Kesselyák Gergely követi Bogányi Tibort a Pannon Filharmonikusok vezető karmestereként

Kesselyák rugalmasságot növelni jön, Bogányi Tibor első állandó vendégkarmesterként marad.

Húszéves névfordulót, az országos hatáskörű, nemzetközi színvonalú művészeti műhely és márka sikerét ünnepli idén a Pannon Filharmonikusok. A szakmai kompromisszumokat nem ismerő együttes 2024 januárjában a fejlődésének egy újabb fontos szakaszához érkezik. Bogányi Tibor vezető karmesterként elköszön posztjától, melyen Kesselyák Gergely követi őt. Bogányi 12 évig dolgozott a társulat szakmai fejlesztésén. A kiváló dirigensnek köszönhető, hogy a Pannon Filharmonikusok a kamarazenélés finom összhangját szimfonikus szintre emelte, melynek hallható eredményei a zenekar közönségvonzását és nemzetközi elismertségét is jelentősen növelték. Az összetett művészeti portfólióval rendelkező zenekar a rugalmasságának növelésére az operajátszás és a szimfonikus zene kelet-közép-európai irodalma felé mozdul el. A nagy előadói apparátust igénylő művek bemutatására alkalmas Kodály Központ rezidens együttese filharmonikus zenekarként az opera és a nagylétszámú zenekari játék összművészeti előadásában rejlő minőségi fejlődésben bízva szerződteti új vezető karmesterét, Kesselyák Gergelyt. Bogányi nem szakít a társulattal: első állandó vendégkarmesterként folytatja a közösen megkezdett zenekarépítő munkát.

A Pannon Filharmonikusok a klasszikus zene bölcsőjeként tisztelt nyugat-európai nagyzenekarok mintájára újult meg az elmúlt két évtizedben. A húsz év alatt Pécs, és ezzel együtt a hazai nagyzenekari élet radikálisan megváltozott: a világszínvonalú akusztikájú és atmoszférájú Kodály Központ, és a benne rezidensként helyt álló Pannon Filharmonikusok az ország kiemelkedő művészeti márkája lett. A pécsi székhelyű zenekar országos hatáskörű jelenléte a magyar zenei életben egyedi, ugyanakkor mind zeneileg, mind működésében a nemzetközi standardok szerint is kiváló minőséget képvisel. Az összetett működéssel és stabil szakmai értékrenddel bíró művészzenekar az együttes vezető karmesteri posztjára mindig a következő időszak fejlődési kihívását vállaló művészeket kér fel. A Kodály Központ rezidens zenekara a sokrétű tevékenységének teljessé és rugalmasabbá tételét az úgynevezett filharmonikus, azaz az operajátékban betöltött szerepvállalásának megújításában, és a nagylétszámú együttesek összjátékára vonatkozó feladatok ellátásában látja. A húszéves fejlődési ív összetett sikerét mutatja, hogy a 2023. november 21-én tartott sajtótájékoztatón a zenekar leköszönő és új vezető karmestere egymás szakmai és emberi elismerése mellett adja és veszi át a vezető karmesteri pálcát.

„Hamar Zsolt annak idején kimozdította, és új pályára állította a zenekart. Peskó Zoltán a 2010-es pécsi EKF kihívásokkal teli időszakában állt az együttes mellé, Varga Gilbert erősen minőségorientált szemléletével, valamint rendkívüli módon igényes és aprólékos műhelymunkájával tette le a névjegyét. Bogányi Tibor az elmúlt 12 éve alatt a társulatot európai értékekkel bíró, egymást megbecsülő közösséggé és saját zenei arculattal rendelkező zenekarrá formálta, sikerrel. 2024-től Kesselyák Gergelytől vezető karmesterként a szimfonikus zenekari repertoár dirigálásán túlmenően a Kodály Központban rejlő lehetőségek kiaknázásával a nagy méretű, modern hangversenyzenekart igénylő operairodalom feldolgozásában és előadásában vár szakmai többletet a zenekar társulata és vezetése.” – mondta Horváth Zsolt igazgató a PFZ sajtótájékoztatóján.

Bogányi 2010 szeptemberétől közel 300 hangversenyt dirigált a zenekar élén, összesen csaknem ezer művet tanított be az együttesnek. A zenekar hangzását a nagyromantikus zenekari repertoár feldolgozása mentén alakította, az évadok során műsorra tűzte többek között Bruckner összes szimfóniáját. Vezetésével díjnyertes lemezfelvételeket készített a zenekar Várdai István gordonkaművésszel, Benjamin Schmid és Kelemen Barnabás hegedűművészekkel. Vezényletével jutott el az együttes a londoni Cadogan Hall, a Philharmonie Berlin és a bécsi Musikverein nagytermébe, többször fellépett Eszéken, Ljubljana, Szarajevó, Belgrád és Zágráb hangversenytermeiben. Legutóbbi szakmai elismerésként Baráti Kristóffal adott Bartók-estje bemutatásra került a Mezzo televízióban, számos koncertjét közvetítette a Bartók Rádió. Bogányi a finn Sibelius Zeneakadémián végzett karmesterként a szimfonikus együttes vezetésének sikerét az együttműködésben látja. Intuitív és impulzív előadóként az erős kezű irányítás helyett a zenében bízik: előadásainak sikere a zeneszerző szándékának és a muzsikusok egyéni hangjainak integrálásában rejlik, melynek eredményeként egy közösen megfogalmazott új interpretáció jön létre. Kooperatív szemléletét jól tükrözte az a hároméves periódus, amíg Varga Gilberttel közösen vezette a zenekar szakmai munkáját. 2024 januárjától első állandó vendégkarmesterként folytatja a közösen megkezdett munkát.

