Magyar jazz-zenészek a világ meghatározó színpadain

Számos jelentős nemzetközi fesztivállal működik együtt a Jazzfest Budapest Szardíniától Dél-Koreáig.

A Jazzfest Budapest minden tavasszal a világ legnagyobb jazz-zenészeit mutatja be a fővárosban a hazai jazz-szcéna kiemelkedő művészeivel együtt. A fesztivál idén ősszel már egy rövidebb őszi jazz-sorozattal is jelentkezett, amelyen szintén a világ legjobbjait mutatta be az Erkel Színház színpadán. A szervezők elkötelezettek abban, hogy ne csak a világhírű zenészeket hozzák el Budapestre, hanem a kiváló magyar muzsikusokat is eljuttassák a nagyvilágba, azokra a színpadokra, ahová a tehetségük miatt méltán illőek. Ennek a törekvésnek mostanra konkrét eredményei is születtek: a Jazzfest Budapest nemzetközi együttműködéseinek keretében magyar jazz-zenészek juthatnak el a világ jelentős színpadaira és fesztiváljaira Szardíniától Dél-Koreáig.

2024 júniusában Borbély Mihály vendégzenészként lép fel a litvániai Klaipeda Castle Jazz Fesztiválon. Júliusban a Stuttgarti Liszt Intézettel szoros együttműködésben Lukács Miklós Paolo Fresu és Omar Sosa társaságában, első magyarként a Jazzopen Stuttgart programjában szerepel. Augusztusban az Orbay Lilla Quintet a hollandiai International Laureate Fesztiválon, a Borbély Mihállyal kiegészülő Dresch Quartet pedig a szardíniai Festival Musica sulle Bocche programjában lép fel. Októberben a Nagy Emma Quintet Ázsia legnagyobb jazzfesztiválján, a dél-koreai Jarasum Jazz Fesztiválon szerepel, amihez kapcsolódó kínai fellépések is szervezés alatt állnak.

„A fesztiváljaink koncertjein mindig tapasztalom, hogy a hazai zenészekkel mennyire szívesen játszanak együtt a nemzetközi világsztárok. Csodálatos találkozások ezek, hiszen nemzetközi piacon megmérettetve is az élvonalba tartozó muzsikusaink vannak, akik bármilyen kiemelkedő zenei környezetben megállják a helyüket. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy ennek kibontakozását segítsük nemcsak itt Budapesten a fesztiválunkkal, hanem olyan együttműködések létrehozásával, amelyek keretében ezek a művészek minél több nemzetközi koncertfelkéréshez juthatnak, nagyobb közönséghez eljutva zenéjükkel, illetve más jelentős zenészekkel együttműködve új zenei projekteket létrehozva.” (Kleb Attila a Jazzfest Budapest alapító-művészeti vezetője)

A Jazzfest Budapest programjairól, híreiről itt tájékozódhat.