Mindenki bűnös. Mindenki áldozat

Szlovákia Oscar-nevezettje - Az Áldozat.

Február 22-én érkezik a hazai mozikba Michal Blaško számos fesztiválon díjazott filmje, mely tavaly Szlovákia Oscar-nevezettje is volt. Az Áldozat egy jellegzetesen közép-európai történet, amely egyszerre generál diskurzust az egyént és a családot körülvevő mikroközösségeket és a társadalom egészét érintő kérdésekben. A film a Cseh Filmkarnevál nyitófilmjeként szerepel: a február 21-ei vetítés utáni közönségtalálkozón vendégünk lesz a film forgatókönyvírója, Jakub Medvecký és főszereplője, Vita Smachelyuk

Amikor az ukrán bevándorló Irina (Vita Smachelyuk) fiát (Gleb Kuchuk) megtámadják, az egész város szolidaritást vállal a családdal, és elítéli a roma szomszédokat, akik állítólag elkövették a bűncselekményt. Hamarosan azonban egy másfajta igazság kezd kirajzolódni, Irinának pedig döntést kell hoznia, hogy meddig hajlandó elmenni a fiáért. Az Áldozat egy izgalmas dráma egy rasszista társadalmi közegben igazságot kereső nőről.

„Az anya-fiú kapcsolatot és az egyén társadalmi viszonyait bemutató két történetszál szorosan összefügg, folyamatosan átfedik és befolyásolják egymást. Irina érzelmi portréjának megfestésével azt a közép-európai társadalmat akartam leleplezni, amelynek ideiglenesen jelképévé, majd végül karikatúrájává válik. A manipuláció a történet egyfajta vezérmotívuma, az elbeszélés során több rétege is feltárul, de minden egy gyerekes dologgal kezdődik: Igor történetével, amely azzal, hogy a társadalomnak egy hamis indokot szolgáltat, leleplezi a társadalomban rejlő gyűlöletet. Az, hogy Irina és Igor ukránként Csehország legnagyobb, de még mindig nem teljesen elfogadott kisebbséghez tartozik, a főszereplőknek a megszokottól eltérő perspektívákat és értelmezési kereteket ad.” Michal Blaško

Michal Blaško a pozsonyi Színművészeti Főiskolán és a píseki FAMO-n tanult film- és televíziós rendezést. Rövidfilmjeit a világ legrangosabb filmfesztiváljai vetítették és díjazták. A cannes-i Cinéfondationon bemutatott, Atlantída, 2003 című diplomafilmje számos fesztiváldíj mellett elnyerte a legjobb diákfilmnek járó Cseh Oroszlánt, és az ARTE is műsorára tűzte. Michal azonban nemcsak sikeres rövidfilmes alkotó, de tapasztalt tévésorozat-rendező is, többek között a Cseh Oroszlánra jelölt Professor T. és a Berlinalén bemutatott, Štěpán Hulík forgatókönyvéből készült Suspicion című minisorozatot is ő jegyzi. Az Áldozat az első nagyjátékfilmje.

Az Áldozat már akkor felhívta magára a figyelmet, amikor a filmterv megnyerte a Budapest Debut Film Forum első pitch fórumát: a cselekmény, amelyben egy szülő lehetetlen választás elé kerül, nagyon izgalmasnak tűnt. Az elkészült film élt is a forgatókönyvben rejlő lehetőségekkel, amelyet a számtalan fesztiválmeghívás és -díj is bizonyít. Michal Blaško egy nagyon ígéretes fiatal rendező, aki rendkívül jó érzékkel vezette végig szereplőit egy jellegzetesen közép-európai történeten, amely egyszerre generál diskurzust az egyént és a családot körülvevő mikroközösségeket és a társadalom egészét érintő kérdésekben.

Választásaink során nagyon fontosnak tartjuk, hogy egy film megnézését követően tartalmas beszélgetések alakulhassanak ki – az Áldozat ehhez több kitűnő témát is kínál. Melyek azok a tényezők, amelyek elmélyíthetik vagy megváltoztathatják a nagyközösség viszonyát a kisebbségekhez? Hogyan deformálják a kisebbség tagjainak viselkedését a többségi társadalom elvárásai? Meddig kell elmennie a gyerekéért egy, az érte mind jogi, mind erkölcsi értelemben felelősséget vállaló anyának? Mikor kell a gyerekeknek már saját magukért felelősséget vállalniuk? Vajon a tinédzserek felmérik-e tetteik súlyát, és mennyire helyezik előtérbe magukat a közösséggel szemben? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszeget az Áldozat, amely ráadásul egy nő, egy egyedülálló anya szemszögén keresztül hozza felszínre válaszait, miközben olyan értékeket is ütköztet, mint a hűség, a bátorság, a jóhiszeműség vagy az asszertivitás.

Eredeti cím Oběť - dráma

Szlovákia, Csehország, Németország 2022

A film előzetesét itt nézhetitek meg.