Szecesszió, Art Deco, Népművészet - Női lélek, népi formák

Nagyszabású időszaki kiállítás nyílt a Hagyományok Házában.

A kiállítás a huszadik század elejének két nagy stílusa - a szecesszió, illetve az art deco - és a népművészet találkozását vizsgálja női alkotók sajátos perspektívájából. Olyan meghatározó női művészek nézőpontján keresztül mutatja be a korszakot, mint Lesznai Anna, a Zsolnay nővérek, Mallász Gitta, Undi Mariska, Lukáts Kató vagy Zsindelyné Tüdős Klára, akik mindannyian úttörők voltak a maguk idejében. A tárlat a köz- és magángyüjteményekből kölcsönzött tárgyak mellé a Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeum tárgyainak bemutatásával új perspektívát kínál a látogatók számára. A kiállítás, amelynek ötletadója és főkurátora Dr. Czingel Szilvia, kurátora Üveges Krisztina, június 22-éig látogatható a Hagyományok Háza nyitvatartási idejében, előre meghirdetett időpontokban tárlatvezetéseken is részt lehet venni. Részletek a Hagyományok Háza weboldalán.

     „A kiállítás a huszadik század elejének két nagy stílusa (a szecesszió, illetve az art deco) és a népművészet kapcsolatát vizsgálja női alkotók sajátos perspektívájából. A múlt század elején a historizmussal szembeforduló szecesszió lett talán az utolsó egységes stílus, amely a múlttól elszakadva a modern élet lendületét igyekezett megragadni, ugyanakkor romantikus módon épp a technológiával és a tömegtermeléssel próbált szembehelyezkedni, az Arts & Crafts mozgalom hatására felelevenítve a kézműves módszereket. A szecessziónak Európában és Észak-Amerikában helyi változatai jelentek meg, Németországban Jugendstil, Angliában Liberty, Franciaországban Art Nouveau elnevezéssel. A Franciaországból származó Art Decoratif - Art Deco - Amerikában Streamline néven vált ismertté.” (részlet a kiállításról)

Miért gondolta a Stühmer csokoládé és bonbon készítő gyár, hogy csokoládé dobozait Lukáts Katóval tervezteti meg, aki kifejezetten magyar népi motívumokkal sajátos stilizált formában készítette el terveit? Hogy találkozott Lesznai Anna a mezőkövesdi népviselettel, és milyen kalandos módon kerültek vissza a munkái az amerikai emigrációja során New Yorkból Hatvanba? Hogyan hatottak a Zsolnay nővérek néprajzi gyűjtései a világhírű zsolnai gyár kerámiáinak díszítőművészetére? Melyik ma is működő fővárosi kórház betegszobáit és ma hajléktalanszállóként működő épület belső tereit festette meg Undi Mariska kalotaszegi és mezőkövesdi motívumokkal? Hogyan lett Mallász Gitta a Magyar Állami Népi Együttes jelmeztervezője, és miért kapta meg Tüdős Klárával egyetemben a Világ Igaza kitüntetést? A kiállításban sok izgalmas történet mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.

A kiállított alkotók munkásságának közös pontja, hogy tudatosan fordultak a népművészet kutatása, feldolgozása és megújítása felé. Látásmódjukat, szakmai tevékenységüket izgalmas és reprezentatív tárgyak segítségével eleveníti meg a tárlat, a történetmesélés eszközeivel kibontva életük és a népművészet kapcsolatát. A művekkel párhuzamosan bemutatják a Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeum által őrzött tárgyakat is, hogy új perspektívákat kínáljanak a gyűjteményhez, és előtérbe helyezzék az ott megjelenő műalkotásokat, művészeket, témákat.

„Gyűjteményes tárgyaink párbeszédbe lépnek a kiállításhoz más köz- és magángyűjteményekből kölcsönzött művekkel, így a közönség számára is láthatóvá válik a kollekció jelentősége. A kiállítás gyűjteményi fókuszában szintén női alkotók vannak, azok a hímző parasztasszonyok, akik munkásságukkal fontos mérföldköveket raktak le a régi hímzőművészet kutatásában és az új motívumkincs kialakításában. Ilyen volt Király Ilus, Kis Jankó Bori és Csuhai Józsefné (Pólik Erzsébet).” – vallják a kiállítás létrehozói.

A kiállításról egy videó itt. (foto Hrotko Bálint)

Szecesszió, Art Deco, Népművészet - Női lélek, népi formák

Hagyományok Háza, 1011 Budapest Corvin tér 8.

A kiállítás ötletadója és főkurátora: Dr. Czingel Szilvia

Kurátor: Üveges Krisztina

A kiállítást dr. Török Petra a Petőfi Irodalmi Múzeum általános főigazgató helyettese nyitotta meg.

Tárlatvezetések időpontja:

    Február 10. Szombat, 10:30

    Február 29. Csütörtök, 17:00

    Március 21. Csütörtök, 17:00

    Március 23. Szombat, 10:30

Nyitvatartás: Február 1-től június 22-ig: Kedd-vasárnap 10:00-18:00

A belépőjeggyel a Hagyományok Háza állandó kiállítása is, az Illatok, ízek, formák is megtekinthető!

További információk itt.  (Több fotó a kiállításról itt)