I. J. Parker: Sárkánytekercs

Egy – állítólag – népszerű amerikai krimisorozat első könyvét „melegen” ajánlom. A történet fordulatos...

Hol meleg van, hol hőség – hol meg, ha nincs meleg és hőség, akkor arra gondolunk, most kellene melegnek lenni és hőségnek, mert nyár van. Azon kívül, hogy az átlag embernek rengeteg gondja és baja van, mégiscsak nyár van és vágyik, vágyunk egy kis kikapcsolódásra. Nem ilyenkor szoktuk elővenni a Bűn és bűnhődést, ha olvasni szeretnénk. Valami könnyed, valami szórakoztató, valami olyan könyvre vágyunk, amit le lehet tenni, aztán újra lehet kezdeni, s a véres dolgok se olyan véresek, a rejtélyek is megoldódnak – valami habkönnyű szórakozást szeretnénk hőség előtt, alatt avagy után.

Hát ez ilyen könyv: amerikai szerzője élete java részét egyetemi tanárként töltötte, s most – van ideje, ereje és kedve? - ki tudja, de ír. Időben és térben is a mai valóságtól messzire helyezi történeteit, a XI. századi Japán távoli vidékein járunk. Egy elszegényedett nemes családból származó fiatalember áll a nagy lehetőség előtt, ha megtalálja a tartomány eltűnt adóját, lehetősége lesz bebizonyítani rátermettségét és megnyílhat előtte az út a társadalmi felemelkedés felé.

Egy – állítólag – népszerű amerikai krimisorozat első könyvét „melegen” ajánlom. A történet fordulatos, a szereplők - európai olvasók szemszögéből -  egzotikusak: buddhista papok, harcművészek, nemesek, prostituáltak és egyebek. Van benne izgalom, szerelem. Háttérként ott van egy halványan megrajzolt XI. századi Japán képe (társadalom, szokások stb.) amely, ha nem a mély történelmi valóságra vagyunk kíváncsiak, pont elég a könyv egyéni hangulatának érzékeléséhez. (Különben „melegen” ajánlom a könyv utolsó fejezetét, amelynek a címe: Történelmi jegyzet, röviden összefoglalja a XI. századnak a jellegzetességeit).

A végén minden kiderül: a rossz megbűnhődik, az igazság kiderül, a szerelmek elérnek egy pontra – és minden úgy fejeződik be, hogy bármikor folytatódhasson egy újabb történetben.

Jó olvasást a "meleg" napokban is!

I. J. Parker: Sárkánytekercs, 2010
Athenaeum Kiadó, ISBN: 9789632930725