Új géniuszok a zene területén

Idén ismét három állami zenei ösztöndíj segíti a pályakezdő művészeket.

Rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl hivatásuk elindításában segítik a tehetséges fiatalokat. A szakmai kuratóriumi döntések után az ünnepélyes átadóra 2024. május 6-án került sor a Zenetudományi Intézetben. Idén 15-en örülhettek az ösztöndíjnak. Az eseményen Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár és Szamosi Szabolcs a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója köszöntötte az idei díjazottakat.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Petőfi Kulturális Ügynökség idén is meghirdette az ifjú tehetségeket felkaroló állami zenei ösztöndíj-pályázatokat, melyek szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. 2024-ben a Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban 6, a Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban 6, a Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadóművészeti ösztöndíjban 3 fiatal részesül.

A háromszoros Kossuth-díjas magyar zongoristáról és kiváló művész Fischer Annie-ról, elnevezett ösztöndíj tehetséges, fiatal hangszeres és énekes szólistákat díjaz. Idén Fischer Annie-ösztöndíjban részesül

  Fenyvesi Gabriella Rea (ének),

  Zsilka Alan (orgona),

  Radnóti Róza Mária (zongora),

  Pellet Sebestyén (zongora),

  Farkas Boglárka (hegedű),

  Kóbor Éva (hegedű).

A Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj célja, hogy segítse a fiatal zeneszerzőket és zenetudósokat pályájuk elején és lehetőséget teremtsen a magas színvonalú alkotótevékenységhez. Ösztöndíjat kap:

  Laskai Anna (zenetudós),

  Gusztin Rudolf (muzikológia),

  Horváth Pál (muzikológia),

  Horváth Bálint Máté (zeneszerző),

  Oláh Krisztián (zeneszerzés),

  Mester Dávid (zeneszerzés).

Lakatos Ablakos Dezső a magyar jazz történetének kiemelkedő alakja volt, akit a szakma a legjobb magyar altszaxofonosként tart számon. Játéka és zenei felfogása máig nagy hatással van a fiatal jazzmuzsikusokra. A róla elnevezett ösztöndíj célja, hogy segítse a jazz előadóművészek pályakezdését, művészi fejlődését. 2024 díjazottjai:

  Éles Máté (jazz - dob),

  Kapolcsi-Szabó Levente Gellért (jazz-zongora),

  Orbay Lilla Cecília (jazz - ének).

Ezúton is gratulálunk a nyerteseknek!

További információ és érdekesség az ösztöndíjasokról a weboldalon található!