Bővül a nemzetközi hírű ART-RAVALÓ projekt

Februárban mutatják be új előadásukat a Jurányi Házban a KÖR címmel.

Az ART-RAVALÓ szociális-művészeti projekt – amely az Európai Bűnmegelőzési Konferencián 2022-ben a legjobb kelet-közép-európai projekt elismerését nyerte el – hatodik éve foglalkozik állami gondoskodásban felnőtt fiatal felnőttekkel, akik az ART-RAVALÓ keretein belül a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával 9 hónapos komplex ingyenes képzésben vehetnek részt. Az ART-RAVALÓ ebben az évben új szakemberekkel bővült és az idei program részeként az alapítók még nagyobb hangsúlyt fektetnek a tudásátadásra mind budapesti mind vidéki helyszíneken annak érdekében, hogy más, hasonlóan sikeres műhelyek is alakulhassanak. Munkájuk bemutatásaként az idei programban részvevő fiatalok előadása február 24-én és 25-én lesz látható a Jurányi Házban. A KÖR című előadás Bertolt Brecht: A kaukázusi krétakör című darabjából indul és az ART-RAVALÓ fiataljainak képzeletében születik meg és alakul át saját történetünkké Borsos Luca és Szenteczki Zita rendezésében. Jegyek már kaphatók a Jurányi Ház weboldalán.

„Jelenleg tudásátadásban vagyunk, szeretnénk ha szélesebb körben megismernék szocio-művészeti projektünket mint módszert is, ezért ebben az évben több fiatal színházi és egyéb szakembert is bevontunk a közös munkánkba. Boldog vagyok, hogy idén két olyan energikus, elkötelezett és tehetséges fiatal alkotó is kapcsolódott a programunkhoz, mint Borsos Luca és Szenteczki Zita. A Kör című előadást is társrendezésben ők jegyzik, akikkel a próbafolyamat során szorosan együttműködve, egy nagyon erős, összetartó közösséget építhettünk az idei résztvevőkből. Tervek – és ígéretek - szerint jövőre, a kecskeméti Önkormányzat finanszírozásában Kecskeméten is indul egy ART-RAVALÓ projekt, amely a körzetes állami gondozási rendszerben felnevelkedett fiatalok számára biztosít lehetőséget a fejlődésre.“- mondta el Schermann Márta a projekt szakmai vezetője

Az ART-RAVALÓ komplex művészeti képzést ad, e mellett pályaorientációs, életvezetési, élménypedagógiai és egyéb területeket is lefednek a foglalkozások, segítve ezzel a programban résztvevő fiatalok társadalmi beilleszkedését, önálló életük elkezdését. A művészeti munka fontos része egy előadás létrehozása és bemutatása színházi szakemberek segítségével. A Bertolt Brecht darabja nyomán életre hívott a KÖR című produkció a következő kérdésekre keresi a választ: Mégis mi mellett tartunk ki a világ folytonos szétesése és összeállása között? Milyen igazság, milyen valóság építésében veszünk részt? És hogyan leszünk azzá, akik vagyunk?

A kérdésekre magunk is megkaphatjuk saját válaszainkat február 24-én és 25-én a Jurányi Házban.

A Szubjektív Értékek Alapítvány és a Faktor Terminál bemutatja az ART-RAVALÓ

 KÖR - egy gondoskodó uralkodó története - című előadását.

                    “Ami biztos, nem olyan biztos.

                  Semmi nem marad így, ahogy van.

                    Ha az uralkodók már beszéltek,

        meg fognak szólalni azok is, akiken uralkodnak.”

Bertolt Brecht: A dialektika dícsérete - fordította Halasi Zoltán

Egy völgy sorsáról dönt közösen a nép, egy korszak sorsának vet véget az összefogás. Fejét veszti a kormányzó, elröppen a lúd, Gruse pedig a kis Mihellel menekül át a hágón…

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy uralkodó, aki egész sajátos neveltetést kapott. Az élet kihívásának fordulatai tették azzá, aki. Hogy hittek benne, hogy saját szemével látta a kitartást és követte az igazságtétel nyakatekert mesterségét.

Mégis mi mellett tartunk ki a világ folytonos szétesése és összeállása között? Milyen igazság, milyen valóság építésében veszünk részt? És hogyan leszünk azzá, akik vagyunk?

Előadásunk Bertolt Brecht: A kaukázusi krétakör című darabjából indul, az ART-RAVALÓ fiataljainak képzeletében születik meg és alakul át saját történetünkké.

Az ART-RAVALÓ egy olyan szociális-művészeti és pályaorientációs projekt, mely gyermekvédelemben nevelkedett fiatalok társadalmi beilleszkedését és önálló életük megkezdésének segítését tűzte ki célul. A projekt részeként a fiatalok hat hónapon át tartó színházi-művészeti képzésben részesülnek. Ennek eredményeképpen született meg ez az előadás.

bemutató: 2024. február 24. szombat, 19 óra

előadás: 2024. február 25. vasárnap, 19 óra

helyszín: Jurányi Ház

jegyek itt.

Játsszák: Bogdán Izabella Letícia, Boros Viktória, Csemer László, Filep Mercédesz, Horváth Tamás, Kalányos Richárd, Kolompár Annamária, Králik Bianka, Molnár Bianka, Olasz József Alex, Rácz Gábor, Szaksz Beáta, Sztrutin Réka Eszter

Író: Bertolt Brecht és az alkotók

Fordítók: Eörsi István és Szabó-Székely Ármin

Koreográfus: Borsos Luca

Zenei trénerek, közreműködők: Deák Juli és Mákó Rozi

Világítástervező: Langó Ádám                                            Fénytechnika: Langó Ádám

Hangtechnika: Nemesházi Attila                                         Látványtervező: Auer Alexandra

Grafika: Sztranyák Zsófia

Rendezők munkatársa és projektvezető: Schermann Márta

Rendezők: Borsos Luca és Szenteczki Zita

Partnerek és támogatók: Belügyminisztérium, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, Nemzeti Kulturális Alap, Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület, Jurányi Produkciós és Inkubátorház

friss információk itt.