Sodastream - egy palack mind helyett

A tavalyi év vége az új kötelező PET-palack visszaváltási rendszer bevezetésétől volt hangos. Többen megijedtek, hogy ez mekkora plusz költséget fog jelenteni számukra, hiszen a palackokat kizárólag ép, nem összenyomott, jól olvasható vonalkóddal veszi vissza a gép. Annak ellenére, hogy miután beolvasta automatikusan összenyomja a palackot. Amennyiben valami oknál fogva nem fogadja el az automata a palackot palackonként 50 Ft-ot veszítünk. A bevezetést végül január 1-je helyett július 1-jére tolták ki, így még van időnk gondolkodni alternatív megoldásokon.

Az ivóvíz minősége Magyarországon kimondottan jónak mondható. A víz ólomtartalma elsősorban a házon belüli rendszer korától függ, de ezen a térképen szinte utcára lebontva megnézhetjük. A klór, ami miatt többen aggódni szoktak elpárolog, így van aki kint hagyja egy kicsit a vizet és csak utána issza meg. De hogy lesz ebből szódánk vagy akár kólánk, amit eddig palackszámra vettünk?

Mi már évek óta használjuk a Sodastream megoldásait. Még akkor kattantam rá, amikor megjelent a Scarlett Johansson reklám.

Egyből meg is vásároltam egy olyan gépet, mint ami reklámban szerepelt. Ez 9 éve volt és azóta is folyamatos használjuk a Sodastream-et. Ugyanaz a patron használható azóta is. Sőt azóta újabb ízesítések is megjelentek, így például olyan nagy márkák, mint a Pepsi, 7 Up vagy éppen a Mirinda. Így most már le is szoktunk a kóla vásárlásáról.

Mire érdemes figyelni?

Minden Sodastream palacknak van egy lejárati ideje, ami a hátulján fel van tüntetve. Érdemes ezt betartani és lejárat előtt cserélni. Mi általában két évente cseréljük a palackokat. A CO2 cserepatron körülbelül 4000 Ft körül mozog és körülbelül 80L vízhez elég.

Sok géphez két palackot adnak, így érdemes az egyiket kinevezni szörpösnek a másikat sima szódásnak. A szörpös palackok a cukor miatt ugyanis könnyebben el tudnak fertőződni a kupakok tömítő gyűrűjében könnyebben meg tudnak jelenni a baktériumok ha nem tisztítjuk őket elég alaposan. A sima szódavíznél nincs ilyen probléma, ezért érdemes külön-külön palackot használni a két célra és a szörpös palackokat gyakrabban tisztítani.

Mi a jövő?

Külföldön, de már itthon is elérhetőek az úgynevezett csavarozás-mentes CO2 patronok. A régi patronokat be kellett csavarni a helyükre, ezeket az új palackokat már csak be kell illeszteni és rászorítani egy fogantyúval. Ezek még nincsenek annyira itthon elterjedve, de palackcserénél érdemes figyelni milyen palackunk van. Az új csavarozás-mentes palackok rózsaszín gyűrűvel rendelkeznek így nem lehet őket összetéveszteni a régiekkel.

A Sodastream számunkra 9 év alatt abszolút megérte az árát. A géppel nem volt probléma, egyedül a CO2 patronokat kellett cserélni miután kifogytak és a palackokat 2 évente. Mindenkinek tudjuk ajánlani.