A Lajhár és a Potya

Foci, barátság és bátorság: Tóth Potya István és Kertész Géza története.

Január 30-án kedden 18:30-kor a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjához fűződő megemlékezések alkalmából a Budapesti Olasz Kultúrintézet bemutatja a Compagnia Carnevale Il Bradipo e la Carpa (magyarul: A Lajhár és a Potya) című színdarabját, melynek rendezője, dramaturgja és egyik főszereplője Antonio Carnevale, aki Riccardo Stinconéval lép színpadra. A darab Roberto Quartarone az InContropiede kiadónál megjelent “Két hős egy kispadon” című könyvének színházi adaptációja.

A bemutatóra az Olasz Kultúrintézet (1088 Budapest, Bródy Sándor u. 8) Federico Fellini termében kerül majd sor olasz nyelven, magyar felirattal.

Egy igaz történet két magyar fociedzőről.

Kertész Géza és Tóth Potya István együtt rúgták a labdát az 1900-as évek elejének focipályáin, a Ferencváros színeiben is. Tóth István, a zöld-fehér klub kiemelkedő alakjainak egyike a “Potya” becenevet kapta, míg Kertész Gézát lassú mozgása miatt a “Lajhár” becenévvel illették, bár ő is magasan képzett focista volt, aki több pozícióban is jól játszott. Később a “magyar iskola” jeles képviselőiként szamon tartott két magyar Olaszországban talál újra egymásra, immár mint edzők: Kertész a Catania, az Atalanta, a Lazio és a Róma kispadján, Tóth Potya a Triestina és az Inter edzőjeként.

Barátságuk a II. világháború alatti antifasiszta ellenállás hónapjaiban szilárdul meg igazán – amikor is hozzájárulnak több tucat politikai üldözött és zsidó életének megmentéséhez - és életük utolsó pillanatáig, 1945. februárjának elejéig tart, amikor a Budai Várnál náci katonák agyonlövik őket. A darab különböző komikus és tragikus elemek használatán keresztül jeleníti meg a két főhős alakját, és miközben szórakoztató élményt nyújt, elgondolkodtatja a közönséget egy barátság történetéről, az Olaszország iránt érzett szeretetről, a bátorságról, a haza iránti hűségről és a becsületről a második világháború rémségeinek árnyékában.

A társulat a Compagnia Carnevale 2016-ban jött létre. 2018-ban mutatja be először A Lajhár és a Potya című darabot, mely több mint 150 olaszországi előadást és különböző elismeréseket tudhat magáénak. Trailer olasz nyelven magyar felirat nélkül itt.