Monty Python klasszikusok ismét a mozikban

Február végén és márciusban hozza el újra mozivásznakra a Pannónia az angol humor örökzöld társulatának két kultikus alkotását.

Budapesten a Pannónia Mozikba (Pólus Mozi, Lurdy Ház, Gobuda Mozi, Cinema Mom) térnek vissza a csapat (Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones és Michael Palin) legendás paródiafilmjei a ’70-es évekből, a hozzájuk tartozó, hasonlóan ikonikussá vált magyar szinkronokkal. A két film március során látható lesz több vidéki városban is.

Gyalog galopp (50 mínusz 1. évforduló)

színes, szinkronizált, digitálisan felújított, a rendező által újravágatlan változat

Korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

                16 éven felülieknek kötelező

A mozgókép történetének legfontosabb alkotása.

Azért nincs benne minden idők 100 legjobb filmjében, mert megelőzi az elsőt.

Ez lesz az 1975-ös Gyalog galoppból a legelső mozibemutató (egészen a legutóbbi mozibemutatója óta). A jeles alkalom most  szép kerek, ugyanis ezúttal a jubileumi 50-1 éves kiadás kapcsán tekinthetjük meg a termek sötétjében a digitálisan felújított, eredeti szinkronnal ellátott, rendező által újra nem vágott (mert így, ahogy van, tökéletes) filmet. A néhol skóciai turisztikai reklámnak is elmenő Gyalog galopp február 22-től csupán egy hétig lesz műsoron a budapesti mozikban, majd márciusban felbukkan pár vidéki helyszínen is. Előzetes itt. 

A következő Monty Pythont klasszikus a következő műsorhéten népszerűsége ellenére is igen nagy eséllyel hamar kidűne. (Bár az üres székek is jó közönség, mi azért nem csak nekik vetítenénk, miközben mindenki a szomszéd teremben ül a homokférgen való szörfölés közepette.)

Na, de március 7-től már más a helyzet! Akkor egy hétig olyan égető kérdéskere kaphatunk majd választ, hogy mit adtak nekünk… vagyis nekik a rómaiak, és mi a neve a zsidónak. Érkezik ugyanis az 1979-es Brian élete, 45 évvel bemutatása után.

Brian élete 3,6 K

Színes, szinkronizált, digitálisan felújított, a rendező által újravágatlan változat

Epikus történet Jézus születésének korszakából, Brianról, akiről a napkeleti bölcsek azt hiszik, hogy Ő a megváltó. Aztán rájönnek, mekkorát tévedtek.

Korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

                16 éven felülieknek kötelező

A mozgókép történetének második legfontosabb alkotása (rögtön a Gyalog galopp után)

Osca- díj várományos alkotás (45 éve várjuk)

Fikuszt és kukiszt ugyan nem mutatunk majd azoknak, akik kihagyják a mozi nyújtotta közösségi élményt, de azt nem árt tudni, hogy aki így tesz, lemarad egy olyan filmről, melyet Norvégiában semmit sem kímélő humora miatt anno betiltottak. Nem vállalunk felelősséget, ha a mulasztás esetén a baráti társaságban valakit majd megköveznek ezért. Ha Jézus eljövetelének szatirikus (félre)értelmezéséről esetleg az ugrana be, hogy ez akár a Tatooine-on is játszódhatna, a tunéziai forgatási helyek révén ez nem is elvetemült gondolat!

Várunk tehát minden szórakozni vágyót előbb február 22-től, majd március 7-től egy-egy héten át a Monty Python méltán kult státuszba emelkedett agymenéseire! Előzetes itt.