Március 7-től mozikban a Tűréshatár

Teherán drogmámorban úszó arca egy díler szemszögéből.

Március 7-től látható országszerte a mozikban Ali Ahmadzadeh gerilla módszerekkel, az iráni hatóságok megkerülésével, rejtett kamerákkal forgatott filmje, a Tűréshatár. A 2023-as Locarnói Filmfesztivál fődíjas alkotása az iráni főváros ritkán látott, drogmámorban úszó oldalát mutatja meg a folyton utazó magányos drogdíler, Amir karakterén keresztül.

A stáb az iráni hatóságok engedélye nélkül, hamisított engedélyekkel, rejtett kamerákkal forgatott, majd az államapparátus arra kérte a rendezőt, hogy vonja vissza a filmet a Locarnói Filmfesztivál versenyprogramjából. Az Arany Leopárdot odaítélő locarnói zsűri kiemelte a leleményes és konzekvens fényképezést, a különleges hangkulisszát, az autentikus és merész színészi alakításokat, és azt, ahogy a rendező sikerrel vezeti be a nézőt egy veszélyekkel teli világba.

A Tűréshatár egy 99 perces kiáltvány a lázadás és a szabadság jegyében.

„Amikor forgattunk, végig az járt a fejünkben, hogy bármelyik pillanatban letartóztathatnak. Igazából úgy dolgoztunk, mint egy csapat kém egy titkos küldetésen, veszélyektől övezve, nyomás alatt. A művészi kihívás számomra az volt, hogy vegyítsem a realisztikus tereket a szürrealista esztétikával és látomásossággal. Ez a film nagy harcok árán jött létre, számunkra ez tényleg egy lázadás volt. Az igazi diadal pedig az, hogy megmutathatjuk a világnak.” – nyilatkozta a rendező.

Ali Ahmadzadeh, a főszerepet alakító Amir Pousti, valamint a stáb többi tagja hatalmas kockázatot vállalt a filmmel, amely az iszlamista rezsim alatt megroppanó, a valóság fojtásából a drogokhoz menekülő, reményvesztett fiatal nemzedékről szól és kendőzetlenül mutatja meg Teherán éjszakai életét.

”A film premierje környékén a szereplők és a stáb nagy része elmenekült Iránból. Hogy mi van velem? Jelenleg bujkálok és nem tudom, mi fog történni. Simán előfordulhat, hogy bebörtönöznek.” – mesélt a rendező a várható következményekről.

Magyar feliratos előzetes itt.