Programok a Házasság hetén a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Házasság hete kezdeményezés a Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet.

Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A Magyar Nemzeti Múzeum a Házasság hetének idején szinte minden nap készül valamilyen programmal a Magyar Menyasszony kiállításban.

„A magyarországi házasságkötések, mátkaságok és szerelmek történetéből és emlékeiből nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban a házasság hetén lesz pont két hónapos. A kiállítást nagy érdeklődés kíséri, eddig már 20 ezren látogatták meg. Február 12. és 18. között minden nap tárlatvezetés várja az érdeklődőket, február 17-én, szombaton pedig egész napos programokkal készülünk – jelentette be Bérczes Zsigmond, a Nemzeti Múzeum kreatív igazgatója.

A nagyszabású tárlat az elmúlt 500 év házassági történetein vezeti keresztül az érdeklődőt a 16. századtól kezdve napjainkig, középpontba állítva a nők társadalmi szerepének alakulását. A tárlatvezetések között szerepel színeket, jeleket, szimbólumokat bemutató tematikus vezetés, ahol például azt ismerhetik meg a látogatók, hogy az esküvőt és az azt megelőző udvarlási, párválasztási rituálékat milyen motívumok és jelképek tették még színesebbé és izgalmasabbá. Több, ma is használatos jelkép, mint például a vörös rózsa, amely a szenvedélyes szerelemre utal több száz évre vezethető vissza.

Óriási népszerűségnek örvend a kiállítás ötletgazdájának és kurátorának, Simonovics Ildikónak a tárlatvezetése, amelyből nem tudnak eleget hirdetni. Most február 14-én egy új lehetőség nyílik találkozni vele. Lesz zenével és szerelmi költészettel egybekötött tárlatvezetés, ahol egy-egy kézirat és dokumentum hangját fogják meghallani az érdeklődők pár száz év távlatából, és lesz angol nyelvű tárlatvezetés is.

    Simonovics Ildikó divattörténész, kurátor ötletét megvalósítva a Múzeum saját, valamint a hazai partnerintézmények gyűjteményeire és a közösségi média által biztosított nyilvánosságra építve rendezett kiállítást a magyarországi házasságkötések, mátkaságok és szerelmek történetéből és emlékeiből – a menyasszonyokra fókuszálva. Az elmúlt 500 év házassági történetein vezeti keresztül a látogatót, a XVI. századból, egy olyan korból indulva, amelynek történetét jobbára férfiak írták. A hallatlanul sokszínűen illusztrált tárlat egyszerre világít rá arra, hogy a nők szerepe fontosabb volt, mint az a történetírók rostáján átszűrődik, illetve arra is, hogy miként változott az elmúlt öt évszázadban a nők társadalmi szerepe és hogyan harcolták ki maguknak saját sorsuk alakulásának jogát, lehetőségét. A világban az elmúlt 500 évben szinte minden megváltozott, néhány szerep viszont ugyanaz maradt. 500 éve is voltak menyasszonyok, és ma is vannak. A kérdés az, hogy vajon miben egyezik a menyasszony és a nő szerepéről alkotott képünk, miben más, hogyan gondolkodtak róla a múltban és hogyan állunk hozzá most, mi minden befolyásolta ezt a viszonyulást időben, térben és egy adott helyzetben? A válaszokat közösen kutatjuk, de biztosan mindenki magában találja meg a sajátját. (fotók itt)

Itt az ideje, hogy az ország és a világ is megismerje a magyar nőt, a Magyar Menyasszonyt!

Több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg a kiállításon, féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, amelyek mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

„Február 17. a Magyar Menyasszony Napja lesz, ezen a szombaton kedvezményes jeggyel várjuk a gyerekeket, családosokat, felnőtteket. Mesés felfedező füzetes családi kaland, bútorfestő workshop gyerekeknek, tárgyalkotó foglalkozás (ékszerek, díszek) kicsiknek és nagyoknak, népi táncház, Aranyalma Zenebölcső foglalkozás, és családi tárlatvezetés várja a Magyar Menyasszony kiállításban 10 és 18 óra között a családokat, gyerekeket. 14 órától többek között Bakos Szél Kata ékszerkészítővel workshopra jelentkezhetnek a felnőttek, itt elsajátíthatják az ékszerkészítés aprólékos technikáit, miközben a Magyar Menyasszony kiállításból inspirálódva egyedi ékszer különlegességet készíthetnek és esküvői tánckurzusra is lehet jelentkezni, amelyet Forgách Réka és Székely Attila tánctanárok tartják.” – ismertette a programot a kreatív igazgató.

A héten sok meglepetéssel készülünk a social felületeinken is: nyereményjátékot indítottunk, ahol páros jegyeket lehet nyerni a Házasság hetére, és a tartalmaink nagy része is a szerelem, házasság témakörökhöz fog kapcsolódni. A kiállítás meglátogatását egész hétre kiemelten ajánljuk, hisz több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg benne, féltve őrzött ruháikkal, kellékeikkel, szerelmes leveleikkel együtt, amelyek mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek – hangsúlyozta Bérczes Zsigmond.