JAZZFEST BUDAPEST 2024

20 ország több, mint 200 művésze közel 90 koncerten.

Idén 18 helyszínen szólal meg a jazz április 27. és május 15. között Budapesten számos helyszín, művész és kulturális intézet összefogásában. 20 ország több, mint 200 művésze lép fel a fesztivál közel 90 koncertjén. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Jazzfest Budapest nemzetközi rangú sorozatot hoz létre a fővárosban évről-évre. Számos koncerten zenélnek együtt a külföldi és a hazai muzsikusok, színpadra lépnek ünnepelt világsztárok és különösen tehetséges, de még kevéssé ismert fiatalok is. Az idei fesztiválprogram az európai jazzt helyezi a középpontba részben az EU-hoz való csatlakozás 20. évfordulója alkalmából, amelyre Oláh Krisztián Junior Prima Díjas művész új művet komponált. A Ludus Europae a fesztiválon hangzik el először 27 művész közreműködésével.

A fesztivál a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatának része, programja a művész-kurátorok javaslatai alapján áll össze. A fesztivál kurátorai ismert hazai művészek, akik a nemzetközi jazzéletben is otthonosan mozognak: Lukács Miklós Liszt és Erkel-díjas cimbalomművész, Borbély Mihály Kossuth- és Liszt díjas fúvós művész, Oláh Krisztián Junior Prima Díjas zongoraművész-zeneszerző és Mogyoró Kornél, többszörösen az év legjobb ütőhangszeres művészének választott jazz-zenész.

Wayne Shorter a legendás jazz-szaxofonos így magyarázta a jazz lényegét: „A felhők csak egyszer lebegnek ugyanabban a mintázatban.”  Kevésbé költőien azt is mondhatta volna, hogy a jazz-zene egy estéről estére, a színpadon megszülető csoda!

„A JazzFest Budapestet 2022-ben azzal a céllal hoztuk létre, hogy ebben a városban is számos színpadon megszülessen ez a csoda, végre legyen Budapestnek is egy igazi, nemzetközi rangú jazzfesztiválja. Hiszünk ugyanis a valódi értékekben, az értékteremtésben. És hiszünk abban is, hogy az igazi kulturális értékeket nem maszatolhatja össze politika, közéleti viták tömkelege, a valódi kulturális értékek nem lehetnek sem jobb- sem baloldaliak. A kultúra mindenkié, mindannyiunké.

A zenére és azon belül a jazzre ez különösen igaz, hiszen az egész műfaj a nyitottságról, szabadságról, a be- és elfogadásról szól. Arról, hogy odafigyelünk a másikra, együttműködünk vele, tudjuk, mikor kell megszólalnunk, és azt is, hogy mikor kell csendben maradnunk, a háttérből segítve zenésztársunkat. Hogy az éppen akkor megszülető „felhő a legszebb mintázatú legyen”… A fesztivál alapításakor is az volt a célunk, hogy összefogásra ösztönözzük a szakmát, a szervezőket, a lehetséges koncerthelyszíneket és a zenészeket. Az összefogás az, ami erőt ad. Az induláskor 12, idén már 18 helyszínen szólal meg a jazz. Köztük számos különleges programhelyen, és többször meglepő időpontban is.” - Kleb Attila alapító-igazgató

A Jazzfest Budapest egy különleges hajnali koncerttel veszi kezdetét a Filozófusok kertjében április 27-én reggel 5 órakor a négy kurátor közreműködésével. Többek között elhangzik itt egy olyan új mű is - Oláh Krisztián szerzeménye, - amelyet ezután minden fesztiválon továbbgondolnak majd a művészek, átadva a stafétát évről évre.

„Ebben az esztendőben az európai jazzt helyezzük fókuszba, egyrészt az EU-hoz való csatlakozás 20. évfordulója miatt, másrészt pedig az igazán izgalmas dolgok most már egyre inkább ezen a kontinensen történnek. Az évfordulót egy különleges koncerttel ünnepeljük, Oláh Krisztián erre az alkalomra komponálta a Ludus Europae című művet, amelynek az ősbemutatójára április 30-án kerül sor 27 művész közreműködésével, valamint Snétberger Ferenccel és a SUB.LAB.PRO táncosaival a Merlin Színházban.” Előtte a Nemzetközi Jazznap alkalmából a Városháza Parkban már délutántól kezdve szabadtéri koncertek lesznek, fellép Kjetil Mulelid Triója (N) és a Nikol Bóková Quartet (CZ), majd sor kerül egy nagyszabású gálára a hazai jazzélet kiválóságaival, valamint a Kossuth- és WOMEX Életműdíjas Lakatos Mónika közreműködésével.

A JazzFest Budapest programjain számos koncerten zenélnek együtt a külföldi és a hazai muzsikusok. Színpadra lépnek ünnepelt világsztárok és különösen tehetséges, de még kevéssé ismert fiatalok. A nagy öregek és a középgeneráció mellett ugyanis felnövőben van egy rendkívül tehetséges, energikus fiatal csapat, érdemes rájuk is figyelni. Olyan művészek közreműködnek a fesztiválon többek között, mint Mario Biondi, Bill Evans, Roberto Fonseca, Victor Wooten, vagy a Rymden olyan ismert magyar művészekkel együtt, mint – a kurátorok mellett – Snétberger Ferenc, Oláh Kálmán, Bacsó Kristóf, Kézdy Luca, Juhász Gábor, Gyémánt Bálint, Baló István, Dés László, Tóth Viktor.

„Mivel ebben a műfajban nincsenek nyelvi korlátok, ezért hisszük, hogy a jazz igazi nemzeti kulturális exportcikké tud válni. Amikor megálmodtam a fesztivált, annak koncepcióját, volt egy hosszútávú vízióm. Az élet ezt jó értelemben felülírta. Mindaz, amit 5-6 évvel későbbre vártam, már a második fesztivált követően megtörtént. Sorozatban érkeznek külföldről a megkeresések nevesebbnél nevesebb fesztiváloktól, amelyek szervezői partnerséget ajánlanak. Idén már több hazai zenekar is bemutatkozik majd a határainkon túl, Hollandiától Dél-Koráig, Olaszországtól Litvániáig.” (Kleb Attila)

A programsorozat nyolc kulturális intézet – a Koreai Kulturális Központ, a Cseh Centrum, a Brazil Követség, az Olasz Kultúrintézet, a Cervantes Intézet, a Yunus Emre Intézet, a Camões Intézet és a Holland Nagykövetség – együttműködésben és támogatásával jöhetett létre. A Jazzfest Budapest kiemelt támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, a Budapest Brand, a Renault, valamint Ferencváros, Terézváros, Józsefváros, és Újbuda.

Johnny Griffin amerikai szaxofonos mondta: „A jazz olyan emberek által olyan emberek számára készített zene, akik úgy döntöttek, hogy a körülmények ellenére jól érzik magukat.” Hogy éppen milyenek a körülmények, azt döntse el ki-ki saját maga, de a JazzFest Budapest programjain minden körülmények között érezzék jól magukat!”

További információk és jegyek itt.