Polokwane

A város eredeti neve Pietersburg volt. Nevének jelentésével ellentétben, „Nyugodt város”, igen mozgalmas történelmi hátteret tudhat magáénak. 1886-ban alapították meg a mai város elődjét, melyet Petrus Jacobus Joubert Voortrekker vezető tiszteletére neveztek el.

A búr háborúk alatt 4000 nő és gyermek élt itt, koncentrációs táborokban. Bár a település egyre nőtt, hivatalosan csak 1992-ben kapta meg a városi címet, majd 2005-ben kapta meg mai nevét.

Polokwane leginkább a természet kedvelők körében nagyon népszerű, hiszen változatos állat- és növényvilággal rendelkezik. Virágzik az ökoturizmus és számos állatpark és rezervátum is működik, mint például a Polokwane Madár és Hüllő Park vagy a Polokwane Vadrezervátum. A gazdag állat- és növényvilág mellet, azonban egyéb, legalább ennyire érdekes látni való is akad a városban, és annak környékén. Egy biztos: nem fog unatkozni, aki Polokwane-t választja úti céljául.

A Makapan barlang
Ennek a barlangnak a feltárása során egyedülálló leletekre bukkantak az ember evolúciós fejlődésével kapcsolatban. A Szívek Barlangja nevet viselő barlangrészen a korai- és késői kőkorból származó leleteket találtak a régészek. A barlangok közelében, a Makapan völgyben várja a látogatókat az Arend Dieperink Museum is, ahol nem csak a barlangokhoz kapcsolódó felfedezéseket mutatják be, hanem magának Polokwane városának történetét is.

A Funduzi tó és a Thathe Vondo erdő
A Limpopo tartományban fekvő tó, mely szerves részét képezi a Venda mitológiának és mondavilágnak, a helyiek szerint maga a béke és nyugalom. A tavat a Thathe erdő, a Venda törzs szent erdeje, veszi körül. A fás részek és a füves, bokros mezők váltakozásában rengeteg itt honos madarat is megfigyelhetünk, köztük például a Zöldfejű papagájt.

Buli, kaszinók
Aki szereti belevetni magát az éjszakába, az sem fog csalódni. A Meropa Casino and Enterntainment 6 kilométerre áll Polokwane-től és a legfelkapottabb szórakozó helyek egyike. Kereoke, élő zene és comedy estek színesítik az éjszakát, de divatbemutatókat sem érdemes kihagyni. A Jembe Tavern ugyancsak kitűnő kikapcsolódást kínál egy hosszú nap után.

Ndebele Village
Ebben a faluban a Mapoch törzs még ma is úgy él, ahogyan évszázadokkal ezelőtt az őseik. A kunyhók elhelyezkedése, a ruhák, a szokások; mindennek megvannak a maga hagyományai, melyeket a törzs tagjai ma is szigorúan követnek. Ebbe az egzotikus világba pillanthat be a látogató, ha ellátogat a Ndebele Village-be.