Magyar zongoravirtuóz is izgul az Oscar gálán

Március 10-én este vonulnak végig Hollywood legnagyobb sztárjai a Los Angeles-i Dolby Színház vörös szőnyegén és kezdetét veszi a 96. Oscar Gála, ahol a Szegény párák berendezője, Mihalek Zsuzsa is esélyes a szoborra. De ha jól körülnézünk, a Legjobb Animációs Film kategóriában is bukkanhatunk ismert magyar névre: a korábban számos díjat bezsebelt Robotálmok spanyol animációs film egyik betétdalát a nemzetközi porondokról jól ismert magyar zongorazseni, Péter Bence jegyzi.

Világszerte hatalmas sikert aratott eddig a közönség és kritikusok között a barcelonai illetőségű Arcadia Motion Pictures rajzfilmje, a spanyol Pablo Berger rendezte Robot Dreams /Robotálmok/. A film nagyot menetelt eddig, bezsebelt már számos díjat, így például a European Film Awards, a Goya Film Awards, a Toronto International Critics Awards vagy a Gaudi Awards került az alkotókhoz és megannyi neves jelölést kapott a film, így az Oscar díjosztón az animációs kategóriában várja ez eredményt. A film magyar vonatkozása pedig az, hogy a készítők felfigyeltek a magyar zongoravirtuóz, Péter Bence egyik egyedi átiratára, és a rendező felkérte, hogy a film számára készítsen egy külön variációt. „Nagyon jólesett, amikor érkezett egy levél azzal, hogy a spanyol filmkészítőknek megtetszett az Earth, Wind and Fire ’September’ c. átíratom és felkértek egy együttműködésre” – mesélte Bence, aki örömmel mondott igent a közös munkára. „Azóta pedig örömmel látom, hogy a film milyen sikeres a különböző fesztiválokon, nagyon szurkolok, hogy az Oscar szobor is az alkotók polcára kerüljön” – teszi hozzá a zongorazseni. Az persze nem nagy csoda, hogy a barcelonai filmesek rátaláltak Bence egyedi zenéjére, hisz immár 2.5 millióan követik a legnagyobb közösségi oldalon, videóit már több mint 1 milliárd alkalommal nézték meg az interneten. Péter Bence követői közt szerepel például az Oscar-, Grammy- és Golden Globe-díjas Hans Zimmer is, aki be is kommentelte az egyik videóját.

Péter Bence immár majd’ félszáz országban adott koncertet, Budapesten először 2023-ban lépett föl, idén az már biztos, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékokon láthatja újra a magyar közönség.

A Robotálmok március 9-én 14:30-kor még megtekinthető a Francia Intézetben a 14. Frankofón Filmnapok keretében.