Közel háromszor is megkerülhették volna a Földet a Fjällräven Vándortúra résztvevői az elmúlt 10 évben

10 éves lett az egyik legmeghatározóbb szervezett többnapos túraesemény.

Idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a Fjällräven Vándortúra, amely többnapos közösségi túraélményként Magyarország lenyűgöző tájainak felfedezésére hívja a tapasztalt és a kezdő túrázókat egyaránt. Az egyik legnagyobb hazai szervezett gyalogtúra ötlete 2012-ben született meg, és 2014 óta már 1013 természetjárót kísért végig az úton. Az elmúlt években a Fjällräven Vándortúra nemzetközi túraeseménnyé vált, amelyre 15 országból érkeznek jelentkezők. Idén visszatér a gyökereihez, nyáron 5 nap alatt, mintegy 100 kilométeres bükki barangolásra hívja a természet szerelmeseit.

A Fjällräven Vándortúra középpontjában a természetjárás és a természet védelmének népszerűsítése áll. Napközben a túrázók a felszerelésükkel megtöltött hátizsákjaikkal, saját tempójukban járják be az aznapi távot, az éjszakákat pedig a szervezők által kijelölt táborhelyeken töltik. Az esték minden egyes túrán a pihenésről, a tábortűz melletti kikapcsolódásról, új túrázási ismeretek elsajátításáról és természetesen a kapcsolatteremtésről szólnak. Reggelente mindenki a saját tempójában kezdheti meg a következő túranapot - vannak, akik már korán reggel útra kelnek, míg mások csak akkor vágnak neki a következő szakasznak, amikor a Nap már magasan vár. A Fjällräven Vándortúra az alapítók szándéka szerint nem teljesítménytúra: az is bátran nekivághat a napi 15-20 kilométeres távoknak, aki eddig csupán a közeli természetben kirándult, de azok számára is tartogat élményekben gazdag utazást, akik már részt vettek többnapos túrákon. Hiszen ez az évenkénti esemény nem csupán a biztonságos természetjárásról, hanem a túraközösség erejéről is szól.

Így született meg a Fjällräven Vándortúra

„Amikor 2012-ben részt vettem a svédországi Fjällräven Classic-on, azonnal magával ragadott a lappföldi túra szervezettsége és szellemisége. Ekkor született meg bennem a Vándortúra ötlete, hiszen itthon is meseszép vidékeket lehet felfedezni. Amikor hazaértem, elmondtam az elképzelésemet Nyáry Tamásnak, a Magyar Természetjáró Szövetség bronzjelvényes túravezetőjének, akivel szinte azonnal neki is láttunk az előkészületeinek. Két évvel később, 2014-ben már a Bükkben barangoltunk a Fjällräven zászlaja alatt” – emlékezett vissza Beszédes Zsolt, a Fenix Outdoor Emerging Markets magyarországi sales menedzsere.

Az elmúlt 10 évben 15 országból 1013 természetkedvelő túrázott együtt hazánk legszebb tájain, közülük a legfiatalabb 8 hónapos, a legidősebb pedig 76 éves volt. Összesen a résztvevők közel 110 ezer kilométert tettek meg, amivel 2,7-szer kerülhették volna meg a Földet.

10 év – 5 útvonal

Az első négy évben a résztvevők a Bükki Nemzeti Park hegyes-völgyes vidékét fedezték fel, majd a túrázók új útvonalak iránti kérésére hallgatva 2018-ban már új helyszínt, a Bakony és a Balaton-felvidék tájait járták be. 2019-ben a túra a Balaton-felvidék természeti kincseire koncentrált, majd a világjárvány miatti kétéves szünetet követően 2022-ben a szintén ezen a területen vezetett keresztül. 3 Balaton-felvidéki túra után a természetjárók ismét nyitottak voltak új útvonalak felfedezésére, így a többnapos barangolók 2023-ban látogattak el először a Mecsek szívébe, idén pedig visszatérnek az első Fjällräven Vándortúra helyszínére, a Bükkbe, majd jövőre pedig ismét a Balaton vidékén osztoznak közös szenvedélyükön. A tervezhetőség jegyében az elkövetkező években ez a három útvonal fog ismétlődni.

A jubileumi Fjällräven Vándortúra 2024. augusztus 19. és 23. között tehát első helyszínének, a Bükk lélegzetelállító vidékének felfedezésére hívja a természet szerelmeseit kortól és tapasztalattól függetlenül, hogy az 5. nap végén, közel 100 kilométert maguk mögött tudva együtt ünnepeljék a célba érést. További információk és jelentkezés itt.