Ismét a gyerekeké a Müpa!

Az intézmény különleges izgalmakkal készül május utolsó vasárnapjára a legifjabbaknak.

Május 26-án a Müpa Gyermeknapon ingyenes koncertek, mesés-táncos előadások, rengeteg kreatív és zenés foglalkozás, valamint sok-sok játék várja az egész családot bent az épületben és kint szabadtéren is.

A Müpa előtti téren már délelőtt 10 órakor megkezdődnek a programok: a zenés színpadon „ütősen” indul a buli Sárkány Bercivel és a RitmusLaborral, majd érkezik Lovászi Edina, Csorba Lóci, a Kalimpa zenekar és a Superar. Az Átriumban felállított mesés-táncos színpadon Benedek Krisztina népszerű Kerekítő Tippentő foglalkozása után olyan közkedvelt gyermektörténetek elevenednek meg bábok segítségével, mint A nyúlpásztor vagy éppen A só, a Pereputty együttes Napra-Forgó táncháza pedig táncra perdíti majd a gyerekeket, sőt, még cirkuszi hétpróba is vár rájuk, a kizárólag gyerekekből álló Veresi Balett pedig Hamupipőke jól ismert történetét kelti életre a Fesztivál Színház színpadán.

Természetesen idén sem maradnak el a közkedvelt játékok és foglalkozások: újra beindul a népi kosaras körhinta, lesz Mesemondó liget, a Sárkányvárban öt próbát kell kiállni a királylány megmentéséhez, a Hétpróbás játékban az ügyesség és bátorság mellett tudásra is szükség lesz, a kemencés parasztudvarban pedig egész nap sül majd a friss cipó.

A Játékparkban a tradicionális népi játékok – mint a frászkarika vagy a csirkepofozó – mellett klasszikus logikai és ügyességi játékokat (amőba, jenga), illetve az empátiát, valamint az érzelmi intelligenciát fejlesztő érzékenyítő feladatokat, látássérültséget, hallássérültséget szimuláló játékokat is kipróbálhatnak a gyerekek.

A kreatív foglalkozásokon készíthetnek textilmadárkát, termésbábot, fűzhetnek gyöngyöt, hajtogathatnak origamivirágot, varrhatnak sünit, festhetnek képeslapot, a lehetőségeknek szinte csak a képzelet szab határt. A Müpa Gyermeknap nem lenne igazi hangszeres programok nélkül: a muzikális érdeklődésű gyerkőcöket zenei fejlesztő foglalkozások, hangszersimogató és hangszerkészítő műhely várja, míg a legapróbb Müpa-látogatóknak matatófallal, babakonyhával és labdatengerrel készül a külön nekik kialakított Babasziget, ha pedig elfáradnak, ölelős-daloló mondókázás és bábjáték vár rájuk és szüleikre. 

A kulturális fenntarthatóság egyik pilléreként a Müpa programjainak a kezdetek óta szerves részét képezik a kifejezetten a gyerekek zenei fejlődését szolgáló előadások és foglalkozások. A változatos kínálatban – amelyre már az év végéig kaphatóak jegyek – minden korosztály talál kedvére valót: a Minimatinék zenés-verses előadásai és a Matinékoncertek hangversenyei a zene világába vezetnek be, a Szegedi Kortárs Balett és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciói kifejezetten a fiatalabb generációnak készültek, míg a legkisebbeket többek közt a népszerű Ringató foglalkozások várják.

Müpa Gyermeknap

Interaktív családi programok

2024. május 26. vasárnap 10:00 — 15:00

További információk itt. (fotó Csibi Szilvia)