Kis esti rozé: Szindbád visszatérése a Jókai Anna Szalonba

A MáraiKult égisze alá tartozó kulturális programok közül kiemelkedik a Tabán-sztorik és a Kis esti rozé ősszel is folytatódó előadássorozata.

Budapest más kerületeiből, és már az ország távolabbi pontjairól is mind többen járnak föl a Jókai Anna Szalonba, hogy részesei lehessenek a Szabó Zoltán Attila író, művészeti vezető rendezte irodalmi- és boresteknek. Július 11-én (18:30-tól) Sipos Áron színművész Schwalm Zoltán verseiből összeállított, Krúdy, Ottlik világlátását, Szindbád világát is megidéző formabontó zenés előadására válthat majd jegyet a nagyérdemű. A program része a nyáresti borkostoló is, a TÓTHBORBIRTOK (Pannonhalma) jóvoltából. A Hatan Társulatból és a Kecskeméti Katona József Színház számos produkciójából (így A kis hercegből vagy a Meseautóból) ismert Sipos Áron, az elismert kortárs költő, Schwalm Zoltán verseiből szerkesztett premierre készül. A produkció nem az irodalmi estek megszokott medrében halad. Szindbád mai „arcát” láttatja. Akár monodrámának is felfogható…

A program házigazdája: Szabó Zoltán Attila, aki a Legendák nyomában színházi estek elismert művészeti vezetője, a Tabán a világ közepe és a K.Ö.R. című bestsellerek szerzője, a Talány Akusztik zenekar társalapítója (Zöld Csaba mellett). Az író munkásságáról, a Tabán-sztorik és a Kis esti rozék fontosságáról, kulturális értékéről Horesnyi Balázs Jászai-díjas díszlettervező tett közzé néhány sort a Facebookon, amit alább teljes egészében közlünk:

    „Horesnyi Balázs vagyok, színházi díszlettervező.

Első kerületben születtem, és itt éltem egész életemben az Attila úton, szemben a Tabánnal.

A környék története és jelene meghatározó számomra.

Zórád Ernő képei, vagy a fennmaradt fényképek a múltból befolyásolták munkáimat.

A Szent Demeter templomi ikonosztáza „beépült” egy színpadi terembe.

Egy szóval szeretem a Tabán múltját, mint mindenki, aki egyszer is megismerkedett vele.

Nem olyan rég – Szabó Zoltán Attila kedves meghívására – egy esten voltam a Jókai szalonban.

Társalgás a régmúlt és a közelmúlt titkos történeteiről. Olyan volt, mint egy stúdiószínházi előadás, csak itt mindenki „szerepelhetett”, elmesélhette a személyes meséit.

Én is készültem néhánnyal, el is mondtam.

De amit ott kaptam cserébe az lenyűgözött. Gyönyörű, számomra addig ismeretlen történetek tele költészettel, bájjal, megrendüléssel és tanulsággal.

Igazán szép este volt.

És igazán fontos este.

Fontos megőriznünk és továbbadnunk ezeket a történeteket.

Látom fiatal barátaimon, amikor megmutatok néhány képet, vagy adok nekik néhány novellát a Tabánról, egy új világ nyílik meg előttük.

Ezek az esték tartják életben.

Zoli ezeknek az előadásoknak a rendezője, szerkesztője, motorja, lelke.

Mint Orhan Pamuk Isztambulnak, olyan ő a Tabánnak.

Muszáj megőrizni az emlékezetet. Kötelező tovább adni, mert mindenki, aki megismerkedik vele, jobb ember lesz. Akinek ez a feladata, kérem hallgasson rám. És köszönöm, hogy meghallgatott.”

A július 11-i előadásra a MáraiKult weboldalán lehet előzetesen jegyet vásárolni, de belépők (korlátozott számban) a helyszínen is kaphatóak lesznek.

(a fotón Kisteleki Dóra: A Tabán univerzuma - részlet Szabó Zoltán Attila: A Tabán a világ közepe című könyvéből)