Chloe Gong Titkos Shanghaj duológiája: Az ilyen vad öröm, Vad véget ér

A Rómeó és Júlia története az 1920-as évek sanghaji forgatagába helyezve.

Chloe Gong mindössze 25 éves, nevéhez máris New York Times bestseller könyvsorozatok, szakmai és közönségdíjak kötődnek. A fiatal szerző kiterjedt rajongótábort mozgat a közösségi médiában, idén pedig belekerült az amerikai Forbes 30 legsikeresebb 30 alattiakat összegyűjtő listájába is. Igazi írói sikertörténet az övé, amely a húszas évek pezsgő Sanghajába helyezett Rómeó és Júlia retellinggel kezdődött.

A duológia első kötete, Az ilyen vad öröm bevezeti az olvasót a dübörgő húszas évek dekadens és pezsgő világú Sanghajába, ahol politikai zűrzavar és két rivális banda uralkodik. Juliette Cai a Skarlát Banda örökösnője, aki hosszú amerikai tartózkodás után tért haza, hogy biztosítsa helyét a hierarchia tetején. Nem könnyű a dolga, nőként duplán kell küzdenie a tekintélyért, pozíciójára ráadásul más családtagok is pályáznak. A banda esküdt ellensége az orosz bevándorlók által alapított Fehér Virágok, amely Roma Montagov öröksége. A két család emberöltők óta megosztja a várost, a vérbosszú apáról gyerekre száll. Roma és Juliette már gyerekként egymásba szerettek, azonban a viszály és egy árulás elszakította őket. Juliette hazatérése után furcsa hírek érkeznek az utcáról: az emberek egy rettenetes szörnyetegről suttognak, és egyre több furcsa haláleset történik; az áldozatok egyik pillanatról a másikra szétmarcangolják saját magukat. A ragály nem kímél senkit, a bandák tagjai, szegények és gazdagok, politikusok és kereskedők, gyári munkások egyaránt áldozatul esnek. Juliette-nek és Romának félre kell tenni az ellenségeskedést és összefogni, hogy megállítsák azt, aki a sanghajiak életére tört, különben nem marad város, ahol megosztva ugyan, de uralkodhatnak.

     „Négy évvel ezelőtt csillogó szemmel nézett Sanghajra, reménykedve tekintett a Skarlát Bandára. Nem fogta fel, hogy Sanghaj egy idegen város lett a saját országában. Most már értette. Egy részét a britek uralták. Egy másikat a franciák. Az orosz Fehér Virágok pedig megvetette a lábát az egyetlen területen, ami elméletileg kínai irányítás alatt maradt.” (Idézet a könyvből)

A Vad véget ér ott folytatódik, ahol az első kötet abbamaradt: a ragályt látszólag legyőzték, azonban a veszély még nem hárult el, valaki néhány hónappal a történtek után egyszerre kezdi el zsarolni a bandákat. A két fiatal ezúttal már a szülők nyomására és tudtával kezd el együtt nyomozni a zsaroló után – ismét félre kell tenniük az egymás iránti haragjukat, amelyet egy friss árulás táplál. A tét ezúttal még nagyobb, hiszen a város a forradalom kitörésének szélén egyensúlyoz, a bandáknak pedig okosan kell dönteniük, hogy kinek az oldalára állnak. A titokzatos zsaroló és teremtményei mindent megtesznek annak érdekében, hogy káoszba taszítsák a várost és elpusztítsanak mindent, ami Juliette-nek és Romának fontos volt, de legfőképp magukat az örökösöket. Ahogy a tétek egyre nőnek, a két örökös szembesül a világuk kegyetlen valóságával, és olyan lehetetlen választásokra kényszerülnek, amelyek örökre meghatározzák a sorsuk alakulását. Hiszen „Az ilyen vad öröm vad véget ér: robban, mint mikor tűz és puskapor egy csókban egyesül.”

