biztonságának, erőszakmentes életének és mentális egészségének fontosságát. A világnap kapcsán nagyszabású gyermekjogi konferenciát is rendezett november 16-án szülők, pedagógusok és gyermekekkel foglalkozó szakemberek számára. Az esemény fő támogatója a Magyar Suzuki Zrt. volt. A rendezvény azzal a céllal került megszervezésre, hogy a fiatalokat érintő kihívások kapcsán sokszor eszköztelenséget és tehetetlenséget megélő felnőttek – akár szülőként, akár pedagógusként, vagy egyéb szakemberként - útmutatást kaphassanak az ország legismertebb szakértőitől arra, hogy hogyan ismerhetik fel időben, ha egy gyermek nehézségekkel küzd. A belvárosi Akvárium Klub termeiben párhuzamosan tartott előadások, panelbeszélgetések és workshopok egész nap teltházzal futottak, több mint 1000 fő részvételével. A kimagasló érdeklődés is bizonyítja, hogy mennyire fontos a párbeszéd a gyerekek jóllétéről, fizikai és lelki egészségéről, az erőszak különböző formáival, például az iskolai kortárs zaklatással szemben való fellépésről, a közösség és a társadalom felelősségéről, a digitális tér kihívásairól, illetve a szülők és pedagógusok saját lelki egészségének megőrzéséről. Az előadásokat utólag is mindenki meghallgathatja a konferencia weboldalán. A rendezvény sikere rámutat arra is, hogy a gyermekjogok nem csak november 20-án, az erre dedikált napon, hanem minden egyes nap kiemelt figyelmet érdemelnek.

További információ az UNICEF Magyarország „Ébresztő óráiról” itt.  Bővebb információ a Minden Gyerekről - Gyermekjogi Konferenciáról itt.