Lengyel és magyar művészek koncertje a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon a Belvárosi Főplébánia-templomban

A fesztivál június 30-ig várja a közönséget ingyenes koncertekkel Liszt Ferenc kedvenc budapesti templomában.

A Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész és Liszt-kutató által alapított Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál immár második alkalommal tölti be zenével Liszt Ferenc kedvenc budapesti templomát, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomot. A fesztivál alapítója és művészeti vezetője az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg a májusban indult eseménysorozatra, amely idén egészen június 30-ig kínál különleges programokat a közönség számára. A fesztivál második felében olyan kiválóságok szerepelnek a programban, mint Roman Perucki (orgona) és Maria Perucka (hegedű) Lengyelországból, valamint a sorozat zárókoncertjén fellép az alapító-művészeti vezető, Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész is. A fesztivál valamennyi koncertje ingyenes belépéssel látogatható.

2024-ben Lengyelországgal kettős közös évfordulót ünneplünk: 800 éve született Árpád-házi Szent Kinga, Lengyelország és Litvánia védőszentje és 650 éve született Szent Hedvig, I. Lajos magyar király lánya, később Lengyelország királynője. A Budapest-Belvárosi Főplébánia-templomban széleskörű nemzetközi együttműködés keretében emlékeznek meg e jeles évfordulóról. A fesztivál korábbi eseményein fellépett Wróbel (PL), Pálúr János és Silvio Celeghin (IT) is. A sorozat a Lengyel Intézet és az Olasz Kulturális Intézet támogatásával valósul meg.

„A kultúrán keresztül hidakat és barátságokat építhetünk egymással, amely úgy gondolom, kiemelten fontos a mostani időkben. A fesztivál első blokkjának koncertjei nagy sikert arattak, nézőszámot döntöttünk, mert végig teltházunk volt. Boldog vagyok, hogy olyan kiváló kollegák fogadták el meghívásomat, mint Paweł Wróbel, Pálúr János, Silvio Celeghin é sa hamarosan érkező Roman Perucki és felesége akikkel június 23-án találkozhat a hazai közönség a fesztiválunkon. A műsor minden koncerten igazi különlegességeket tartogat, hiszen a művészektől azt kértem, hogy saját zenekultúrájuk mellett koncepciójukban kapcsolódjanak a helyszínhez, a magyar kultúrához is.” – vallja a művészeti vezető.

Roman Perucki (PL) a Gdanski Oliwa Székesegyház orgonaművésze, Gdanski Zeneakadémia kinevezett orgonaprofesszora.  Több mint 2500 hangversenyt adott világszerte (Európába valamennyi országában, Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Japánban, Kanadában, Kínában, Mexikóban, és Oroszországban). Mesterkurzusokat tartott Franciaországban, Lengyelorzágban, Portugáliában, Mexikóban és Oroszországban. A Balti Filharmónia igazgatója, a Musica Sacra Egyesület elnöke. Számos nemzetközi orgonaversenyen zsűrijének tagja (Csehország, Franciaország, Lengyelország, Olaszország, Oroszország). Számos állami kulturális kitüntetést kapott a Lengyel Kulturális Minisztériumtól és Gdansk városától és elnyerte a legmagasabb vatikáni kitüntetést is: Pro ecclesiae et pontifice.

Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész és Liszt-kutató a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zenei igazgatója. Rendszeresen lép fel szólistaként Magyarország legjelentősebb koncerthelyszínein és fesztiváljain, a legrangosabb hazai zenekarok hangversenyeinek gyakori közreműködője. Az elmúlt években több száz hangversenyt adott Magyarországon, illetve Európa számos országában, 2022-ben pedig az Egyesült Államokban és a Szentföld legjelentősebb orgonafesztiválja, a Terra Sancta Organ Festival keretében mutatkozott be. Koncertjein gyakran hangzanak el saját orgonaátiratai. Számos magyar zeneszerző figyelt fel a magyar zenekultúra népszerűsítése és az új zene megismertetése iránti elkötelezettségére és komponált műveket számára.

MMűsor:

2024. június 23. (vasárnap) 19:30

            Roman Perucki (orgona) és Maria Perucka (hegedű) (PL)

Feliks Borowski (1872-1956): 3. (d-moll) orgonaszonáta, IFB 15 (Allegro ma non troppo ‒ Andante ‒ Allegro con fuoco)

Feliks Borowski (1872-1956): Adoráció, IFB 1

Gárdonyi Zoltán (1906-1986): Fantázia egy magyar egyházi ének dallamára

Jan Ignacy Paderewski (1860-1941): Melodia

Alexander Guilmant (1837-1911): Induló egy Händel témára, op. 15

Mieczyslaw Surzyński (1866-1924): d-moll orgonaszonáta, op 34. ‒ II. Andante

Louis Vierne (1870-1937): Fantáziadarabok, Op. 54 ‒ VI. Westminsteri harangok

2024. június 30. (vasárnap) 19:30

            Mészáros Zsolt Máté (HU)

Liszt Ferenc (1881-1886): Bevezetés a Szent Szaniszló oratóriumból (Mészáros Zsolt Máté orgonaátirata)

Liszt Ferenc (1881-1886): Offertorium a Magyar koronázási miséből

Dohnányi Ernő (1877-1960): c-moll orgonafantázia

Dohnányi Ernő (1877-1960): Szimfonikus percek, op. 36 ‒ IV. Tema con variazioni (Mészáros Zsolt Máté orgonaátirata)

Mészáros Zsolt Máté (1992*): Koncertnyitány ‒ Hommage à Kodály Zoltán

Antalffy-Zsiross Dezső (1885-1945): Ima a gyermekekért

Antalffy-Zsiross Dezső (1885-1945): Ima a halottakért

Antalffy-Zsiross Dezső (1885-1945): Vázlatok néger spirituálékra

Liszt Ferenc (1881-1886): Consolations ‒ IV. Adagio

Liszt Ferenc (1881-1886): B-A-C-H prelúdium és fúga (2. változat)

További információ itt.