Hétköznapi cirkuszaink

Edzés, mozgás, tánc, cirkusz - Juhász Kata Társulat.

Juhász Kata Társulata Hétköznapi cirkuszaink címmel a Budapest 150 Emlékév és a Placcc Extra Fesztivál részeként induló eseménysorozatával egy egyedi művészeti és egészségmegőrző koncepcióval rendelkező, kulturális és közösségépítő programot valósít meg idén májusban. Az eseményeknek három, a II. kerületben található különböző szabadtéri edzőpálya - Zsigmond téri, Máriaremetei és Mechwart ligeti – ad helyszínt.

Térspecifikus performanszokon a társulat igénybe veszi a szabadtéri edzőpályák különböző használati tárgyait, de az előadás nélkülözhetetlen és szerves résztvevői az edzőpályára kijáró emberek és a vállalkozó kedvű alkalmi látogatók, akiket szeretettel várnak a szervezők.

A Juhász Kata Társulat előadói között vannak táncosok, akrobaták, valamint artisták is. Azonban a közös megmozdulások nem igényelnek semmilyen akrobatikus vagy speciális képességeket. Minden mozgást kedvelő gyereknek és felnőttnek kellemes kikapcsolódást, izgalmas játékot, közös élményszerzést jelenthetnek ezek a programok. Az előadások szakítani kívánnak azzal a hétköznapi berögződéssel, hogy a mozgás, az edzés egy magányos, unalmas, ismétlődő mozdulatsorozatokból álló sportolás, amelyet a fittség, az egészség megőrzése miatt gyakorolnak sokan, és amelyet legtöbbször egyedül végzünk, mert nem szeretjük, ha megzavarnak az én idő ilyen típusú megélésében.

Ezzel szemben a Hétköznapi cirkuszaink programsorozat kísérletet tesz arra, hogy a koreográfia eszközeivel játékossá tegyék a közös testmozgást a pálya eszközeinek kreatív alkalmazásával. Mindeközben a kívül maradó nézők számára a látványosságot nem kizárólag az akrobatikus teljesítmények nyújtják, hanem a csoportos feladatsorozatokból építkező koreográfia is. Cél a helyi közösségek, az edzőpályára lejáró, ott tornázó kerületi lakosok megszólítása és bevonása a nyitott műként jellemezhető előadásba. Ezért az előadásokhoz kapcsolódva egy olyan videós adatbázis kerül megvalósításra, ahol a szabadtéri tornaeszközökre kiragasztott QR kódokon keresztül elérhető lesz mindenki számára a helyesen kivitelezett testedző gyakorlatok videó felvételei.

Helyszínek és dátumok:

2024. május 4., szombat, Zsigmond tér kültéri edzőpálya: 19:00-től közös bemelegítés, 20:00-kor előadás

2024. május 12., vasárnap, 2. Máriaremetei Közösségi Liget: 19:00-től közös bemelegítés,

                            20:00 előadás

2024. június 1., szombat, Mechwart liget kültéri edzőpálya: 19:30-től bemelegítés,

                         20:30 előadás

A mindhárom helyszínen megtalálható, különböző nehézségű gyakorlatokat tartalmazó videó adatbázis mellett a programsorozat megkoronázása a különböző korosztályokat megcélzó, többgenerációs tánc-cirkusz előadás az egyes edzőpályákon.

Minden előadás INGYENES!

Alkotók, előadók: Asbóth Máté, Kancsó Luca, Kudlák Eszti, Juhász Kata és Hargitay Ákos

Zene: Szegő Dávid,

Koncepció: Juhász Kata és Lóky Tamás,

Videó: Szombathy András

Funkcionális edzés szakmai konzultáns: Frajka Xénia (Green Power Gym)

Koreográfia: Juhász Kata és Hargitay Ákos (cie. Two in one A)

Videó itt.  Fotó: Lóky Tamás

Produkciós partner: PLACCC Extra (Artopolis Kulturális Egyesület)

A Juhász Kata Társulatának - Hargitay Ákossal (Cie. Two in one) együtműködésben - Hétköznapi Cirkuszaink című programsorozata a Budapest 150 Emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány, a KIM és a Nemzeti Kulturális Alap anyagi támogatásával valósul meg.