Furiosa: Történet a Mad Maxből – Moziszékeket bedurrantani!

2015 óta nem hagy nyugodni hogyan élhetett Furiosa mielőtt Halhatlan Joe-nál kötött ki? Most a Furiosa: Történet a Mad Maxből megtudhatod.

Nehéz übereleni az évszázad akciófilmjének tartott Mad Max: A harag útját. Pláne, ha egy előzményfilmmel jelentkezünk. Ezek általában nemhogy erősítik a korábbi alkotást, hanem még inkább aláássák azt amiből aztán csak nagy keservesen tudnak kimászni az alkotók. A Furiosa ezekkel a nehéz feladatokkal néz szembe és egész jól teljesít.

Nem jellemző a Mad Max sorozatra a folyamatosság főleg nem, hogy a szálak összeköthetőek lennének, még ha csak ugyanaz a színész is játssza ugyanazt a szerepet (pl: Gyro Kapitány).

George Miller rendező mégis most ezt választotta. Furiosa történetét mutatja be úgy, hogy az pontosan illeszkedjen A harag útjához. A végtelen, gonosz homoksivatag nem ismeretlen a 15'-ös filmet látott nézők számára, mégis Miller újból részletesen bemutatja a szereplőket, a helyszíneket a Zöld Helytől kezdve a Gáz városig. Régi nézőként ez olyan mintha egy Mad Max kezdőknek könyvet olvasnánk és még zavaró is lehet, hogy fél órát fecsérelnek el azzal, amit már eddig is tudtunk. Új nézőként így viszont könnyebben meg tudjuk érteni a történteket és nem szükséges megnéznünk az előző részt - bár nagy hibát követünk el vele.

A Mad Max egy igazi moziba való film és a Furiosa ez alól se kivétel. Kimondottan élvezetes, amikor beremeg alattunk a moziszék, amikor bedurrantják a motorokat. A szélesvásznat már nem is érdemes megemlíteni, mert ez a film egyszerűen megköveteli, hogy nagyképernyőn lássuk. Ennek kapcsán kicsit sajnáltam, hogy A harag útját nem hozták vissza legalább egy hétre a mozikba, mint ahogyan azt a Dűnével tették.

Bár a rendező azonos, Furiosa szerepében ezúttal Anya Taylor-Joy-t láthatjuk, akit korábban Charlize Theron játszott. Rendkívül jól állja a sarat, sőt egyetlen szereplőre se lehet azt mondani, hogy ne hasonlítana a korábbi szereplőkre. Új szereplőként jelenik meg Dr. Dementus (Chris Hemsworth) főgonoszként. Itt kell megjegyeznem, hogy Halhatlan Joe ebben a részben egyáltalán nem egy könyörtelen vezetőként jelenik meg, hanem egy tapasztalt jó döntéshozóként. Kicsit több hangsúlyt fektethettek volna rá, ha már a többi korábbi szereplőt ennyire részletesen bemutatták.

A harag útja teli volt akcióval, izgalommal és kérdéssel. Ezt a szintet sajnos az új film nem éri el. Színészi alakításban, látványában és hangzásban ugyanakkor teljesen hozza a Mad Max feelinget, de hiányzik belőle az egyediség. Előzményfilmnek kitűnő, így aki először a Furiosát majd A harag útját nézi meg annak egy hihetetlen Mad Max élményben lesz része.

A Furiosa: Történet a Mad Maxből méltán viselheti a Mad Max címet, de A harag útjához így se tud felérni, bár elég jól megközelíti. Amíg vetítik a mozik, mindenképp érdemes megnézni, mert ezt moziban kell látni!

Furiosa: Történet a Mad Maxből
amerikai sci-fi akciófilm, kalandfilm, 148 perc, 2024
18 éven aluliak számára nem ajánlott