4 tipp, hogy a hőség se állja útját egy felszabadító nyári túrának

A Fjällräven Vándortúra idén visszatér a Bükkbe.

Egyre forróbb nyarakra kell felkészülni a természetjáróknak, de a gondtalan túrázás élményéről ilyenkor sem kell lemondani. Ehhez azonban kiemelten fontos a megfelelő felkészülés, így például a napfényvédelem, a kellő mennyiségű folyadék bevitele és a meleg hónapokra optimalizált túraruházat, illetve felszerelések használata. A Fjällräven ezek tesztelése és tökéletesítése érdekében évek óta szervez melegebb vidékekre túraeseményeket a nyári hónapokban, ilyen lesz az idén 10. évfordulóját ünneplő, ötnapos Fjällräven Vándortúra. Az egyik legnépszerűbb hazai közösségi túraesemény a jubileum alkalmából visszatér eredeti, legelső helyszínére, a Bükkbe.

A természet minden évszakban más arcát mutatja, így senkit se tartson vissza a nyári meleg, ha túrázásról van szó. A buja növényzet, a levelek közt átszűrődő napfény, a réteken csiripelő tücskök, a naplementék és a tábortűz körüli nagy beszélgetések mind kihagyhatatlan élményt ígérnek, amelyeket egy többnapos túraesemény során lehet a legteljesebb formában megélni. Épp olyanon, mint a jubileumi Fjällräven Vándortúra, amely idén visszatér legelső helyszínére, a Bükkbe. A természet szerelmesei öt csodás augusztusi napot tölthetnek el közösen ezen a lenyűgöző vidéken, ám érdemes felkészülni a nyári melegre. Az outdoor kalandok szakértőjeként a Fjällräven összegyűjtötte azt a négy tippet, amelyeket megfogadva gondtalan és felszabadult lesz a nyári túrázás.

1. Védekezés a nap erejével szemben

Sose induljunk nyáron a természetbe kellő napfényvédelem nélkül. A magas faktorú naptej és az UV szűrős ajakbalzsam mellett, ajánlott jól szellőző, árnyékoló sapkát vagy kalapot is viselni, hogy a leégést és a napszúrást egyaránt elkerülhessük. Napközben mindig használjunk szúnyog- és kullancsriasztót is.

2. Kellő folyadékbevitel

A nyári outdoor kalandozások során kiemelten fontos, hogy az átlagosnál többet igyunk - naponta legalább 3-4 litert. Mivel a fizikai aktivitás fokozott izzadással jár - amely könnyen dehidratált állapothoz vezethet -, mindig legyen nálunk kellő mennyiségű cukormentes frissítő, és legalább óránként fogyasszunk belőle. Hosszabb túra alkalmával ajánlott utánanézni, hogy hol tudjuk biztonsággal újratölteni kulacsunkat. A víz mellett azonban érdemes az ásványi anyagokat is pótolni izotóniás italokkal és sós rágcsálnivalóval.

3. Funkcionális túraruha használata

Ahhoz, hogy a nyári túrák igazán felszabadultan teljenek, elengedhetetlen a könnyű, jól szellőző és gyorsan száradó ruházat.  A változatos terepviszonyok, időjárási körülmények – hűvösebb reggelek, nyári záporok - ugyanakkor erős és tartós anyagokat követlenek meg. Mivel az outdoor tevékenységek során változó teljesítménnyel kalandozunk, ahhoz, hogy ne melegedjünk ki túlzottan, érdemes könnyen variálható darabokban gondolkodnunk. Az Abisko Trekking Shirt túraing technikai sztreccs anyagból készült, amely elvezeti a nedvességet, ugyanakkor engedi lélegezni a bőrünket. Szabása számos olyan részletet rejt, amely megkönnyíti a túrázást, állítható gallérja például remekül véd a napsugaraktól, elülső hálós zsebében pedig az út megszakítása nélkül érhetőek el a legfontosabb dolgok.

Nyáron a legtöbb ember kerüli a hosszú nadrágok viselését, de túrázás során kifejezetten hasznos lehet, feltéve persze egy jól megválasztott darab. Amennyiben sűrű aljnövényzetű terepet választunk, az olyan hosszú nadrágok, mint az Abisko Trail Stretch Trousers segít megelőzni a felületi sérüléseket, távol tartja bőrünktől a rovarokat, miközben sztreccs anyagának köszönhetően maximális mozgásszabadságot biztosít. Az ilyen szakaszokat hátrahagyva, természetesen átvehetünk egy rövid túranadrágot, amelyet akár egy egynapos kalandozás során is érdemes magunkkal vinnünk.

4. Nyári melegre optimalizált hátizsák

A megfelelő súlyelosztású és anyagú hátizsák nyáron még fontosabb, hiszen a kidörzsölődött vállak, megizzadt hát vagy indokolatlan derékfájdalom hamar kedvünket szegheti, és akár visszafordulásra is kényszeríthet. Előzzük meg a kellemetlenségeket egy jól megválasztott könnyű, mégis rendkívül stabil túrahátizsákkal, amely ergonomikus kialakítású, vállpántjai pedig párnázottak. Az alumíniumkeretes Abisko Friluft 45 hálós hátlapjával lehetővé teszi a levegő szabad áramlását, így maximális komfortérzetet biztosít akár egy többnapos gyalogtúrán is.

A nyári túrázási tippeket a Fjällräven Vándortúrán is érdemes alkalmazni, ahol a természetjárók szervezett körülmények között, öt nap alatt hódítják meg a Bükk legszebb tájait. A 10. évfordulóját ünneplő élménytúra 2024. augusztus 19. és 23. között várja a kezdő és tapasztalt kalandorokat egyaránt, a jelentkezésre azonban az esemény honlapján már nem maradt sok idő.