Ant Middleton: Mentális edzettség - 15 szabály a tested és az elméd erősítésére

Kezdd azzal az évet, hogy mentálisan összerántod magad!

Egy elméjét és testét a legszélsőségesebb körülmények között is uralni képes ex-katona tanácsai a mentális edzettségről. Egészséges testben egészséges gondolkodás. Nagyjából így lehetne összefoglalni Middleton könyvét, mellyel férfiaknak és nőknek, vezetőknek és beosztottaknak, családosoknak és gyerekteleneknek is segít abban, hogy az élet minden területén megerősítsék a lényüket, és megtanulják szeretni és tisztelni önmagukat.

Hogyan tudjuk egyesíteni az elménket a testünkkel? Hogyan nyerhetjük el a belső önbizalmat, mely nem függ mások visszajelzésétől? Hogyan lehetünk önmagunk legjobb verziói? Hogyan lehet hiteles életet élni, amelyben nem mások mondják meg, mikor és mit csináljunk? Hogyan jöhetünk rá, hogy a legfontosabb vélemény mindig a sajátunk lesz? Hogyan lehet öt gyerek mellett is napi kétszer fél órát edzésre szakítani, egészségesen táplálkozni és a még a párunkkal is minőségi időt tölteni? Miben segít, ha keretet adunk a napunknak és van egy napi rutin? A szeszélyes diéták és a kialvatlanság helyett, a személyre szabott étkezés és a jó alvás miért olyan fontos? Nem beszélve a mozgásról? Hogyan építkezhetünk a kudarcból? Miért fontos a családra szánt idő? Miért tolunk ki önmagunkkal, ha hazudunk? Miért kell megtanulni szeretni és ünnepelni a testünket, szabálytalanságunkat, egyediségünket?

     „A testünk visz csatába, de az elménk nyeri meg a harcot.” (Idézet a kötetből)

Ant Middleton ezúttal is a saját katonai és civil életéből vett példákon keresztül adja meg az összes kérdésre a választ, de leginkább arra, miként tudunk erős rendszeren, tiszteleten és határozottságon alapuló, mentálisan kiegyensúlyozott életet élni. Mert az elme és a test összeszedettségéért egyaránt meg kell dolgozni a boldogsághoz.

Middleton 15 pontja a következő:

1. Legyünk mi a tökéletes katonák – Ez elsőre elég furcsán hangzik, hiszen a civil életben nincsen szükség katonákra, Middleton viszont hamar megmagyarázza, mit is jelent a való életben katonának lenni: azt, amikor egyesítjük a testünket és az elménket. Mindig megkérdezi az emberektől, hogy tényleg csak bőrbe kötött halom csont akarnak lenni, akik vegetálnak? Vagy szeretnének változást elérni, nem önmaguk miatt, hanem a szeretteik és a gyermekeik miatt is?

2. Építsük fel a belső önbizalom szilárd alapját – Könnyű azt mondani, nem hull mindenkinek az ölébe az önbizalom, de még az alapjának a tégláit is nehezen találjuk sokszor. Middleton szerint sem könnyű dolog, sőt kifejezetten munkás: bárki lehet magabiztos, csak meg kell érte dolgozni. És rá kell jönni, hogy a külső visszajelzéseken alapuló önbizalom, nem ugyanaz, mint a belső önbizalom.

3. Legyünk hitelesek – Ez elég fellengzősen hangzik, vághatnánk rá, de valójában azt jelenti: éljünk úgy, ahogyan szeretnénk. Ne változtassuk meg a viselkedésünket vagy a gondolkodásmódunkat csak azért, hogy az illeszkedjen valaki más elképzeléséhez. A hiteles életben nem hazudunk magunknak és másoknak. Büszkék vagyunk arra, amit képviselünk. Amikor hitelesen élünk, a saját ösztöneinket követjük, ahelyett, hogy mások elvárásaihoz igazodnánk.

4. Éljünk helyesen – A helyes élet nehezen megfogható fogalom, a szerzőnél ez igazából azt jelenti, hogy kialakítunk egy egészséges, kiegyensúlyozott életmódot, amely a jobbik énünk felépítésének alapjává válhat. Ennek egyik része a napi rutin: ha rendezetlen életet élsz, mindig csak reagálni fogsz a helyzetekre, stresszes és szorongó leszel, mert egy lépéssel le leszel maradva.

5. Az életünket szervezzük a családunk köré – Mit keres ez a gondolat egy életmódkönyvben, mely a mentális edzettségről szól? A válasz igen egyszerű, ha jó szülők tudunk lenni, jobb emberek is leszünk. Ant Middleton évekig elhanyagolta a gyerekeit és a feleségét a sereg miatt, így hosszú időbe telt mire rájött, mekkora a jelentősége a családnak. Ma már az egész élete róluk szól, a szülőségről szerzett tapasztalataiért pedig meg kell szenvednie, így hitelesebbek.

6. Fogadjuk el a kudarcot – Ant Middleton nagy tapasztalattal bír azzal kapcsolatban, hogyan lehet a negatív élményeket is hasznosítani: vagyis hogyan tudjuk átalakítani a malőröket lehetőséggé és a kudarcot pedig a siker motorjává.

7. Ne hazudjunk – Nem csak ósdi sztereotípia, hogy az őszinteség kifizetődő dolog az életben: az őszinteség mindig, de mindig a legjobb, amit csinálhatunk. Ahhoz, hogy igazat mondjunk, nem kell kemény munka vagy gyakorlás. Nem igazán lehetünk jobbak az igazmondás terén. Csak annyit kell tennünk, hogy meghozunk egy döntést.

