Pretoria

Pretoria városát 1885-ben alapította Marthinus Pretorius, aki apjáról a búr aranyásó Andries Pretoriusról nevezte el a helyet. A városra számos különböző építészeti stílus hatott, így az évtizedek folyamán egy egészen érdekes sokszínűség alakította Pretoria képét.

A főtér, a Church Square, igazán jó példát szolgáltat erre a sokszínűségre, hiszen a régi és a modern épületek épp olyan jól megférnek egymás mellett, mint nálunk Budapesten. Ezen a téren található a bíróság impozáns épülete, az Old Capitol Színház, valamint a tér közepén emelkedik Paul Kruger, a Második búr háború hősének és Dél-Afrika későbbi elnökének szobra is.

A University of Pretoria egyik legmonumentálisabb épülete, „A hajó” becenevet viselő adminisztrációs épület, mely a modern, formabontó építészet egyik legimpozánsabb példája.

Az Egyesület épületei (Union Buildings) igazán egyedülálló látványt nyújtanak. Ebben az épületegyüttesben található a mindenkori elnök irodája is. A Church Square-ről, akár el is sétálhatunk ide, hiszen egészen közel van hozzá.

Parkok és kertek
Aki inkább a természet és a növények szerelmese, az is megtalálja a számítását Pretoriában, hiszen a város ad otthont a Nemzeti Zoológiai Kerteknek (National Zoological Gardens of South Africa), valamint a Nemzeti Botanikus Kertnek is. A Nemzeti Zoológiai Kertek Afrika legnagyobb állatkertje, ami megközelítőleg 6 km hosszú területen ad otthont a legkülönbözőbb állatoknak és növényeknek. Nem mellesleg világon itt található a harmadik legnagyobb egzotikus fákból álló gyűjteménye, valamint Afrika legnagyobb fedett akváriuma. Az állatkert azonban nem csak ezek miatt különleges. A látogatóknak lehetőségük van rá, hogy a parkban, sátorban töltsenek egy éjszakát – természetesen a park őreinek és gondozóinak felügyeletében. A sátorozás mellé programok is járnak. A vendégek érdekes tényeket tudhatnak meg az állatok szokásairól, éltéről, valamint megismerkedhetnek néhány afrikai hagyománnyal is.

A Nemzeti Botanikus Kert nem kevesebb, mint 50 hektáron terül el. A növények 50%-a Afrikában honos. A látogatók bejárhatnak egy szavannát és barangolhatnak egy tipikus afrikai erdőben, miközben honos madarakkal, hüllőkkel és emlősökkel találkozhatnak.

Múzeumok
A Pretoriai Erőd három épületből áll, melyeket a kormány építtetett közvetlenül a Második búr háború kitörése előtt. Ma már múzeumként működik.

A Kruger Ház az egyik első olyan épület volt Dél-Afrikában, amelybe bevezették az elektromos áramot, 1884-ben. Az épület másik érdekessége az a két kőoroszlán, melyek a bejáratot „őrzik.” A szobrokat ugyanis Paul Kruger 1896. október 10-én a születésnapjára kapta az arany és gyémánt bányászatot kezében tartó Barney Barnato-tól.

A Voortrekker emlékmű egy hatalmas gránit szobor, melyet Istennek állítottak, hogy Pretoria város alapítóit, az ún. Pioneer-okat erre a földre vezérelte. Mivel az emlékmű a vidék legmagasabb pontján található, Pretoria minden szegletéből látható.

A Voortrekker-ek azok az első afrikai és holland telepesek voltak, akik 1830 és 1840 között elhagyták a fokvárosi kolóniát, és a későbbi Pretoria területén telepedtek le.

A Szabadság Parkja emlékpark a Második búr háború, az első és második világháború, illetve a fajüldözés áldozatainak állít emléket. A park gyönyörű. Sziklás sétányok szabdalják az óriási, füves területet, melyet szökőkutak és kisebb-nagyobb mesterséges tavacskák tarkítanak.