Sergey Rachmaninov emléke előtt tiszteleg a Cziffra Fesztivál

Monumentális koncertsorozat Balázs Jánossal és a Concerto Budapesttel - Rachmaninov összes zongoraversenye a Cziffra Fesztiválon.

Balázs János gigantikus vállalkozása a világon is egyedülálló, hiszen csak néhány zongoraművész tűzi műsorra Rachmaninov összes zongoraversenyét. Partnerei Keller András karmester és a Concerto Budapest lesznek. A nemzetközileg is nagy érdeklődést kiváltó vállalás a zongoristák Mount Everestjének is felfogható, amely a Cziffra Fesztiválon két részben lesz hallható: február 10-én és 25-én, a Fesztivál nyitó- és záróeseményeként a Zeneakadémián.

„Bár fizikailag is rendkívül megterhelő eljátszani mind az öt versenyművet, természetesen nem a sportértéke miatt vállaltam. Nagyon közel áll hozzám Rachmaninov, mindegyik zongoraversenyhez sok emlék és érzelem köt, és mindig azt tartottam a legjobbnak, amelyiket éppen játszottam. Ezek olyan művek, amik alkalmasak arra, hogy a közönség és az előadó egyfajta flow-élményben részesüljön.” Rachmaninov zongoraversenyeit egyszerre jellemzi a túláradó érzelmesség és a briliáns virtuozitás, de a változatos hangszerelésnek is mestere volt a szerző. Ezeket a műveket a zongorára írt legnehezebb alkotások között tartják számon, mivel az előadóknak komoly technikai követelményekkel kell szembenézniük a kívánt előadásmód eléréséhez, a közönség viszont élvezheti a zene gyönyörűségét. „Keller Andrással kialakult egy különleges harmónia a zenei gondolkodásunkban; nem külső elgondolás, hanem mindig belülről jövő lelki történés formálódik zenévé közös munkáink során. Óriási boldogság, hogy Magyarországnak megadatott egy olyan zenekar, ahol minden egyes zenekari tag a lehető legmagasabb szakmai színvonalat képviseli, és van egy olyan karmester, aki a tökéletes szakmaiságon túl a kisugárzásával és az inspirációjával teljesen más dimenzióba tudja repíteni az embereket” – osztotta meg gondolatait Balázs János.

A szerző első zongoraversenyét mindössze tizennyolc éves korában fejezte be, míg a negyediket 1926-ban, a Szovjetunióból való emigrálása után írta meg. A Rapszódia egy Paganini-témára ötödik, egyben utolsó, zongorára és zenekarra komponált darabja, amelyhez Paganini híres, 24. caprice-ának témáját használta fel. Rachmaninov, aki páratlanul virtuóz zongoratechnikával rendelkezett, a legenda szerint harmadik zongoraversenyét Vladimir Horowitz előadásában annyira tökéletesnek találta, hogy ő maga többet nem is játszotta koncerten ezt a művét. A világsikert pedig minden bizonnyal a Shine című Oscar-díjas film hozta meg a műnek. A Cziffra Fesztivált mintegy keretbe foglalja a két hangverseny: a számos remek koncert, kiállítás, előadás és egyéb kulturális program ezekkel a remekművekkel indul és zárul le. A hagyományok szerint átadásra kerülnek a Cziffra Fesztivál rangos díjai is több kategóriában. A Cziffra Fesztivált a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja, kiemelt szponzora az MVM. (fotó Felvégi Andrea)

2024. február 10. szombat 19.30  Zeneakadémia, Nagyterem

Rachmaninov-esszencia 1. – A szerző összes zongoraversenye

A Cziffra Fesztivál és a Concerto Budapest koncertje

Nyitókoncert és díjátadó

Közreműködik: Balázs János, Concerto Budapest

Vezényel: Keller András

Rachmaninov:            1. (fisz-moll) zongoraverseny, op. 1

                         Rapszódia egy Paganini témára, op. 43

                         2. (c-moll) zongoraverseny, op. 18

Részletek és jegyek itt.

2024. február 25. vasárnap 19.30  Zeneakadémia, Nagyterem

Rachmaninov-esszencia 2. – A szerző összes zongoraversenye

A Cziffra Fesztivál és a Concerto Budapest koncertje

Gálakoncert és díjátadó

Közreműködik: Balázs János, Concerto Budapest

Vezényel: Keller András

Rachmaninov:            Vocalise, op. 34/14

                         4. (g-moll) zongoraverseny, op. 40

                         3. (d-moll) zongoraverseny, op. 30

Részletek és jegyek itt.