MAKÁM 40 - Vocal koncert

2024. szeptember 4-én volt a Várkert Bazárban a Makám 40 éves jubileumi koncertje. Nagyon jó volt – mondanám röviden, de hát ez nem hír…

A Makám zenéjét nem sokszor hallgattam, de azért a híre eljutott hozzám is. A 2022-ben kapott Magyar Örökség Díj a zenéjük, a tevékenységük magas szakmai elismerését jelentette.

Nem járok messze az igazságtól, ha azt írom, az 2024-es év a 40 éves jubileumról szólt. Szinte hihetetlen dolog, hogy mostani tagjainak többsége már 1975-1980-ban együtt játszott a C.S.Ö. együttesben, s ezzel a névvel, hogy Makám 1980-tól számítják az együttes szereplésének kezdetét. 

Mit játszik a Makám? – hogy konyhanyelven kérdezzem. Világzenét – általában ez a válasz. A magyar népdalok – nem magyar nóta!! – a bartóki hangrendszer, valamint kortárs zenei elemek összeépülnek indiai, balkáni és egyéb motívumokkal. A hangzásvilág egyediségét a hangszerpark megválasztása is adja. Az európai hangszerek – például hegedű, gitár, avagy a Bulgáriában is honos gadulka (vonós hangszer) mellett – az indiai tabla (ütőhangszer) vagy az afrikai udu (ütőhangszer) is megjelenik. A felsorolás természetesen nem teljeskörű. 

A Makám az elmúlt 40 évben sokat változott, a zenekar magja maradt, de mindig voltak új emberek, új hangszerrel, új énekesek, akik a folyamatosságot és a változékonyságot biztosították. A zenélésükre sokszor jellemző improvizációk lehetőséget adnak az előadók kiteljesedéséhez, alkalmankénti megmutatkozásoknak, előtérbe kerüléseknek, így a tagok egy kicsit többek is, mint tagok, jobban megmutathatják zenei egyéniségüket. 

A Várkert Bazárbeli jubileumi koncerten a zenekar vokális korszakát idézték fel. Rácz Gabriella, Eredics Dávid, Krulik Zoltán, Mizsei Zoltán, Boros Attila, Keönch László adta a hangszeres zenét Magyar Bori, Bede Sári és a vendégszólisták: Lovász Irén, Bognár Szilvia, Szalóki Ági és Korzenszky Klára éneke mellé.

Igen érdekes, eredeti hangzásvilágukat értékelték nemcsak Moszkvában, Salzburgban, Bécsben – hogy csak pár európai fellépésük színhelyét említsem -, de Indiában is sikerük volt.

A közönség nagy tapssal jutalmazta az előadást, csak így tovább a következő 40 évben is!

Ízelítőül a YouTube-ról egy gyerekdalt linkeltem ide (nem elég korán kezdeni a zenei nevelést):