Idén is pezsgést hozott a Cziffra Fesztivál hazánk kulturális életébe

A gálakoncerten átadták az Életműdíjakat és a Tehetség díjakat.

Telt házas koncertek, álló taps, technikás darabok, virtuóz előadók, gigászi zenei vállalkozások, fiatal tehetségek bemutatkozása, együtt éneklő közönség, meghitt beszélgetések, progresszív kiállítások, díjátadó – néhány szóban így foglalható össze leginkább az idei Cziffra Fesztivál.

Ünnepi hangversennyel és díjátadóval zárult február 25-én a Zeneakadémia Nagytermében a Cziffra Fesztivál színes programsorozata. Balázs János zongoraművész és a Concerto Budapest zenekara lépett színpadra Keller András vezényletével. A nyitókoncerten elindított Rachmaninov-esszencia sorozat második részeként most a Vocalise mellett a szerző harmadik és negyedik zongoraversenye szólalt meg. Emellett két kategóriában díjakat is átadtak:

    Életműdíjjal ismerték el Eötvös Péter karmestert, zeneszerzőt, zenepedagógust és Csiba Lajosné Emődi Györgyi karvezetőt, zenepedagógust.

    Tehetség díjat adtak át Abouzahra Amira hegedűművésznek, Lukács Gergely tubaművésznek és Vida Mónika Ruth zongoraművésznek. A díjak és az azzal járó pénzjutalom támogatója Áder János korábbi köztársasági elnök.

A Cziffra Fesztivál idén február 10. és 25. között várta az érdeklődőket immáron kilencedik alkalommal Budapest vezető kulturális helyszínein, így a Zeneakadémián, a MOMkultban, az Eötvös10-ben, az Ötpacsirta Szalonban, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, a Hegyvidék Galériában és az Állambiztonsági Szolgáltatok Történeti Levéltárában. A fesztivál programjain mintegy 6000 ember vett részt.

Balázs János 2017-ben alapította meg a Cziffra Fesztivál díjait, amelyek célja, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint a kulturális területen végzett több évtizedes kiemelkedő munkásságot és a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket elismerjék. 2024-ben a fesztivál alatt összesen tíz díjat adtak át öt kategóriában. A fiatal díjazottak a Cziffra Fesztivál Tehetségtámogató programjának köszönhetően további koncerteken mutatkozhatnak be.

A zsűri tagjai voltak

   Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója

   Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István Rend kitüntetés birtokosa

   Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője

   Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, Érdemes Művész, a Cziffra György Fesztivál Életműdíjasa

   Keller András Kossuth- és Prima Primissima díjas hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója

A Cziffra Fesztivál támogatói: Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora: MVM.

További részletek a Cziffra Fesztivál weboldalán. (fotó: Egressy Orsolya)