Kult-túra, kóstolók, stand-up és popdallamok

Ilyen volt a Múzeumok Éjszakája 2024 az Unicum Házban.

Az Unicum Ház évről évre a Múzeumok Éjszakája állandó szereplője. A Zwack család évszázadokat felölelő, kalandos legendáriumát és az ikonikus gyógynövénylikőr történetét feldolgozó múzeum idén ismét csatlakozott az egyik legnépszerűbb hazai kulturális kezdeményezéshez, emlékezetes produkciókkal színesítve az éjszakai művelődők programját. Az interaktív múzeumlátogatás mellett, az udvari színpadon Ráskó Eszter, Boggie és ABBA Tribute Show várta az érdeklődőket.

A IX. kerületi Zwack-épületkomplexum már várostörténeti szempontból is különleges célállomás lehet. Az Unicum Ház, azon túl, hogy egy magyar dinasztia egyedülálló sikersztoriján keresztül több évszázadon átívelő, izgalmas történelmi összefoglalót ad és felhívja a figyelmet a mesterségbeli tudás szerepére, Budapest múltjának egy darabját is őrzi a jelenben. Az egyedi helyszín a Múzeumok Éjszakája alkalmából még több spiritusszal telt meg: szórakoztató pillanatok, zenei élmények, játék, valamint régi és új italkedvencek várták a látogatókat.

Az Unicum gyár humor-részlegvezetője ismét Ráskó Eszter volt, aki a Dumaszínház társulatának tagjaként, az ország egyik legnépszerűbb stand-uposaként, újdonsült rádiós műsorvezetőként és nem utolsósorban elkötelezett Unicum-rajongóként garantálja a könnyfakasztó poénbombák robbanását a gyárudvar színpadán. A nevetés után popdallamok csendültek fel, a Fonogram- és Hangvilla-díjas Csemer Boglárka "Boggie" koncertjén. A magyar és francia könnyűzenei kultúrából merítkező, sanzonos, jazzes hangzások után pedig kitört az ABBA-láz. A legendás svéd énekes-négyes legnagyobb slágereit idézte meg az ikonikus magyar zenekarok tagjaiból összeállt hattagú formáció, a ’70-es évek hőskorszakát életre keltő kosztümökkel és profi előadással.

Az esti program keretében megtekinthettük a sehol máshol nem látható felvételeket a Zwack család fordulatos, filmvászonra illő múltjáról, az Unicum több mint 230 éves történetéről. A kiállítótérben és a lepárló épületben digitális kincskeresésre indultunk az Unicum-nyereményekért. A pincelátogatás során nemcsak az Unicum gyártástechnológiáját és a nevezetes érlelőpincét ismerhettük meg, de hordóból csapolt Unicumot és Unicum Szilvát is kóstolgattunk.

„Minden évben izgatottan és nagy örömmel várjuk ezt az egyedülálló nyári estét. A Múzeumok Éjszakája nagyszerű alkalom a találkozásra és arra, hogy a családunkra és a márkáinkra jellemző életigenlés jegyében felejthetetlen hangulatot, élményeket nyújthassunk mindazoknak, akik megtisztelnek minket a látogatásukkal” – mondta Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának elnöke.