FAB Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutató

Május 18-ig hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót, amelyen idén minden várakozáson felüli a részvétel.

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész-házaspár által alapított Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) egész éves programsorozatának keretében második alkalommal rendezik meg a legendás tanáregyéniségről, Halász Ferencről elnevezett országjáró tehetségkutatót, amelyen hat éves kortól 16 éves korig két korcsoportban (6-11 évesek és 12-16 évesek) vehetnek részt hegedűs és csellista növendékek az egész országból és határon túlról is. Az igazi élményt és inspirációt nyújtó megmérettetést öt magyarországi és egy határon túli városban rendezik meg: Szegeden, Kaposváron, Győrben, Budapesten, Miskolcon és Kolozsváron. Eddig minden várakozáson felüli a résztvevők száma a helyszíneken, de még lehet jelentkezni, minden helyszínen a jelentkezési határidő a tehetségkutató időpontja előtti 10. nap. A tehetségkutató – amelynek minden eseménye díjtalanul látogatható a közönség, érdeklődők számára is – értékes díjakkal és kiemelt eseményekkel várják a résztvevőket.

A Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) alapító-művészeti vezetői:

    Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Érdemes művész, a Zeneakadémia docense

    Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia tanára, egyetemi professzor

„A Fesztivál Akadémia célja: inspirálni, segíteni a gyerekeket tanáraikkal együtt, kiemelni a tehetségeket, figyelemmel kísérni fejlődésüket a további versenyeken, mesterkurzusokon, melyek versenyanyaga egymásra épül. Halász Ferenc Tanár Úr szellemiségét őrizvén a verseny utazik az országban, ideje alatt pedig különböző szakmai eseményekre kerül sor a helyszíneken. A Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatóval igazi feltöltődést, inspirációt szeretnénk nyújtani mind a versenyző gyermekek, mind pedig az ő zenei fejlődésük, életük szempontjából meghatározó munkát végző kollégák számára.” (Kokas Katalin)

A FAB “továbbjutás/mesterkurzus” díjakkal, aranyoklevelekkel és további tanári különdíjakkal ismeri el az áldozatos munkát. Minden FAB verseny mesterkurzus és pedagógus-továbbképzés is egyben, ahol a tudásátadásnak pályát, sorsot meghatározó szerepe lehet. A zsűritagok kizárólag a Zeneakadémia vagy a budapesti konzervatóriumok tanárai közül kerülnek ki.

Az elmúlt években a Fesztivál Akadémia Budapest országjáró mesterkurzusa szervezésében a FAB művészei több mint 1100 gyermeknek adtak egyéni mesterkurzust Kárpát-medence-szerte és közel 400 tanárral állnak kapcsolatban, akiknek lehetősége van arra, hogy ötpontos továbbképzésben elszámolják részvételüket. A képzésekhez kapcsolódik a FAB versenyrendszere, ahol korosztályonként egyre nagyobb versenyanyaggal mérhetik össsze tudásukat a résztvevő gyerekek, fiatalok. A FAB rendszerében három verseny szervesen épül egymásra. A Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutató a legkisebbeknek szól, 6 éves kortól. Ezt követi a Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűverseny, amely kilenc közép-kelet-európai ország versenye 9 éves kortól 22 éves korig, döntősei automatikusan meghívást kapnak a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre, amely az egész világra kiterjedő, magas összdíjazással járó verseny, három fordulós nagy versenyanyaggal.

„Hisszük, hogy a mellettünk álló művészek és tanárok példátlan összefogásával az alapfokú oktatás és a diákok körében sorsfordító változásokat tudunk generálni” (Kelemen Barnabás)

Versenypártiak vagyunk, mert a gyerekek a legjobban egymást tudják inspirálni és így saját maguk tudását össze tudják mérni a korosztályuk szerinti legjobbakkal. Ez teszi a későbbiekben is versenyképessé őket. A megmérettetés a későbbi próbajátékokra is felkészíti őket, egyfajta magabiztosságot ad. A tanárok részére a felkészítési időszak nehézségeit, pluszmunkáját kárpótolja az a pedagógusközösség, ami a versenyen megtapasztalható, inspirációt jelenthet a zsűrivel, a hazai és nemzetközi kollégákkal való találkozás, eszmecsere. Mindig odafigyelünk arra, hogy a versenyeken rangos tanárok szerepeljenek a zsűriben, akik később a továbbtanulásban is a fiatalok segítségére lehetnek.” (Kokas Katalin és Kelemen Barnabás)

Egy rövid videó a Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatóról itt.

A Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) struktúrája:

    Országjáró Mesterkurzus – egész tanévben

    II. Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűverseny 2023. november 17-19. - lezajlott

    I. Winterfest 2024. február 2-4. - lezajlott

    II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutató 2024. április 12-től

    V. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny 2024. július 4-14.

    IX. Summerfest 2024. július 14-21.

A Fesztivál Akadémia Budapestet (FAB) kilenc éve hívta életre Kokas Katalin és Kelemen Barnabás azzal a céllal, hogy a magyar fővárosban egy nemzetközi rangú eseménysorozatot - fesztivált és mesterkurzusokat - hozzanak létre, egy valódi élő műhelyt. A FAB keretében a világ legjelentősebb komolyzenei sztárjai költöznek be nyáron Budapestre évről-évre és lépnek fel a főváros legszebb helyszínein egyszeri és egyedi formációkban, vállalva, hogy foglalkoznak a kurzusokon résztvevő diákokkal is. A FAB rendkívüli szakmai minőségét mutatja, hogy a világ legjelentősebb zenei eseményei között (Luzern-, Verbier, Salzburg) jegyzi a nemzetközi szakma.

„A résztvevők a szélrózsa minden irányába (30 ország) viszik hazánk jó hírét, ezzel a Fesztivál Akadémia Budapest a világ leghíresebb szólistái révén országunk kulturális nagykövete is egyben.” (Kelemen Barnabás)

A Fesztivál Akadémia Budapest szakmai minőségét és országos volumenét az a példaértékű összefogás teszi lehetővé, amelyben FAB mintegy 70 művésze összeadja tudását, idejét, lehetőségeit, kapcsolatait a jövő nemzedékek és a magyar zenekultúra érdekében.

II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutató Program 2024. április 12-én a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumban indult.

Következő városok

2024. április 15.

      Szeged, Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola

2024. április 21.

      Kolozsvár, Colegiul De Muzică „Sigismund Toduță”

2024. április 26.

      Győr, Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium

2024. április 30.

      Kaposvár, Kaposvári Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola

2024. május 18.

      Miskolc, Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium