Nemzetközi listák élén a Söndörgő Chris Potterrel készített albuma

Az amerikai GroundUP Music kiadónál jelent meg a Söndörgő Gyezz című albuma, amit a világhírű jazzszaxofonossal Chris Potterrel rögzítettek.

A délszláv zenei hagyományokból merítő zenekar a London Jazz News szerint igazi kortárs európai jazzlemezt készített. A Gyezz-t kritikájában a Jazzwise és a Songlines Magazin is négycsillagosra értékelte, utóbbi Top Of The World listájának első helyén, a World Music Charts Europe nemzetközi toplistáján pedig a 10. helyen debütált. A lemezt a magyar közönségnek november 15-én mutatják be az Eiffel Műhelyházban.

A közel három évtizede alakult Söndörgő zenéje délszláv hagyományokra épít, azonban folyamatosan keresik azokat az irányokat és zenei utakat, amikkel úgy tudnak a tradícióhoz hozzáadni, hogy az a jelenben is érdekes és érvényes legyen. Elsődleges hangszerük a szerb és magyar népzenében egyaránt népszerű tambura, de hangzásképük fontos elemei a fúvósok és a harmonika is. Legújabb, Gyezz című albumukat Chris Potter jazzszaxofonossal rögzítették, akinek játéka új dimenziót ad a zenekar dinamikus hangzásához. „Chrisszel egy nálunk rendezett házibuliban találkoztunk először, így kezdődött a barátságunk, bár akkor már régóta rajongtunk a zenéjéért. Néhány hónappal később eljött az egyik koncertünkre, majd a magyarországi fellépése után beszélgettünk, és felvetettem, hogy közösen is zenélhetnénk. Először meglepődött, hiszen a Söndörgő stílusa eltér az övétől. Amikor azonban elküldtünk neki néhány számot, azok nagyon tetszettek neki, és nyitott lett arra, hogy közösen stúdiózzunk. Végül kevesebb mint 24 óra alatt vettük fel a közös részeket. Megtisztelő, hogy az egyik legjobb jazzszaxofonossal dolgozhattunk ezen az albumon” – meséli Eredics Áron.

Az album a Snarky Puppy zenekarvezetőjének, Michael League kiadójánál, a GroundUP Musicnál jelent meg. „Szinte az indulásuk óta lelkes követői vagyunk a Snarky Puppy-nak, a zenéhez való hozzáállásukhoz is mélyen tudunk kapcsolódni. Régi vágyunk volt, hogy valamilyen módon együttműködjünk velük, ezért felvettem a kapcsolatot Michaellel, és amikor Budapesten léptek fel, személyesen is találkoztunk. Ekkor meséltem neki arról, hogy elkészült a Gyezz. Sokat segített abban, hogy végül az ő kiadójuknál jelenhetett meg az anyag” – teszi hozzá Áron.

A Gyezz-t világszerte áttörő sikerrel fogadta nemcsak a világzenei – ahol a Söndörgő régóta az élvonalbeli zenekarok közé tartozik –, hanem a jazz közeg is. Több héten keresztül szerepeltek az Amazon music jazz listáin, köztük a “jazz úttörőit” felvonultató listán is. A holland Jazzism kritikusától az amerikai Brooklin Rádióig, az olasz LineaTrad Magazintól a Songlines-ig mindenhol elismerően számolnak be az albumról. 

Söndörgő – Gyezz lemezbemutató koncert

2024. november 15., Eiffel Műhelyház

Spotify - Söndörgő - GYEZZ itt.

Söndörgő feat. Chris Potter - Spoon (Official Music Video)