„Ha csellón kellene lejátszanom, könnyen el tudnám zenélni, hogy mit jelentett ez a tizenkét év. Szavakkal kicsit nehezebb. Úgy tekintek magamra, mint egy zenekarépítőre, akinek a feladata a hangzást előre vinni. A legfontosabb, hogy ennél a zenekarnál lehet dolgozni. A legnagyobb kihívásokkal is meg tudott küzdeni ez a társaság. A nemzetközi gyakorlathoz képest több időt szánunk egy-egy koncertre, ami nagyon termékeny. A tudásom legjavát adtam és kaptam ebben a munkában, és ritkaság, de nem untuk meg, és nem éltük fel egymást a zenekarral, ezért örülök, hogy állandó vendégkarmesterként tudjuk folytatni a közös munkát. Egy karmester sosem lehet elégedett, de az utóbbi öt év zenei munkájának fejlődése nekem is valódi zenei élményt nyújtott. Főleg Bruckner előadása során találtunk egymásra. Nagyszerű kézbe kerül a zenekar, ami kicsit a „gyerekem” is lett. Hálás vagyok, hogy a vezető karmestere lehettem, és megvalósult álom számomra, hogy a Musikvereinban is vezényelhettem az együttest.” – foglalta össze Bogányi Tibor.

Kesselyák Gergely Liszt-díjas, Érdemes művész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem operarendezői szakjának vezetője, a Magyar Állami Operaház vendégkarmestere. A Pannon Filharmonikusok felkérésére a zenekari hangzás továbbfejlesztésére vállalkozik, elsősorban a késő romantikus és a kortárs, mindenekelőtt a közép-kelet-európai zeneszerzők által alkotott operák és szimfonikus zenei művek feldolgozásával. A Pannon Filharmonikusok 2024 januárjában kezdődő együttműködésének egyik motorja a Kodály Központ akusztikai és színpadi lehetőségeinek további kihasználása. Az operajátékkal a zenekar rugalmassága, tanulási rutinja, együttjátéka semmihez nem hasonlítható módon fejleszthető, amely kihat a szimfonikus hangversenyek minőségére is. A Kodály Központ nagy méretű zenekari árka és színpada lehetővé teszi a kelet-közép-európai zeneirodalom nagy létszámú zenekart igénylő repertoárjának bemutatását. A Miskolci Operafesztivál egykori vezetője potenciált lát a zenekar minőségében és szervezettségében, valamint a helyi igények kielégítésén túlmutató működésében. A Pannon Filharmonikusok és a Kodály Központ működését egyfajta kiváló minőségű szoftver-hardver párosként értékeli, amelynek unikalitása, hazai és nemzetközi pozicionálása még tartogat lehetőségeket.

„Vagy emelkedik egy színvonal, vagy süllyed. A fejlődéshez mindig új területeket, új célokat kell megnyitni. A munka, amire készülök, új zenékre, új műfaji területre fókuszál, ami újítást fog hozni. Hihetetlen szerencsés együttállása van az akarásnak és képességnek ebben a zenekarban. Én egyszer sem éreztem úgy, hogy motiválatlanok lennének a munkában, vagy azt, hogy képtelenek lennének megfelelni egy kihívásnak. Egy nagyon felkészült és színvonalas zenekar vezetésére vállalkozom. A közös munkában a közönség megértését kereső XX. századi szimfonikus és opera műveket keresem majd. A közép-európai mondanivalót szeretném megszólaltatni: a szép huszadik századot mintha elhallgatták volna előttünk, és ezért kialakult a közönségnek az a képe, hogy nem szereti. Ennek az áttörésére találtam szakmai partnerre a Pannon Filharmonikusokban a hangversenyek és az operajátszás területén is. Pécsett minden adott: a Kodály Központ kiváló teret nyújt ahhoz, hogy páratlanul szólaljon meg a munkánk gyümölcse. A zenekar nyugati típusú szervezettségét és a terem színvonalát kihasználva bemutatjuk a világnak az említett közép-kelet európai művészeti tartalmat, az egy új minőséghez vezethet. Mindezt természetesen a közönség és a művészek egyidejű megelégedésére.” – fogalmazott Kesselyák Gergely.

Bogányi Tibor vezető karmesterként utolsó pécsi és budapesti koncertjét Balázs János zongoraművész és Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész közreműködésével 2023. november 24-én és 25-én adja a Müpában és a Kodály Központban. 2024. január 2-án a sokak által szeretett újévköszöntő pécsi taps ezúttal Bogányi Tibort köszönti el. Kesselyák Gergely vezető karmesterként január közepén a törökországi magyar évadot nyitó két koncerten dirigálja az együttest Isztambulban és Ankarában, majd a zenekar két fő játszóhelyén, 2024. január 26-án a Müpában, január 27-én a Kodály Központban Kelemen Barnabás hegedűművésszel adott hangversenyen mutatkozik be vezető karmesterként a Pannon Filharmonikusok bérleteseinek és a koncerteket meghallgató jegyvásárlóknak. (fotó a sajtótájékoztatóról Lantai József)