8. Ne aggódjunk a jövő miatt – Hogyan lehet megbirkózni a szorongással, és még azt is elérni, hogy hasznot húzzunk belőle? Kontrolláljuk, amit tudunk, és hagyjuk figyelmen kívül, amit nem tudunk.

9. Tanuljuk meg szeretni a testünket – A testünk csodálatos és egyedi. Becsüljük meg. Ünnepeljük meg azt, amitől a testünk más, mint a többieké. Egyetlen test sem tökéletes. Mindenkinek vannak olyan testrészei, amelyeket nem szeret. Nézzük meg, min tudunk változtatni, és békéljünk meg azzal, amin nem tudunk.

10. Alakítsunk ki erős kapcsolatokat – Minden kapcsolat közös projekt. A kötelék valódi értéke nem abban rejlik, hogy mennyire jó az első hónapban, hanem abban, hogyan fest az ötödik hónap után, majd tíz év múlva.

11. Mi irányítsuk az érzelmeinket, ne azok irányítsanak minket – Ha tudjuk irányítani az érzelmeinket, nem azok fognak irányítani minket. De ehhez meg kell őket ismerni. Az érzelmeink egyediek, csak ránk jellemzőek. Csak mi tudunk bensőséges kapcsolatba kerülni velük. Bontsuk elemeire, amit érzünk. Mi az? Miért most történik?

12. A nehéz idők elmúlnak, a kemény férfiak maradnak – A keménység néha rugalmasságot jelent: a rugalmasság fejlesztésének fontos része annak felismerése, hogy az emberi léthez elkerülhetetlenül tartoznak sötét elemek. Meg kell értenünk, hogy rossz dolgok is fognak történni velünk, és meg kell találnunk a módját, miként birkózzunk meg velük.

13. A fájdalomküszöb áttörhető – A fájdalom elleni küzdelem legalább annyira mentális, mint amennyire fizikai. Ha valaha is fontolgatjuk, hogy bevállaljunk egy félelmetes fizikai kihívást, ne hanyagoljuk el a mentális felkészülést. Van testünk és elménk – használjuk mindkettőt. Osszuk fel a terhet szellemi és testi részekre.

14. Tanuljunk meg nemet mondani – Álljunk ki magunkért, szálljunk szembe a kötekedőkkel, és fedezzük fel a konfliktus építő erejét. Mi vagyunk a felelősek azért, hogy mit és hogyan mondunk. És nem vagyunk felelősek azért, hogy a másik hogyan reagál. Ne hagyjuk, hogy attól való félelmünk, miszerint megbántjuk, meggátolja azt, hogy elmondjuk, amit a másik félnek hallania kell.

15. Ápoljuk a szakállunkat – Mielőtt a nők és néhány férfi megijedne, hogy a szerző mindenkit arra buzdít, növesszen szakállat, le kell hűtenünk a kedélyeket. Middleton az egyéniségünk és egyediségünk megélésére biztat. Mindannyian egyediek vagyunk a magunk gyönyörű, rendetlen, tökéletlen, csodálatos módján. Ne féljünk másnak lenni. Ne kérjünk bocsánatot azért, hogy kik vagyunk.

    A testet és az elmét gyakran külön kezeljük, de amikor harmóniába kerülnek egymással, akkor hozhatja ki magából az ember a legtöbbet. A Mentális edzettség sorra veszi az elveket, amelyekkel Ant Middleton eléri a legerősebb testi és elmeállapotot. Ant Middleton katonaként leküzdötte az előtte tornyosuló kihívásokat, majd kőkemény eltökéltséggel, napról napra felépítette, mit jelent vezetőnek lenni. Könyveiben ezeket a tapasztalatokat osztja meg velünk, és megmutatja hogyan készítsd fel magad mentálisan az előtted álló feladatokra. (Fülszöveg)

Ant Middleton 1980-ban született az angliai Portsmouthben. Különböző fegyveres alakulatokban futott be karriert. 2008-ban lett az SBS különleges osztagának tagja, ahol négy évet húzott le. Leginkább onnan ismert, hogy ő volt a kiképzőtiszt a Channel 4 tévéadón látható, SAS: Aki mer, az nyer című produkcióban. Változatos kiképzéséből adódóan Ant páratlan túlélőtechnikák birtokában van, és szélsőséges viszonyok között is mindig megállja a helyét. Belevághat bármibe, kalandvágya határtalan, így egy sor hihetetlen vállalkozást vitt már véghez. Dél-Afrikában és Nyugat-Afrika több országában is dolgozott kormányzati biztonsági szakértőként. Elnöki testőrségek kiképzését vezette, de csapatépítő tréningeket is tartott olyan nagyvállalatoknak, akik kíváncsiak voltak, hogyan zajlik egy-egy különleges alakulat alkalmassági vizsgája. Sikerkönyvei vezették a Sunday Times bestsellerlistáját, és átlépték az egymillió eladott példányt. Eddig megjelent: Utánam! Vezetéselmélet a frontvonalból, Félelembuborék, Zéró negativitás.

     „A hiteles énünk értékes. Védelmezzük elszántan. Álljunk ellen minden olyan kísérletnek, amivel olyan utakra akarnak terelni minket, amiről tudjuk, hogy nekünk nem megfelelőek. Csak egyetlen vélemény számít: a sajátunk.” (Idézet a kötetből)

Fordította: Sziklai István

Eredeti cím: Mental Fitness

21. Század Kiadó,

Puhatáblás, 272 oldal