Megjelent az Esszencia új lemeze Átjárások címmel

Muzsikájukban harmonikus módon szólalnak meg a népi, klasszikus vagy a virtuóz, improvizatív muzsika elemei.

Az Esszencia Átjárások című új lemezén a Kárpát-medence gyönyörű magyar népzenéje összhangra talál Haydn zenei részleteivel, hallani lehet Grecsó Krisztián költő versét – „Úgy, ahogy az elején…”, Major Eszter - „Határtalan” és Petruska András – „Csillag” dalszövegeit kalotaszegi, illetve felvidéki dallamok esszenciájában. A lemez igazi különlegessége a címadó dal, az „Átjárások”, ahol a vonósnégyes és a zenekar egymásnak adják a motívumokat, majd eggyé válva teljesedik ki a hangzás. Az új albumon közreműködik Pál István "Szalonna" és a Beliczay Vonósnégyes, akik a Szlovák Nemzeti Filharmónia zeneművészei. A kiadvány kapható a Fonó webshopjában és a terjesztőknél, valamint elérhető a digitális felületeken is.

Az Esszencia nyolc évvel ezelőtt alakult, de 2023 tavaszán teljesen megújulva, egy nemzetközi formációval készítette el új albumát, amely egyedülálló, progresszív zenéjével különleges helyet foglal el a magyar zenei életben. Tagjai között olyan neveket üdvözölhetünk, mint Marcel Comendant a világ egyik legmeghatározóbb jazz-cimbalmosa, Kiss Árpád a Pénzügyőr Zenekar trombitása, a világ nagyszínpadain játszó Rigó János nagybőgős, a fiatal és tehetséges énekes szólisták, Bánki Bettina és Lakatos Áron,  Kunos Tamás Prima Primissima és Kossuth-díjas előadó, és az együttes művészeti vezetője, a nemzetközileg is elismert brácsaművész, Lakatos Róbert.

Muzsikájukban harmonikus módon szólalnak meg a népi, klasszikus vagy a virtuóz, improvizatív muzsika elemei. Koncertjeiknek különleges atmoszférája van, zenéjük elgondolkodtat, kikapcsol, felszabadít. Az elmúlt években számos hazai és határon túli nagyváros közönsége hallgatta már a zenekart. 2019 februárjában Ausztráliában, a melbourne-i HUNGAROFEST rendezvényen vettek részt óriási sikerrel. A zenekar három nagysikerű, teltházas koncertet adott a Zeneakadémia Nagytermében.

Bánki Bettina (ének)

Lakatos Áron (ének)

Lakatos Róbert (hegedű, klasszikus brácsa)

Kiss Árpád (trombita)

Marcel Comendant (cimbalom)

Kunos Tamás (brácsa)

Rigó János (nagybőgő)

Közreműködik:

Pál István Szalonna (hegedű) (4,8)

Beliczay Quartett (Jozef Horváth, Július Horváth, Lakatos Róbert, Rácz Csaba 8)

 1.  Ablakomba, ablakomba (trad.arr.: Lakatos Róbert)

 2.  Csillag (trad.arr.: Lakatos Róbert, szöv.: Petruska András)

 3.  Haydn Nagysajón (trad.arr.: Lakatos Róbert)

 4.  Győri gyűjtés (Lakatos Róbert, szöv.: Lakatos Róbert)

 5.  Úgy, ahogy az elején (Lakatos Róbert, szöv.: Grecsó Krisztián)

 6.  Határtalan ének (Lakatos Róbert, szöv.: Major Eszter)

 7.  Álomdal (Lakatos Róbert)

 8.  Átjárások (Lakatos Róbert, szöv.: trad)

Zenei rendező: Lakatos Róbert, Hámori Máté, Mix: Lakatos Róbert, Kunos Tamás, Mastering: Kapui Szabolcs.

A felvétel 2023-ban készült a vámosszabadi Zenekápolna Stúdióban és a Fambi Stúdióban Komáromban.

Grafika: Nagy Éva