Lehull a lepel Magyarország új Barista Bajnokáról

Ő képviseli hazánkat a Starbucks nemzetközi Barista Bajnokságán Londonban.

A Starbucks idén is keresi a vállalat legjobb baristáit Afrikában, Ázsiában és Európa-szerte, hogy nyár végén az EMEA Barista Championship-en bizonyíthassák tehetségüket. Az öt fordulóból álló bajnokság magyarországi fordulóján a kávézólánc legjobb baristái mérték össze tudásukat, hogy közülük egy elnyerje a Barista Bajnoki címet, és az indulás jogát a nemzetközi versenyen. Az országos döntőre június 5-én került sor a Starbucks Gozsdu üzletében, ahol a vállalat kávémestereiből álló szakmai zsűri Szabó Natáliát választotta Magyarország Barista Bajnokának. A nyertes kávérecept akár otthon is könnyedén elkészíthető.

A Starbucks hitvallása, hogy egy finom kávéhoz épp úgy elengedhetetlenek a minőségi alapanyagok és az optimális pörkölésű kávészemek, mint az a fajta odaadás és szaktudás, amellyel elkészül. A kávézólánc épp ezért kiemelten segíti és ösztönzi baristái fejlődését többek között belső tanfolyamaival, továbbképzési lehetőségeivel és az évente megrendezésre kerülő nemzetközi Barista Bajnokságával, ahol a kávézólánc legjobb baristái mérik össze elméleti és gyakorlati tudásukat.

Mandulás-fahéjas Shaken Espresso italkülönlegességgel nyűgözte le a zsűrit.

Az ötfordulós bajnokság hazai utolsó fordulóján az indulók elsőként technikai tudásukat mutatták be, két caffe latte és egy flat white formájában, tetszés szerinti latte arttal a tetején. Ezt követően a baristák kedvenc Starbucks kávéjukat készítették el az általuk választott főzési módszerrel, amelyet egy vezetett kóstolón szolgálták fel az ítészeknek. A legutolsó feladatban a kreativitásé volt a főszerep, a baristák ugyanis az általuk megálmodott italt mutathatták be. Idén Magyarország bajnoka Szabó Natália, aki az Almond Cinnamon Shaken Espresso fantázianevet viselő kávékülönlegességgel nyűgözte le a zsűrit. Natália nyár végi londoni nagydöntőn csatlakozik a további 43 európai, ázsiai és afrikai nemzeti bajnokhoz, hogy az egy hetes versengést követően a végső 10 döntős közül eldőljön, ki lesz a 2024-es Starbucks EMEA Barista Bajnok.

„Rendkívüli büszkeség, hogy baristáink nem egyszerűen elkészítik a tökéletes kávékat, de szakmai tudásukkal és kávérajongásukkal osztoznak az általunk is képviselt kávékultúrában. Hiszen ez nem csupán egy ital, ez egyfajta szubkulturális jelkép, amely összeköti az embereket. Nagyszerű volt látni, hogy a hazai résztvevők milyen profizmussal, kreativitással és végtelen lelkesedéssel vágtak bele a versenybe, és tudni, hogy ez a fajta hozzáállás jellemzi őket mindennapi munkájuk során is. Gratulálunk Magyarország új bajnokának, Szabó Natáliának, aki méltó módon fogja képviselni országunkat a nagydöntőn” - mondta Nyéki Fanni, a Starbucks magyarországi brand managere.

Almond Cinnamon Shaken Espresso recept

Egy shakerbe tegyünk kb. 20 ml mandulaszirupot (2 pumpa), 2 shot Blonde Espressót, egy csipetnyi őrölt fahéjat, majd 10 jégkockával alaposan rázzuk össze, és töltsük át egy nagyobb üvegpohárba. Ezután öntsük fel mandulaitallal, zárásként pedig kerüljön a tetejére a habtejszínből, 2 shot Blonde Espressóból és kb. 70 ml Brown Sugar szirupból (7 pumpa) előre elkészített tejszínhab. Leheletnyi fahéjjal megszórva, azonnal fogyasztható.