Az 50 éves Vujicsics együttes jubileumi koncertje a Kandela Fesztiválon

Idén ünnepli alakulásának 50. évfordulóját a legendás Vujicsics együttes, akik otthon vannak Szentendrén.

1974-ben alakult zenekar egykor Pomázról indult, ahol akkoriban egészen unikális módon az öreg zenészektől ún. “pusztafülű” gyűjtéssel sajátították el a délszláv zenéket a népzenei revival hajnalán és rögtön játszották is, először helyben, majd egyre több pesti táncházba hívták őket. A zenekart az elmúlt öt évtized alatt számos díjjal – többek között Kossuth-, Magyar Örökség-, és Príma-díjjal - ismerték el és több film, valamint egy könyv is készült róluk. A nagy múltú együttes június 1-jén a Kandela Fesztiválon lép fel, ahol a fényfestők új és magával ragadó látványt teremtenek a Skanzen évszázados épületeiből. Az új szemléletű, háromnapos zenei és fényművészeti fesztivál a Fonó, a PajtaKult, független fényművészek és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésében a Skanzen tereiben és miliőjében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre. (fotó Kása Béla)

„Áldott dolog, hogy együtt vagyunk és ennyi év után is szeretünk együtt muzsikálni” (Borbély Mihály, Vujicsics együttes)

Május 30. és június 1. között egyedi fényalkotások, remek előadók, nagykoncertek, táncházak, konferencia-program és különleges dunakanyari gasztronómiai kínálat várja az érdeklődőket a Skanzenban a Kandela Fesztiválon. A rendezvény középpontjában a hagyományok mélyről jövő tisztelete mellett a múzeum több száz éves épületeinek újszerű fényművészeti bemutatása áll. A hétvége során létrejövő nagyszabású szabadtéri fényalkotások remek lehetőséget kínálnak arra, hogy a nagyközönség ezúttal Budapest szomszédságában találkozhasson számos, világszinten ismert hazai fényművész alkotásával.

A KANDELA nyitónapján Szabó Balázs Bandája ad nagykoncertet, a szombati napon pedig a legendás népzenei formáció, a Vujicsics 50 éves jubileumi nagykoncertjére kerül sor a Skanzen amfiteátrumi színpadán. Késő este a Skanzen erdélyi főterén világzenei csemegékbe kóstolhatunk bele. Pénteken az iráni származású, Berlinben élő világhírű ütőhangszeres, Mohammad Reza Mortazavi legendás tombakjátékát élvezhetjük, szombaton pedig a lengyel Motion Trió műfaji határokat feszegető harmonikakoncertjét hallgathatjuk meg.

A főbb fellépők mellett természetesen számos egyéb zenei különlegességgel és táncházi programmal is találkozhatunk majd a múzeum kisebb helyszínein. Így többek között meghallgathatjuk a Keck Mária vezette Ex Auro flamenco duó előadását, illetve részt vehetünk a gyimesi népzenei ihletésű számokat játszó Móser Ádám duó fellépésén, vagy az Ígjen a falu! csapata által szervezett táncházi programon is. Ezen felül Zságer Balázs produceri közreműködésével egy elektronikus zenei helyszín is megvalósul a nádtetők között, a késő esti bulit pedig a Radio Cafe DJ-i irányítják majd.

A PajtaKult csapata a „kultúra újragondolva, a régi az új” elvét követve lakja be a pajtákat, tereket, hogy mindenki láthassa, a rendezvényen új fejezete kezdődik a fesztiválozásnak és a művészeti összefonódásoknak. A fesztivál nulladik napján napközben szakmai programokat szerveznek, kerekasztal-beszélgetések, konferencia-előadások formájában, amelyen mélyebb betekintést nyerhetünk a PajtaKult által eddig elért eredményekbe és az összefogás jövőjébe.

„A hagyományok tisztelete és azok bemutatása mellett a modern művészeti formák iránti kíváncsiság, a bennük rejlő lehetőségek feltérképezése, az eljövendő fürkészése áll a rendezvény középpontjában.” (Horváth László, a Fonó ügyvezetője, a Pajtakult ötletgazdája)

„A Szabadtéri Néprajzi Múzeum mindig is elkötelezett volt abban, hogy a kulturális örökség értékeit bemutassa és megőrizze a jövő nemzedékei számára. A Fonóval, a Pajtakulttal és a fényfestőkkel való együttműködés révén most egy olyan program keretében nyílik erre lehetősége, amely egyedülálló módon kapcsolja össze a hagyományokat a kortárs művészettel.” (Cseri Miklós főigazgató)

Kandela Fesztivál

2024. május 30 – június 1.

További részleteket és jegyvásárlási információt a rendezvény honlapján találhatnak a látogatók.