Babák városa – A bájos című thriller

Január 8-án, hétfő este 21:00 órakor jelentkezik első fejezetével az Epic Drama műsorán.

Elizabeth Macneal közel 30 nyelvre lefordított bestsellere alapján készült a Babák városa, a hatrészes thrillersorozat. A fordulatos és fülledt sorozat középpontjában Iris, a szegénysorból jött babafestő áll, aki elhatározza, hogy a nyomorból kitörve igazi művésszé válik. Útja kereszteződik egy preparátoréval, aki szintén világhírre vágyik, valamint egy festőével, aki éppen a múzsáját keresi. Miközben a nő a férfiak világában próbál érvényesülni, nem is sejti, hogy egy sötét, életét is veszélyeztető megszállottság tárgyává válik.

A sikeres keramikusként tevékenykedő Macneal mindössze 30 éves volt, amikor megjelent első regénye Babák városa címmel, és valószínűleg őt is meglepte, milyen gyorsan vált bestsellerré. Még ennél is hihetetlenebb élményként élte meg azt, hogy a könyv 2019-es megjelenése után nem sokkal már a megfilmesítési jogokra is ajánlatot kapott: a sorokat, amelyekről a regény rajongói úgy nyilatkoztak, hogy „mintha egy szépirodalmi mű találkozna egy csavaros thrillerrel”, tévésorozattá kívánták alaktani.

– Mikor a könyvet írtam, azt éreztem, mintha mindig is ismertem volna ezeket a karaktereket, és micsoda élmény lesz azt látni, ahogy életre kelnek: szembesülni az Irisban rejlő tűzzel, vagy a preparátor Silas figyeleméhségével – magyarázta egy interjúban Macneal, aki Charley Miles, a sorozat forgatókönyvírójával közös munka miatt külön izgatott volt: – Mindig is azt mondtam, hogy egy olyan íróval szeretnék együtt dolgozni, aki képes úgy átalakítani a regényemet, hogy az majd egy egészen új közönséget szólítson meg.

Irist a Hanna című nagysikerű akciófilmsorozat sztárja, Esme Creed-Miles formálja meg, és nem véletlenül választották ki őt a zavarba ejtően szép, de tüzes főhős szerepére. A bűvkörébe kerülő Louist, a festőt megformáló George Webster egy nyilatkozat során bevallotta, hogy a közös jeleneteiket szerette a legjobban: „Minden reggel abban a reményben néztem végig a jelenléti ívet, hogy vajon aznap is vele dolgozhatok-e majd. Már a forgatás elején teljesen levett a lábamról.” Websternek így minden bizonnyal egyszerűbb lehetett eljátszania a szerepet, miszerint a lányban látta meg a múzsáját…

Amellett, hogy a Babák városa egy magával ragadó, meglepő csavarokkal szolgáló thriller, számos érdekfeszítő kérdést is körbejár: hogyan próbálnak egyesek műalkotások segítségével halhatatlanná válni, hogyan keverhető össze a prostitúcióval az, ha valaki modellt áll egy műhöz, illetve mit jelent nőnek és művésznek lenni a XIX. században. A nők tárgyiasításának bemutatásával a sorozat egy, még ma is létező problémával is szembesíti a nézőt, és minden bizonnyal inspiráló az, hogy Iris igenis a sarkára áll, és fogcsikorgatva, de próbálja megvalósítani saját ambícióit.

Az Epic Drama hétfőnként vetített pszichológiai thrillere tehát – miközben bemutatja az 1850-es évek Londonját nyomortól a fényűzésig, felvázol egy szövevényes és fülledt szerelmi háromszöget, valamint egy életveszélyes megszállottság körömrágó pillanatait – bemutat egy erős nőt is, akit még az sem állít meg álmai elérésében, ha az életére törnek.