2024. január 6-án elstartol a 11. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál!

Átlátszó Hang: egy olyan hang, amely transzparens és azonnal felismerhető. Amely arra késztet, hogy közel menj hozzá és megismerd, amely felfedezésre és új kalandokra hív.

2024-ben január 6. és 31. között kerül megrendezésre Magyarország egyik leginnovatívabb programsorozata, a 11. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, amely ezúttal ismét egy közös tematika mentén, Csomópontok címmel vonultat föl több mint húsz programot, egy hónapon keresztül, több budapesti helyszínen.

Az első Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált Horváth Balázs és Gryllus Samu zeneszerzők indították útjára 2014 januárjában a BMC-vel, a FUGA Budapesti Építészeti Központtal, a Trafóval és a Zeneakadémiával együttműködve. Elsődleges célja korunk újító szellemű zenei irányzatainak minél szélesebb spektrumon való bemutatása volt, ahol a koncertek előtt vagy közben a közönség interaktív bemutatókon vehet részt, ezzel elősegítve az új kompozíciós elgondolások megértését. A zenei értelemben vett „átláthatóság” utalhat olyan darabokra is, amelyekben egyszerre van jelen a hallható és a vizuális réteg – újzenei színház vagy újmédia formájában a fesztivál ezekre is kiemelt figyelmet fordít. 2024-ben a BMC Koncerttermében, az OPUS Jazz Clubban és a Zenei Információs Központ könyvtárában, a Zeneakadémia Solti termében, a Magyar Zene Házában, a Trafóban, a FONÓban, a FUGÁban, a Nádor Teremben, a Három Hollóban, Műcsarnokban új helyszínként pedig az Eötvös 10-ben, valamint - igazi kuriózumként – a Lóvasút Rendezvényközpontban valósulnak meg a programok.

A fesztiválon elhangzó művek segíthetik a fogékony és érdeklődő közönséget a mai zene változatos világának megismerésében, azokhoz is eljuttatva a kortárs művészetet, akik számára korábban mindez ismeretlen volt. A kurátorok, Dargay Marcell, Gryllus Samu, Horváth Balázs, Bali János és Kovács Krisztina, Láposi Dániel, Nikolaus Gerszewski egy művészeti ágakon átívelő, egymással kommunikáló programsorozatra hívja az érdeklődőket, amelyben koncert, filmvetítés, beavató előadás, könyvbemutató, workshop és összművészeti előadás egyaránt megtalálható.

A fesztivált január 6-án a berlini Zafraan Ensemble koncertje nyitja. Az együttes műsorán a hazánkban szinte ismeretlen Iñigo Giner Miranda, Fausto Romitelli, Elena Mendoza, Francesco Filidei és Clemens Hund-Göschel művei mellett a fiatal magyar komponista, Bajnok Ádám egy, kifejezetten a zenekarnak ajánlott darabja is megszólal. A berlini együttesen kívül más európai országokból is érkeznek hozzánk újzenét játszó előadók és zenekarok: január 11-én a pozsonyi Ivan és Diana Buffa házaspár duója lesz a vendégünk a Nádor teremben, a NeoQuartet Lengyelországból 28-án a FONÓban, az osztrák Peter Ablinger pedig január 21-én lép fel a FUGÁban.

Még hazájában sem került mozikba, de január 22-én levetíthetjük a 83 éves amerikai művész Godfrey Reggio filmjét, melynek zenéjét Philip Glass szerezte. A Once Within a Time készítésében előadóként és közreműködőként is megtaláljuk Tara Khozeint, aki személyes élményeinket osztja meg velünk a szerzőpárossal közös munkájáról. Különleges programnak ígérkezik a bábrendező Markó Róbertnek és a fesztivál alapító kurátorának, Gryllus Samunak Boldogságunk története című koncert-installációja az Eötvös 10-ben január8-án, mely produkció a MOME textil tanszékével való együttműködésben jött létre.     

Ugyancsak a különböző művészeti ágak összekapcsolása és meglepő képzettársítások jellemzik a két kiváló magyar zeneszerző – Balogh Máté és Tornyai Péter – Lópánik című előadását január 18-án, a Lóvasút Rendezvényközpontban. A 2024-ben az a nem mindennapi lehetőség adódott, hogy két magyar zeneszerzőnek is önálló estet rendezhet a fesztivál: Szigetvári Andrea hangversenye január 20-án, a BMC Könyvtárában, Szemző Tibor portrékoncertje a Fekete Kovács Kornél művészeti vezetésével fellépő Modern Art Orchestrával 17-én lesz látható-hallható a BMC Koncerttermében. Szemző Tibor a fesztivál egyik kurátora és művészeti vezetője, Dargay Marcell A 180-as Csoport (1979–1990) című kötetének könyvbemutatóján is fellép majd a legendás kortárs zenei együttes többi tagjának jelenlétében, a BMC Könyvtárban, január 19-én.

Szokásához híven a fesztivál 2024-ben sem feledkezik meg az évfordulókról. Január 15-én az Átlátszó Filmklub a 90 éve született Durkó Zsoltra emlékezik Huszárik Zoltán Elégia című kisfilmjének vetítésével és Dargay Marcell filmzenei előadásával. Különleges dalestet hallhatunk 25-én a Három Hollóban a hetven éve elhunyt Charles Ives műveiből Harcsa Veronika, Herczku Ágnes, Falusi Mariann, Németh Juci, Annus Réka, Pátkai Rozina – előadásában, majd Promenade — Vidovszky 80/ Eötvös 80 címmel a nyolcvanéves Eötvös Pétert és Vidovszky Lászlót köszönti az UMZE Kamaraegyüttes 27-én a BMC-ben.

Az évek alatt már tradicionálisnak tekinthető kottakiállítás mellett a világhírű francia képzőművész, Francoise Gilot kiállításának kísérőprogramjaként valósul meg Bali János és Kovács Krisztina kurátorok szakmai felügyeletével a Hangjegyzetek Gilot utazásaihoz című koncert, melyen Balogh Máté, Dukay Barnabás, Haffner Noémi, Varga Judit és Marko Vesic új műveit hallgathatjuk meg a Műcsarnokban, 13-án. Igazi csemegének ígérkezik 14-én a Magyar Zene Házában az Ütős Kortárs Zenei Nap Láposi Dániel kurátori vezetésével, mely nap során Janca Dániel elektroakusztikus ütős előadását, a Trio Dakoda fellépését és a svájci Kolloid and the Electro Sonic Dreams estjét is meghallgathatja az érdeklődő közönség.

Végül, de nem utolsó sorban két jazz-zenei programot is kínál a fesztivál: Harcsa Veronika és Oláh Krisztián koncertjét a Trafóban 24-én, és a QUELQEFOIS című lemezbemutató hangversenyt az Opus Jazz Clubban, a fesztivál záróeseményeként, február 2-án.

Az eseményekről pontosabb információt a fesztivál folyamatosan frissülő honlapján és Facebook oldalán találnak az érdeklődők. YouTube itt,   Instagram itt.