     „Amíg az üveggolyókkal játszottak az egyenetlen járdakövön, csak Roma és Juliette voltak, nem Roma Montagov és Juliette Caj, a rivális bandák örökösei. Nevető gyerekek, bizalmasok, akik barátra találtak a másikban, olyanra, aki megértette, mekkora szükségük van arra, hogy kiléphessenek az életükből, ha csak egy rövid időre is.” (Idézet a könyvből)

Chloe Gong merészen gondolta újra Shakespeare időtlen tragédiáját, új dimenziót és rétegeket adva a nagy klasszikusnak. A politikai zűrzavarokkal és piszkos alvilági játszmákkal tarkított Sanghajba helyezett szerelmi történet nem csupán a lassan izzó románc kibontakozása miatt izgalmas, hanem a valós történelmi részletek és a kínai kultúra gördülékeny beemelése miatt is. A titkos Sanghaj duológia lenyűgöző világépítéssel, magával ragadó történetmeséléssel és komplex karakterekkel rabolja el a kalandra és romantikára éhes fantasy-rajongók szívét, és egyúttal azt is bebizonyítja, hogy Shakespeare a 21. században is meg tudja szólítani az olvasókat. A könyvekből megismert szereplők egy része hamarosan visszatér, a még idén megjelenő Kegyetlen Fortuna asszonnyal egyszerre kezdődik egy új duológia és folytatódik ez a történet is. Az ilyen vad öröm és a Vad véget ér egyaránt gyönyörű, élfestett kiadásban jelenik meg, kiadó weboldalán pedig limitált példányszámban, keménytáblás díszkiadásban is megvásárolhatók lesznek.

- Az ilyen vad öröm Bandaháború festi vörösre az utcákat, az egész városon eluralkodik a káosz. A bonyodalom középpontjában a tizennyolc évesen is stílusos és elragadó Juliette Cai áll, aki most visszatért, hogy megörökölje a Skarlát Banda – egy magasan a törvény fölött álló szervezett bűnözői kör – vezetői székét. A Skarlátnak egyetlen méltó ellenfele van, a Fehér Virágok – a két banda emberöltők óta viaskodik egymással. A Fehér Virágok minden lépése mögött Roma Montagov áll, a bandavezéri poszt várományosa, Juliette első szerelme – aki elárulta őt. De mindkét banda tagjai egyre labilisabbá válnak, a végén már konkrétan saját torkuknak ugranak. A városban szóbeszéd terjed: ragály pusztít, vagy őrület? Vagy egy szörny leselkedik a sötétben? Tömegesen hullanak a bandatagok, úgyhogy Juliette-nek és Romának le kell tenniük a fegyvert, és félre kell tenniük személyes ellentétüket. Össze kell fogniuk, hogy megállítsák a vérengzést, mert ha nem, akkor már nem marad város sem, amelyet a felülkerekedő banda uralma alá tudna hajtani. Vad véget ér 1927-et írunk, Sanghajt csak egy hajszál választja el a forradalomtól. Juliette-et lefoglalja a Skarlát Bandán belüli hatalmi harc. Roma, az ellenséges Fehér Virágok bandavezéri posztjának várományosa esküdt ellenségének tekinti Juliette-et. A városra azonban szörnyű veszély leselkedik, úgyhogy a lánynak nincs választása, meg kell nyernie Roma támogatását, hiszen nélküle nem lesz képes szembeszállni a fenyegetéssel. Sanghaj forrong, a nacionalisták bevonultak a városba. Minden egyes nappal egyértelműbb, hogy a háború elkerülhetetlen, a bandák uralmát el fogják söpörni. Romának és Juliette-nek szörnyekkel és a politikai ellenfeleikkel kell szembeszállniuk, de a legnagyobb veszedelemmel szemben teljesen tehetetlenek: fogalmuk sincs, hogyan védjék meg a saját szívüket egymás iránti érzéseiktől. (Fülszöveg

Chloe Gong minden idők legfiatalabb NYT-bestsellerszerzője. Könyvei, amelyek Shakespeare egyes műveire épülnek, lelkes reakciókat váltottak ki a TikTokon, díjakat nyertek el, és már több mint húsz országban jelentek meg. Bemutatkozó regényével 2021-ben elnyerte a Sir Julius Vogel-díjat, és huszonegy évesen a legfiatalabb szerző volt, akinek New York Times bestsellerlistára került a kemény kötésű könyve. A Pennsylvaniai Egyetemen szerzett angol-nemzetközi kapcsolatok szakos diplomát. 1998-ban született Sanghajban, és kétéves volt, amikor a szülei Új-Zélandra költöztek. Aucklandben nőtt fel, és tizenhárom évesen kezdett könyveket írni az iPadjén. A Twitteren, az Instagramon és a TikTokon @TheChloeGong néven találjátok, a weboldala TheChloeGong.com.

Eredeti cím: These Violent Delights, Our Violent Ends

Fordította: Horváth M. Zsanett

Megjelenés: május közepe és vége

Puhatáblás élnyomtatott, és limitált élnyomtatott keménytáblás