"Gólpassz" - Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül június 22-ére.

Az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvényére eddig közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal regisztrált. A nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján újra színes programkínálattal várják majd az érdeklődőket. Az idei kiemelt tematika - a foci Eb-re is reflektálva - a Gólpassz, amely kulturális értelemben a nagy alkotók nagy elődeire utal. Idei újítás, hogy a rendezvénynek két kiemelt helyszíne is lesz: Székesfehérvár és Esztergom, ahol számos múzeum és kiállítóhely készül fantasztikus programokkal a Múzeumok Éjszakájára – mondta el Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese az esemény sajtótájékoztatóján (lásd fotó) a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

A Múzeumok Éjszakája az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális programja, amelyen minden évben a legtöbb kulturális intézmény egyszerre vesz részt. Idén közel 450 közgyűjtemény mintegy 2500 programmal készül az év egyik legrövidebb éjszakájára, június 22-ére. A Szent Iván éjhez legközelebb eső szombaton egész este tárlatvezetésekkel, koncertekkel, filmvetítésekkel, interaktív eseményekkel, workshopokkal, családi- és gyermekprogramokkal és egyéb érdekes meglepetésekkel várják az érdeklődőket. Az ország legnépszerűbb kulturális rendezvényének szervező abban bíznak, hogy idén a látogatók száma eléri, vagy akár meghaladja a tavaly rekordszámú, közel 380 ezres regisztrált belépést.

"Gólpassz" az idei rendezvény tematikája

Másról sem hallani idén nyáron, mint a labdarúgó-Európa-bajnokságról. Remélhetőleg június 22-én senki nem hagyja ki ezt a kulturális ziccert sem, így a Múzeumok Éjszakáján hazánkban a kultúráé lesz a főszerep. Ahogy a gólpasszt adókat és góllövőket, úgy a művészeti irányzatok előfutárait és legnagyobb alkotóit is közösen ünnepelhetjük ezen az estén, ezért is lett a "gólpassz" az idei kiemelt tematika, amely kapcsán számos izgalmas kísérőprogrammal készülnek a résztvevő intézmények. A Múzeumok Éjszakája nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba. A kiemelt tematika különleges kapcsolódási pontot teremt a múzeumok között és egy ú perspektívából segít rávilágítani a gyűjteményekre.

2024-ben Csőre Gábor népszerűsíti a rendezvénysorozatot jószolgálati nagykövetként. A színművészt színházi, filmes és televíziós sikerei mellett minőségi szinkronjai és igényes ismeretterjesztő műsorai tették közismertté Magyarországon. Örömmel vállalta a feladatot, hiszen a tudományos és történelmi témák mellett szívügye a művészeti, kulturális alkotások, érdekességek bemutatása. Tavasszal számos tárlatvezetésen és több interaktív programon vett részt azért, hogy a Múzeumok Éjszakájáig saját élményeiről beszámolva ajánlhassa a rendezvényeket. Kedvcsináló kisfilmjei a Múzeumok Éjszakája közösségi média felületein (Facebookon és Instagramon) láthatók.

Újdonság a Múzeumok Éjszakáján: idén két kiemelt helyszínnel is készülnek a szervezők!

Az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális eseménye idén két kiemelt helyszínen is fantasztikus élmenyeket kínál a kultúra szerelmeseinek. Ebben az évben a rendezvény központi kiemelt helyszíne Székesfehérvár, de idén Esztergom is lázasan készül június 22-re a Múzeumok Éjszakájának másik kiemelt helyszíneként, hogy ezen az estén csodálatos kiállításokkal és izgalmas kísérőprogramokkal várják a látogatókat.

Cser-Palkovics András Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, hogy városszerte szinte valamennyi intézmény képviselteti magát a rendezvényen, amelyek közül a Szent István Király Múzeum kiállító helyeit emelte ki. A Csók István Képtár számos elismert művész segítségével a kínai szellemi és kulturális örökség létrejöttét és a nyugati civilizációra gyakorolt hatását tradicionális művészeti formákon keresztül mutatja be. A Városi Képtárban alkotó foglalkozás keretében kelnek életre a Deák Gyűjtemény Freskós Termében élő különleges lények, ahol később asztaltáncoltatást követően Makám Quartet koncert is várja a látogatókat. Ezen az estén a Fekete Sas Patikamúzeumban pedig az érdekfeszítő tárlatvezetésen túl az ehető virágokról tudhatunk meg mindent a gyógynövény szakértőtől.

Esztergomban 13 helyszínen 65 programmal várják az érdeklődőket. Többek között a Főszékesegyházi Kincstár állandó és aktuális időszaki kiállítása mellett előadásokkal, orgonakoncerttel, tárlatvezetésekkel készül a látogatók számára, akik itt akár őstulkokkal, sárkányokkal és egyszarvúakkal is találkozhatnak. Interaktív nyomozós játékkal várnak mindenkit az esztergomi Vármúzeumban, a Duna Múzeum pedig önmagában is lenyűgöző kiállítása mellett tudományos show-val, zenés műsorokkal, képes útibeszámolóval és alkotósarokkal is készül. A kisebbeket gyermekprogramok, míg a nagyobbakat a Fröccsterasz várja ezen az estén.

A programokról részletes információ a weboldalon található, melye helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetők az események. Az EVENT@HAND MUZEJ címen ingyenesen letölthető mobil alkalmazás is rendelkezésre áll. Mindezeken túl az esemény Facebook-oldalát és Instagram-oldalát is érdemes követni, hiszen a szervezők a rendezvényig hátralévő időszakban érdekességekkel, információkkal és értékes nyereményekkel kecsegtető játékokkal is készülnek.

A fővárosban egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok Éjszakája rendezvényei és kiállításai. A felnőtt karszalag 3000, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) 1500 forint, amely nemcsak a csatlakozott intézményekbe való belépésre és a programokon való részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK kizárólag ezen az estén üzemeltetett múzeumi buszjáratai is. A karszalagok megvásárolhatók előzetesen online a Jegymester.hu weboldalon, illetve a rendezvény napján a programban résztvevő budapesti múzeumokban. Vidéken a belépőjegyek az adott intézményekben válthatók meg.

A Múzeumok Éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5 és a Kossuth Rádió, támogatója a BKK és a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal, szakmai partnere a SZTAKI.