Minden idők focija címmel nyílt kiállítás a labdarúgó-Eb nyitónapján a Budavári Palotanegyedben

Ismét focilázban ég az ország!

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt az Országos Széchényi Könyvtár, a Nemzeti Sport, Az Egészséges Nemzet Mindannyiunk Közös Ügye Alapítvány és a Várkapitányság közös kiállítása az egykori és mai futball-sikerekhez kapcsolódó különleges történeteket, emlékeket mutatja be. A megnyitón Csisztu Zsuzsa, a Nemzeti Sport főmunkatársa moderálásával Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgató köszöntője után Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője és Papp Gábor, a Várkapitányság turisztikai- és rendezvényigazgatója mondott beszédéet, majd tárlatvezetést tartott Sulics Fruzsina, az Országos Széchényi Könyvtár Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtárának kutatója, a kiállítás kurátora, amely gyalogos sétával több helyszínt is érintett az OSZK – Hunyadi udvar – Kemal Atatürk sétány - Várkert Bazár útvonalon.

A Minden idők focija című tárlat rendhagyó módon több helyszínen tekinthető meg június 14-től egy hónapon keresztül. A kiállításhoz kísérőprogramok is csatlakoznak, valamint szurkolói terasz várja az érdeklődőket a Várkert Bazár Öntőház udvarán.

A kiállítás célja, hogy a futball tematikáján keresztül mutassa be válogatott tárgyi emlékek és kiemelt kultúrtörténeti mozzanatok segítségével a sport, a kultúra és a történelem viszonyát. Az Országos Széchényi Könyvtár gazdag gyűjteményére és a Nemzeti Sport válogatott fotóira épülő kiállítás három fő témacsoportból áll össze, amelyek térben is elkülönülnek egymástól.

A hazai foci múltjának és jelenének vizuális emlékei invitálnak játékra szabadtéren a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján. A kihelyezett tíz installáció egyik oldalán a XX. századi magyar plakátművészet kiemelkedő alkotásai láthatók olyan művészektől, mint Manno Miltiades, Bíró Mihály, Fery Antal vagy Pál György. Másik oldalukon a magyar válogatott mérkőzésein megörökített nagyszerű pillanatok kaptak helyet, ezzel is fokozva a drukker-hangulatot útban az Öntőház udvaron kialakított szurkolói teraszhoz.

A szabadtéri installációk a Budavári Palotanegyed Hunyadi udvarán folytatódnak, az OSZK épülete mellett. A tárlat ezen része arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan vált a futball népszerű sportággá, amelyet ma már milliók követnek és játszanak világszerte. Plakátok, metszetek és kisgrafikai alkotások mesélnek arról, hogyan lett a foci mindennapjaink része, de bemutatkozik a labdarúgás világától elválaszthatatlan totó is Kassowitz Félix (Kasso) és Macskássy János grafikáin keresztül.

Végül az OSZK beltéri, látványos és családbarát kiállításán a foci, a film és a történelem metszéspontján kirajzolódó történetek kerülnek a középpontba. Az eredeti plakátok és kéziratok mellett olyan ritkán megtekinthető emblematikus tárgyak is láthatók, amelyek Ottlik Gézához, Mándy Ivánhoz, Jékely Zoltánhoz, Tandori Dezsőhöz vagy éppen a Korda testvérekhez kapcsolódnak. Korabeli filmhíradók részletei villantják fel a legendás mérkőzéseket és játékosokat, interaktív módon lehet egykori újsághírek között böngészni, de látható lesz az a különleges bélyeg is, amely 1954-ben már előre elkészült, hogy az Aranycsapat vb-győzelmét hirdesse.

A kiállítás július közepéig látogatható valamennyi helyszínen, kurátora Sulics Fruzsina, az OSZK Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtárának kutatója.

A kiállításhoz kapcsolódó programok

A labdarúgó-Eb ideje alatt a foci szerelmesei vehetik ismét birtokba a 10 éve megújult Várkert Bazár Öntőház udvarát, ahol ingyenesen, óriás-kivetítőn lehet majd követni az összes mérkőzést. A kialakított szurkolói teraszon nemcsak különleges hangulat, hanem csodálatos dunai panoráma is várja az érdeklődőket. A több száz fő befogadására alkalmas helyszínen kvíz és szerencsekerék várja a látogatókat. A Nemzeti Sport szervezésében a futball világához kapcsolódó szakértői beszélgetések vezetik fel a mérkőzéseket és az érdeklődők játékban is részt vehetnek szerkesztőségi nyereményekért. Azokon a napokon, amikor meccsszünet lesz, az OSZK a futball- és kultúrtörténeti kiállítás kísérőprogramjaként a magyar filmművészet három idevágó remekét kínálja nyáresti szabadtéri mozizáshoz: június 28-án a Szépek és bolondok, július 3-án a Két félidő a pokolban, míg július 4-én a Régi idők focija lesz majd látható.

Az Egészséges Nemzet Mindannyiunk Közös Ügye Alapítvány sportfoglalkozásokat, különböző edzésformákat, sportvetélkedőket, valamint az egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatos beszélgetéseket szervez a Várkert Bazár északi panorámateraszán, valamint az OSZK épülete előtt, az Oroszlános udvarban. A részletes programról idekattintva tájékozódhat.