Még nincs vége a télnek!

Ezekkel a gyógynövényekkel megelőzhető a torokfájás és gyorsabban múlhat a nátha.

Bár februárban már hosszabbodnak a nappalok és egyre több a melengető napsütés, a légúti betegségekkel továbbra is számolni kell. Tél végén sokan dőlnek ágynak torokgyulladás, nátha, influenza vagy koronavírus miatt. Szerencsére a megfelelő gyógynövényekkel erősíthetjük immunrendszerünket és megelőzhetjük a panaszokat. Nézzük, melyek a légutak és a torok egészségét szolgáló gyógynövények, és azt is, hogyan érdemes használni őket!

Lándzsás útifű

A lándzsás útifű a legrégebbi és az egyik leghatékonyabb természetes módszer a légúti betegségek kezelésére. Már az ókorban rájöttek arra, hogy a lándzsás útifű levele gazdag nyálkaanyagokban, amelyek bevonják a nyálkahártyát, és védelmet nyújtanak a kórokozókkal szemben. Emellett a lándzsás útifű gyulladáscsökkentő, köptető, sebgyógyító és antibakteriális hatású is. Köhögős, torokfájós időkben igazi gyógyír a Györgytea Lándzsás útifű szirupja, amely 7 gyógynövény erejét ötvözi: a lándzsás útifű mellett orvosi pemetefüvet, orvosi zilizt, hársfavirágot, bodzabogyót, édesgyökeret és ánizst is tartalmaz, így még hatékonyabb és ízletesebb megoldást nyújt a légúti panaszok ellen. Alkoholmentes, ezért gyerekeknek is adható 3 éves kortól.

Echinacea (lásd fotó)

Az echinacea, vagy más néven bíbor kasvirág, egy Észak-Amerikából származó gyógynövény, amelyet az indiánok már régóta alkalmaznak sebek, harapások, csípések és fertőzések gyógyítására, hatóanyagai a virágzatban és a gyökerében találhatók. Sok fajtája ismert. Lopes-Szabó Zsuzsa az apjától, Szabó Gyuri bácsitól a bükki füvesembertől tanultak és modernkori tanulmányai alapján a keskenylevelű kasvirágból egy olyan új, alkoholos kivonatot állított össze, amely főként ismeretlen eredetű vírusos megbetegedésekre, influenzára, felső légúti fertőzésekre, megfázásra, enyhébb fertőzések és gyulladások kezelésére javasolt. A Györgytea Echinaceás alkoholos kivonat a keskenylevelű kasvirág mellett az immunrendszer védelme és a hatásosabb vírus- és baktériumölő hatás érdekében tartalmaz még csipkebogyót, lándzsás útifüvet és homoktövis bogyót is. És hogy miért alkoholos? Azért, mert az immunerősítő keverék számos hatóanyaga alkoholban jobban oldódik, mint vízben vagy olajban és körül-belül tízszeres koncentrációban van jelen, mint ha vizes oldatot (azaz például teát) készítenénk belőle. Ezért elég is naponta háromszor 20-30 cseppet bevenni belőle, lehetőleg étkezés előtt.

Szurokfű

A szurokfű, egy mediterrán eredetű gyógynövény, amelyet már az ókori görögök és rómaiak is használtak torok- és szájbetegségek kezelésére. A szurokfű levele antibakteriális, gyulladáscsökkentő, görcsoldó és nyugtató hatású, segíthet csillapítani a torokgyulladást, a mandulagyulladást, a rekedtséget és a szájüregi fertőzéseket. A szurokfűből készült tea vagy gargalizáló folyadék hatékonyan enyhítheti a tüneteket, és elősegítheti a gyógyulást. Megtalálható monoteaként is, de keverékteák főbb összetevőjeként is, mint például a Téli tea, amely a szurokfű mellett gyulladáscsökkentő apróbojtorjánt, lándzsás útifüvet, és antimikrobiális hatású borsmentát is tartalmaz. A tea gyerekeknek 3 éves kortól hígítva adható. A Téli teát finom íze miatt jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki egy csésze jóízű meleg teára vágyik a hűvös időben.

Mezei kakukkfű

A mezei kakukkfű szintén dobogós a légúti betegségek kezelésére használatos gyógynövények ranglistáján. Varázsereje az illóolaj kimagaslóan magas timoltartalmában rejlik, amely erős antibakteriális, gombaölő, köptető és görcsoldó hatású. A mezei kakukkfű segíthet oldani a lerakódott nyákot, és tisztíthatja a légutakat. Mezei kakukkfűből készül a„kanalas orvosságként” is emlegetett köhögéscsillapító szirup. A Györgyteánál monoteaként, immunerősítő teakeverék alkotóelemeként, de Mezei kakukkfű alkoholos kivonat formájában is elérhető.