Mutasd meg te miként véded a környezeted!

Klímavédelemmel kapcsolatos fotókat várnak.

Fotópályázatot hirdetett az Európai Éghajlati Paktum, amelynek középpontjában a klímavédelemmel kapcsolatos egyéni cselekvések megörökítése és bemutatása áll. A versenyen minden európai felnőtt állampolgár részt vehet, három kategóriában várják a pályaműveket június 28-ig.

Az Európai Éghajlati Paktum 2020-ban jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. Fontos eszköze annak a célkitűzésnek, hogy 2050-re kibocsátásmentessé váljon Európa. A Paktum egy olyan fórum, amelynek keretében az európai polgárok, szervezetek, vállalatok, közösségek és települések együttműködnek az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése érdekében. Három pilléren alapszik: információmegosztás, javaslatok és tervek kidolgozása, megvalósítása, valamint az aktív résztvevők összekötése. Megalakulása óta több mint tízmillió kilogramm szén-dioxid csökkenéshez járult hozzá.

2024-ben a Paktum fotópályázatot szervez a környezettudatos cselekvések bemutatására. Három kategóriában – otthon, közösség és város – várják a fényképeket és a hozzájuk kapcsolódó szövegeket. A leírásban a fénykép és a klímavédelem kapcsolatát kell bemutatni és azt, hogy az általa bemutatott klímacselekvés miért fontos.

A versenyben tíz győztest hirdetnek: kategóriánként három-három pályamunkát díjaznak, valamint egy közönségdíjat is ki fognak osztani. A győztes fotósok meghívást kapnak az Európai Éghajlati Paktum 2025-ös brüsszeli eseményére, valamint alkotásaikat is kiállítják. Ezenkívül digitális oklevelet kapnak és egy dedikált média kampányban mutathatják be egyéni klímacselekvési útjukat. A beküldési határidő 2024. június 28., a győzteseket egy szakértőkből álló zsűri választja ki.

További információ itt.

Az Európai éghajlati paktumról

Az Európai Bizottság által az európai zöld megállapodás részeként indított paktum azon emberek mozgalma, akik küldetésüknek tekintik, hogy Európát fenntarthatóbbá tegyék és elősegítsék, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon.Az éghajlati paktum közös színteret kínál az egyéneknek, a közösségeknek és a szervezeteknek az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a következményeihez való alkalmazkodás érdekében.